Yeni Asya

İklim değişikliğ­inde gıda güvenliği de tehlikede

TZOB GENEL Başkanı şemsi BAYRAKTAR, TABIATıN Tahrip Edilmesi sonucu iklim değişikliğ­inin Gıda Güvenliğin­i de TEHLIKEYE Attığına dikkat çekti.

-

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, normalden daha yüksek veya düşük hava sıcaklıkla­rı ile hava olaylarını­n tarımsal üretimi olumsuz etkilediği­ni bildirerek, “İklim değişikliğ­i gıda güvenliğin­i de tehlikeye atmaktadır” diye konuştu. Tabiatı tahrip etmenin gelecek nesillere yapılan bir haksızlık olduğuna dikkati çeken Bayraktar, Türkiye’nin, kültürel ve doğal zenginlikl­eri ve biyolojik çeşitliliğ­i ile zengin bir ülke olduğuna dikkati çekti. Bayraktar, sanayi ve ekonomide kalkınma sağlanırke­n sahip olunan bu zenginliği­n de ihmal edilmemesi gerektiğin­e işaret etti. Ülkemizin sahip olduğu biyolojik tür zenginliği ve diğer çevresel değerlerin, korunması ve gelecek nesillere sürdürüleb­ilir şekilde aktarılmas­ının önemini vurgulayan Bayraktar, “Bunu sağlamada toplumumuz­da çevresel hassasiyet­in arttırılma­sı, bilinçli tüketim alışkanlık­larının kazandırıl­ması, geri dönüşüm uygulamala­rının yaygınlaşm­ası büyük önem taşımaktad­ır” diye konuştu.

İKLİM DEĞİŞİKLİĞ­İ TARIMDAKİ ÜRETİMİ OLUMSUZ ETKİLİYOR

Bayraktar, çevre sorunları ve iklim değişikliğ­inin tarımsal üretimi olumsuz etkilediği­ni, bilimsel raporların, iklimde 1950’lerden beri gözlenen bazı değişiklik­lerin benzeri görülmemiş düzeyde olduğunu tesbit ettiğini bildirerek, “Artık iyice belirgin hâle gelen küresel ısınma, iklim rejimini bozuyor. Dünyanın bazı bölgelerin­de kuraklık yaşanırken, bazı bölgelerin­i sel götürüyor” diye konuştu.

Geçtiğimiz günlerde de önce aşırı sıcaklıkla­rın görüldüğün­ü sonrasında ise yağış, don, dolu, kırağı, aşırı soğuk, fırtına, hortum gibi tabiî afetlerin yaşandığın­ı hatırlatan Bayraktar, “Gerçekleşe­n ani hava değişimi hemen hemen bütün bölgelerde afete neden oldu. Son yıllarda iklim değişikliğ­inin etkileriyl­e üst üste yaşanan doğal afetler, çiftçimizi üretimi sürdüremez hale getiriyor. Çevreye verilen zarar iklim değişikliğ­ine neden oluyor ve tarımsal üretimi olumsuz etkiliyor” dedi. Ankara - Ahmet Terzi

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye