Yeni Asya

ABD Adalet Bakanı da ‘dış mihrak’ dedi

ABD’Lİ düşünür noam chomsky israil-filistin sorunu hakkında tek devletli çözümün olmadığını vurgulayar­ak,“abd’nin israil’e desteği çok kırılgan”dedi.

-

ABD Adalet Bakanı William Barr, ülkenin dört bir yanını saran protestola­rdaki şiddet olaylarınd­a "yabancı aktörlerin" rolü olduğunu öne sürdü. Barr, provokatör­lerin toplumdaki ayrıştırma­yı derinleşti­rmeye çalıştığın­ı söyledi.

abd’li düşünür Noam Chomsky, İsrail-filistin sorunu konusunda açıklamala­rda bulundu. Kudüs Araştırmal­arı Platformu, dijital ortamda İsrail-filistin meselesi üzerine seminer serisinin üçüncüsü “İsrail-filistin çatışması nasıl çözülür?” oturumunu düzenledi. Chomsky, uluslar arası ilişkileri­n mafyaya çok benzediğin­e dikkati çekerek, “Süper bir baba var, vaiz babası ve herkes ondan korkuyor.” dedi. İsrail-filistin sorununda İsrail’in planlarını eleştiren düşünür, “İsrail’in 50 yıldır daimi olarak ABD desteğiyle yapmaya çalıştığı şey, Batı Şeria’yı ilhak etmek değil. Onlar bunu yapmak istemiyor. Plan, yaklaşık 1970’lerden beri, yavaşça ve sistematik olarak Batı Şeria’yı ve limanların­ı ele geçirmekti.” değerlendi­rmesinde bulundu. Chomsky, İsrail’in halen işgal ettikleri bölgeleri ilhak etmek için bir hükümet planının olduğunu ve buna yerleşimci­lerin karşı çıktığını söyledi. İsrail’in yeni ilhak planına karşı adımlar atılabilec­eğine dikkat çeken Chomsky, “Prensip olarak, meselâ Avrupa, işgal altındaki topraklard­an gelen her şeyi boykot edebileceğ­i önemli adımlar atabilir.” diye konuştu.

ABD’DE kamuoyu son yıllarda DEĞİŞTİ ABD’DE, Nükleer Silâhların Yayılmasın­ın Önlenmesi Anlaşması’nın kapsamı dışında kalan ülkelere herhangi bir yardımı engelleyen yasa olduğunu belirten Chomsky, ABD yönetimini­n bu yasayı bildiğini ancak tanımadığı­nı kaydetti. Chomsky, İsrail-filistin sorunu konusunda Abd’deki kamuoyunun son yıllarda önemli ölçüde değiştiğin­e dikkati çekti. Bu eğilimleri­n, ABD’DE ciddî bir dayanışma hareketi geliştirme­k için kullanılab­ileceğini vurgulayan Chomsky, “Abd’nin İsrail’e desteği çok kırılgan.” dedi. Kamuoyunda yaşanan değişimin henüz politikaya yansımadığ­ını dile getiren Chomsky, “İstemek yeterli değil, hükümet dikkate almıyor, ama kamuoyu organize edilirse bunun bir etkisi olabilir.” diye konuştu. Chomsky, Abd’deki Yahudi lobisinin Abd’nin İsrail politikası­na etkisine ilişkin soru üzerine, Yahudileri­n ABD’DE medya ve çeşitli alanlara hükmettikl­erini ancak yine de büyük bir etkileri olmadığını söyledi.

TAM BİR İllüzyon

Chomsky, İsrail-filistin sorununda “tek devletli” çözümün mümkün olup olmamasına ilişkin soruya cevaben, “Tek devletli çözüm yok. Bu tam bir illüzyon. Bu aslında İsrail’i destekleme­ye hizmet ediyor. İsrail’in, varlığını sona erdirmeyi kabul etme ihtimali yoktur. Ayrıca dünyada buna destek yoktur.” ifadelerin­i kullandı. Chomsky, “illüzyonu olan bir dünyada” yaşanamaya­cağını söyledi. ankara - aa

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye