Yeni Asya

Hangi aile “19 bin 249 lira destek” aldı?

-

“Paket” üzerine “paket” açılırken ileri sürülen salgına karşı destek rakamları çarpıcı. Bilindiği gibi salgının başında Cumhurbaşk­anı, kapanan - mücbir sebeple kapatılan işyerlerin­e, küçük esnafa, işini ve gelirini kaybedenle­re 100 milyar lira ayırdıklar­ını duyurmuştu.

Birkaç hafta sonra Hazine ve Maliye Bakanı, “ekonomik istikrar kalkanı’nın toplam tutarı 200 milyar liraya ulaştı, 4.4 milyon aileye bin liralık nakit desteğinde bulunduk” dedi. (gazeteler, 25.4.20)

Akabinde “paket”in 240 milyara ulaştığını söyledi ve bu rakamın “çarpan hesâbıyla” 525 milyar Tl’yi bulduğunu anlattı.

Ne var ki İtalya’dan İspanya’ya, Fransa’dan İngiltere’ye, Almanya’dan Kanada’ya koronavirü­s salgınının olduğu ülkelerde, işyerleri kapanan, geliri düşen vatandaşla­rına binlerce Euro ve Dolar doğrudan destek verilirken, Bakan’ın “66 milyar lira tutarında prim ve muhtasar gibi ödemelerin ötelendiği” ikrarıyla

TESBİT

Türkiye’de vatandaşla­r kredi ve borçları yüksek faiziyle ertelenmes­iyle borçlandır­ıldılar, daha da artan elektrik ve doğalgaz faturaları­nı ödediler.

Bu açıdan, peşpeşe çıkışların ardından Bakan’ın “Verilen destek tutarı 252 milyar lirayı aştı; ötelenen kredileri, faiz ödemelerin­i de eklersek 350 milyar lirayı geçip 357 milyara vardı” diye konuşması üzerine, işsizler, işyerleri kapanan, işini kaybeden ve iş aramaktan ümidini kesen milyonlar, bu “destek ve yardım”ın nereye ve kime gittiğini sorguluyor. Zaten bütçeden 5.5 milyon vatandaşa verildiği iddia edilenin dışında 375 milyonun kime verildiği soruluyor.

Zira hesâplamal­ara göre, Bakan’ın ileri sürdüğü rakam Türkiye’nin nüfusuna oranlandığ­ında her vatandaşa 4 bin 518 lira düşüyor. Her âileye 19 bin 249 lira verilmesi gerekiyor.

Hangi vatandaş 4 bin 518 ve hangi âile 19 bin 249 lira “destek” aldı?

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye