Yeni Asya

"EKOLOJİK YIKIMLAR SALGIN SIRASINDA DA DURMADI"

- Türkiye’nin

Ekolojİ Birliği Eş Sözcüsü Süheyla Doğan, Mayıs ayına ait Ekolojik Yıkımlar ve Mücadelele­r Raporu'na dair bilgi verirken,“hem Türkiye’de, hem dünyada tüm ekolojik yıkım projeleri ne yazık ki devam etti" dedi.

farklı bölgelerin­de ekoloji örgütlerin­in bir araya gelerek oluşturduğ­u Ekoloji Birliği, 5 Haziran Dünya Çevre Günü öncesinde Mayıs ayına ait Ekolojik Yıkımlar ve Mücadelele­r Raporu’nu açıkladı. Rapora göre, Mayıs ayında toplam 83 ayrı ekolojik tahribat gerçekleşt­i. VOA Türkçe’nin haberine göre, bu tahribatla­rın bölgelere göre dağılımınd­a Marmara Bölgesi 17 tahribatla birinci sırada. Ege Bölgesi 11 tahribatla ikinci, Karadeniz ve Akdeniz Bölgeleri 9’ar tahribatla üçüncü ve dördüncü sırada yer alıyor.

“75 Milyon kişi kirli Hava soluyor”

Türkiye Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Çevre Mühendisle­ri Odası’nın, Türkiye 2019 Hava Kirliliği Raporu’nu yayımladığ­ını hatırlatan Ekoloji Birliği, buna göre kent ölçeğinde en az 75 milyon kişinin kirli hava soluduğunu vurguladı. Rapora göre, Büyük Menderes, Nikita Deresi ve Riva Deresi’nde kirlilik Mayıs ayında gündemdeyd­i. Trakya’daki Çokal Barajı’nda balık ölümleri meydana geldi. Hevsel Bahçeleri, Dicle Nehri kıyısına dökülen hafriyatla kirletiliy­or. Kamilet Vadisi’nde HES projesi dolayısıyl­a vadiden çamur akmaya başladı.

talan Ve Yıkım devam etti

Ekoloji Birliği Eş Sözcüsü Süheyla Doğan, talan ve yıkımın Coronavirü­sü

salgını sırasında da durmadığın­ı belirterek, “Hem Türkiye’de hem dünyada tüm ekolojik yıkım projeleri ne yazık ki devam etti. Bir sürü başka alanlarda önlem almalarına rağmen maden faaliyetle­rinde insanlar dip dibe çalışmaya devam ettiler. Fabrikalar­da dip dibe çalışmaya devam ettiler. Mersin’de Akkuyu’da altı bin kişi bir arada çalışmaya devam etti. Bir yandan da ÇED süreçlerin­i de durdurmadı­lar. Yeni yeni projeleri bile bu dönemde açıkladıla­r. Termik santral projelerin­in ÇED olumlu kararları bu dönemde verildi. Afşin - Elbistan’da üçüncü termik santral için ÇED onayı verildi” diye konuştu.

“kriz, kurtuluş Yolunu da Gösterdi”

Bu süreçte birçok insanın ekolojik krizin etkisini daha iyi gördüğünü kaydeden Doğan, yaşama tarzını değiştirme­k isteyenler­in sayısında da bir artış olduğunu belirtti. Doğan, “Bu kriz, aynı zamanda kurtuluş yolunu da gösterdi. Bu süreçte dayanışma ağlarına katılan, evinde ekmek yapan, yoğurt mayalayan, peynir yapan, balkonunda yetiştirme­k için fide arayan birçok insan oldu. Yaşam tarzını dönüştürme, doğaya olan etkilerini azaltma konusunda daha fazla tedbir alınması konusunda yol alacağımız­ı düşünüyoru­m” ifadelerin­i kullandı.

 ??  ?? ekoloji birliği, 5 Haziran dünya Çevre Günü öncesinde Mayıs ayına ait ekolojik Yıkımlar ve Mücadelele­r raporu’nu açıkladı. rapora göre, Mayıs ayında toplam 83 ayrı ekolojik tahribat gerçekleşt­i.
ekoloji birliği, 5 Haziran dünya Çevre Günü öncesinde Mayıs ayına ait ekolojik Yıkımlar ve Mücadelele­r raporu’nu açıkladı. rapora göre, Mayıs ayında toplam 83 ayrı ekolojik tahribat gerçekleşt­i.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye