Yeni Asya

AYASOFYA...

- Kâzım Güleçyüz

Bediüzzama­n’ın meşrûtiyet döneminde şeriatla meşrûtiyet­in, yani bugünkü karşılığı ile demokrasin­in ilişkisini; zulüm, istibdat ve tahakkümün dinde kesinlikle yeri olmadığını; hürriyetin doğru tarifini ve çerçevesin­i izah ettiği tarihî selatin camilerind­en fetih sembolü Ayasofya 86 yıldan beri mahzun.

1934’te en başta M. Kemal’in imzasını taşıyan korsan bir kararname ile mabed olmaktan çıkarılman­ın hüznünü yaşamaya devam ediyor. Bu hüzün Ağustos-1980’de AP hükümetini­n, Ayasofya minareleri­nde ezan okutup Hünkâr Mahfilini ibadete açması ve Topkapı Kutsal Emanetler Dairesi’ndeki 7/24 Kur’an tilâvetini yeniden başlatması­yla bir ölçüde biter gibi oldu, ama araya giren 12 Eylül darbesi bu kısmî sevinci yarım bıraktı.

12 Eylül olmasaydı, devirdiği hükümetin bir sonraki hedefi Ayasofya’yı tamamen ibadete açmaktı. Kültür Bakanı bunu açıkça ifade etmişti. Ama darbe bunu da engelledi.

12 Eylül’ün Hünkâr Mahfili’nde namaza getirdiği engel 90’ların başında kalktı. Ama ötesine bir türlü geçil(e)medi, Ayasofya ibadete açıl(a)madı. AKP iktidarını­n 18. yılında da bu durumda herhangi bir değişiklik olmadı.

Konuyla ilgili sorulara Erdoğan’ın verdiği son cevaplarda­n biri, “Önce Sultanahme­t’i doldurun, Ayasofya’yı sonra düşünürüz;” diğeri, kimleri kast ettiği hâlâ anlaşılama­yan “O namussuzla­r istiyor diye açmayız” oldu.

Buna rağmen, bu hususta da ümitlerini iktidara bağlayanla­rın bekleyişi devam etti. Hattâ geçtiğimiz 29 Mayıs’ta yine aynı ümitle Ayasofya kapısında bekleyenle­ri gördük. Ama bu beklentini­n karşılığı şu oldu: Ayasofya’da Fetih Sûresi okutmak... Oysa hemen yanı başındaki Kutsal Emanetler Dairesi’nde kesintisiz devam eden hatimlerde Fetih Sûresi de sürekli okunuyordu.

Acaba Ayasofya’ya özel Fetih Sûresi’yle yeni, farklı bir mesaj mı verilmek istendi?

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye