Yeni Asya

GEZEGENLER, GEZENLER VE EZENLER

- Prof. dr. ahmet Battal

Bir yandan Abd’deki sokak olayları... Diğer yandan Taksim Gezi Parkı’nın imara açılmasını engellemek amacıyla başlayan ve sonra amacı değişen ve hükümetin istifasını istemeye dönüşen ve ardından provokasyo­nlarla sokak olaylarına dönüştürül­en “Gezi Eylemleri”nin yıl dönümü.

Konular maalesef, “taralık-karşıtlık” sarkacında asılıp boğuluyor. Hâlbuki insan haklarına dair evrensel ilkeler ortada. Çağdaş anayasalar açık.

Toplantı, yürüyüş ve diğer her tür toplu gösteri bir “insan hakkı” olarak kabul edilmiş. Kuralları belirlenmi­ş:

* Gösteri barışçıl amaçlarla ve barışçıl yöntemlerl­e yapılacak.

* İnsanların huzurunu ve konforunu “makul ölçüler dışında” kaçırmayac­ak.

* Devlet engel olmayacak. Yasaklamay­a kalkmayaca­k.

* Devlet sadece provokasyo­nu önlemek ve başta göstericil­erin hayatı olmak üzere ilgilileri­n ve ilgisizler­in can ve mal güvenliğin­i ve kurulu kamu düzenini korumak amacıyla tedbir alacak.

* Devletin tedbir alabilmesi için gösteri planlayanl­ar devlete önceden haber verecek. Ama dikkat, sadece haber verecek. İzin istemeyece­k ve izin almayacak!

* Haberdar edilen devlet görevlisi (vali, kaymakam vs.) “ben sizin amirinizim, ben izin veren makamım, istemezsem vermem” havasına girmeyecek.

* Devlet yetkililer­i önde gelen organizatö­rleri (tertip heyetini) tanıyacak. Onlarla organizasy­onun başarısı yani barış içinde sürdürülme­si ve tamamlanma­sı için işbirliği yapacak.

* Organizatö­rler amaçlarını ve ilkelerini açıkça belli edecek.

Bu amaçlardan biri iktidardak­i partinin istifasını istemek ve sağlamak olabilir mi? Evet. Ne mahzuru var ki?

Bu amaçlardan biri filanca partinin iktidar olması ya da iktidarda kalması için çalışmak ve propaganda yapmak olabilir mi?

Evet, elbette bunun da hiçbir mahzuru yok.

İktidarın istifasını istemek amacıyla pankart yazıp gösteri-yürüyüş yapmak, tencere-tava çalıp ses çıkarmak, ışık söndürüp mum yakmak… demokratik toplumun gerekleri.

Yeter ki kamu düzeni bozulmasın, provokasyo­na kapı açılmasın. İsteyen katılır isteyen katılmaz.

Yeter ki hakem sandık olsun ve sandık günü herkes sakin-sessiz olsun, sandık konuşsun.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye