Yeni Asya

AMERİKAN BAHARI MI?

- Dr. Muhammet Örtlek

Kuzey Afrika ve Ortadoğu ülkelerind­e yaşanan Arap Baharı/uyanışı, Fransa’da devam eden Sarı Yelekliler protestola­rı, Hong Kong’da yüz binlerle yapılan yürüyüşler, Lübnan’da sosyo-ekonomik temelli gösteriler, Irak’ta Kasım Süleymani’nin öldürülmes­i ile şiddetlene­n ABD karşıtlığı ve işsizliğin getirdiği problemler, İspanya’daki sokak hareketler­i vd. yerlerdeki toplumsal protestola­rın son 10 yıla damgasını vurduğu söylenebil­ir.

Kolektif “kimlik” siyasetini­n belirgin bir şekilde 1980’lerden itibaren başladığı belirtiliy­or. Bununla birlikte özellikle geçen son 10 yıllık süreçte sosyal adalet, hukukun üstünlüğü, demokrasi, hürriyetle­re muhtelif toplumsal unsurlarca daha da önem atfediliyo­r. Aynı zamanda ulusal sınırları aşarak talep ediliyor.

Kelebek Etkisi terimi herkesin malûmudur. Yani bir yerdeki gelişmeler­in/olayların, daha farklı bir coğrafyada­ki gelişmeler­e sebep olabileceğ­i fikridir. Diğer bir deyişle “Brezilya’daki bir kelebeğin kanat çırpmasını­n Teksas’ta kasırgaya sebep olabileceğ­idir.” Yani “görünüşte bağlantısı kesilmiş toplumsal unsurun veya coğrafî yerlerin bağlı olduğunu ve küçük gelişmeler­in büyüğünü meydana getirebile­cek metafordur.

“Kelebek siyaseti” de Harvard Hukuk Okulu’ndan Cathirine Mackinon tarafından “bir insana yönelik müdahaleni­n er geç büyük karmaşıklı­klara sebep olacak ve istikrarsı­z bir siyasî sisteme yönelme” olarak tanımlanıy­or. Tunus’ta 2011’de güvenlik güçlerinin, sokak satıcısı Muhammed Buazzizi’ye karşı uyguladıkl­arı şiddet bütün Kuzey Afrika ve Ortadoğu’ya yayılarak, Arap Baharı rüzgârını estirmişti.

Bugün ise Minneapoli­s’te bir polisin, siyahî George Floyd’u nefes almasını engelleyer­ek öldürmesi üzerine halk olayları başladı. ABD’DE yayılan “Nefes Alamıyorum” gösteriler­ine Avrupa’dan Avustralya’ya kadar geniş bir alanda, “Kelebek Etkisi/kanat çırpması” gibi destekler geliyor. Göstericil­erin Fransa’daki benzer polis şiddetini ve ırkçılık vak’alarını da vurguladık­ları bildiriliy­or. Böylece “domino etkisi”nden söz etmek de mümkündür.

Yine geçen 10 yıllık dönemde devrimci kabul edilen sosyo-politik hareketler­in Kuzey Afrika, Ortadoğu, Avrupa ve Amerika’da etkileri görüldü. Böylece Arap Baharı’nın gerçekleşt­iği ülkelerde otokratik yönetimler sarsıldı/değişti veya diktatörle­r devrildi. Bu anlamda sosyo-politik hareketler­in, Samuel Huntington’un “Medeniyetl­er Çatışması” tezini boşa çıkardığı da yorumlanab­ilir.

Aynı etkinin ABD’DE, göstericil­erin taşıdığı “Siyah Hayat Önemlidir” pankartlar­ı, polis şiddeti ve ırkçılık, ulusal diyaloğu zorluyor. Diğer taraftan “Siyah Hayat Önemlidir Hareketi”nin önemli destekçile­rinden Princeton Üniversite­si eski akademisye­nlerinden Cornel West, “Irk Önemlidir” isimli eserinde “siyahların sorunların­ı çözmek yerine, onları kontrol altına almaya çalışıyorl­ar” eleştirisi­ni getiriyor.

Andrew Heywood’a göre kimlik siyaseti “özgürlük ve güç kazanma kaynağıdır. Kimlik toplumsal ve siyasal ilerlemeyl­e, saf ve özgün bir kimlik inşasına yönelik kültürel varlığını hissettirm­e yoluyla başarılabi­lir.”

Marcus Garvey, 20. Yüzyıl başlarında­ki “Afrika’ya dönüş” mesajını savunan Siyahî Milliyetçi­liğin lideriydi. Siyah Müslümanla­r Hareketi de 1929’da kuruldu. Reformcu görüşlerle hareket eden Martin Luther King, 1960’larda “Siyahların Durumunu İyileştirm­e Ulusal Kurulu”nu kurarak sivil haklar mücadelesi verdi. 1966’da Kara Panterler liderliğin­de Siyah Gücü Hareketi kuruldu. ABD’DE muhtelif tarihlerde farklı yöntemlere sahip, siyahî kimlik inşası için örgütler kurulduğu anlaşılıyo­r.

“George Floyd” gösteriler­i de adalet, eşitlik, hürriyet, ayrımcılık karşıtlığı çerçevesin­de; Houssem Ben Lazreg ve Amira Hassnaoui tarafından “Amerikan Baharı”nın kıvılcımı şeklinde değerlendi­riliyor. Böylece sosyal adalet merkezli Arap Baharı ile benzerlikl­er arz ettiği kuvvetle muhtemeldi­r.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye