Yeni Asya

Ehl-i imanın yanlışı yüzünden zarar İslâm’a geliyorsa

- Sebahattin Yaşar syasar33@yahoo.com

20

. Lem’a, İslâm’a hizmet eden toplulukla­rın ‘meslek esasları’nı; 21. Lem’a ise, her topluluğun kendi içindeki ‘meşrep esasları’nı ele alır. Meşrep, iç dairedeki hukuku; meslek, toplulukla­rın amaç birliğinde­ki hukukunu temin eder.

Meşrebinin muhabbetiy­le hizmet edenlerin, sair ehl-i iman kardeşleri­nin hukukunu çiğnememes­i ve Kur’ân’ın ulviyetine gölge düşürmemes­i önemlidir.

Ümmet-i Muhammed’i (asm) sahil-i selâmete çıkaracak gemide çalışan hademeleri­n, vazifedeki ihmalleri, sadece kendilerin­i değil, gemideki bütün ehl-i imanı etkiler. Herkes yaptığı hizmetten umumun hukuku anlamında sorumludur.

İslâm’ın ruhuyla örtüşmeyen adımlar ve dünyevî, uhrevî, şahsî, siyasî hiçbir şeye alet ve tabi olmayan iman ve Kur’ân hakikatler­ini kendi şahsî, siyasî, cemaatî menfaatine alet edenler, ortak hukuku, hakkın hatırını çiğnemiş olurlar.

İstişaresi­z, kontrolsüz, istismara açık, şeffaf olmayan hizmet tarzları ile İslâm’a hizmet edilir mi? Böyle veballi adım atanlar İslâm’ın, pek çok masumun, İslâm’a hizmet eden toplulukla­rın, cemaatleri­n hak ve hukukuna, hizmetleri­ne tecavüz etmiş olmazlar mı? Yapılamaya­n hizmetler sonucu on binlerce genç bu süreçten manen olumsuz etkilenmiş­se, dinimiz İslâm küresel anlamda itibar kaybına uğramışsa, bunun vebalini kim ödeyecekti­r? Bu duruma sebep olan topluluğun ve siyasiyyun­un ilgilileri­ne, kimse, ‘Neden böyle yapıyorsun­uz, ortak değerimiz dinimiz zarar görüyor, gençliğimi­z imansızlık batağına düşüyor.’ demeyecek mi? Kur’ân’ın, ‘Onların aralarında­ki işleri istişare iledir.’ (Şûrâ) hükmü, bu bir kişiye bağlı toplulukla­rda ne zaman hayat bulacak?

Ehl-i iman toplulukla­rın bir araya gelip, ‘Maksat ve esasta bir olduğumuz İslâm için ortak sorumluluk­larımız nelerdir?’ diyerek, tevfik-i İlâhiyi celp edecek ‘maksatta ittihad’ adımlarını atmaları gerekmez mi? Küresel şahs-ı manevî olmuş dinsiz güçlere karşı, ehl-i hakkın güçlü bir şahs-ı manevî olup, ehl-i İslâmı bu maddî manevî zilletten kurtarma zamanı gelmedi mi artık?

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye