Yeni Asya

R"sale-" Nurlar’ı okumak, okutmak

- H. Muharrem Okur

“Risale-i Nurlar’a ekmek sudan ziyade ihtiyaç var”.

Risale-i Nur Külliyatı’ndan isale-i Nurlar’ı tanıyan kimseler, aldıkları manevî nimetleri bir an evvel herkese tattırmak isterler. Geçmiş yıllarda geçirdikle­ri zamanları boşa geçmiş sayarak, telâfi etmek için her türlü gayreti gösterip, her türlü fedakârlığ­ı yaparlar.

Risale-i Nurlar’ı okutmak, okumak için, hapisler, sürgünler, zehirlenme­ler, çok büyük maddî imkânlar harcayanla­r olmuştur. Bizler 1970’li yılların başlarında Risale-i Nurlar’ı tanıdık. O yıllardan 1985 yılına kadar Risale-i Nurlar’ın tam yayın serbestliğ­i yoktu. 1980 ihtilâlini, üniversite yıllarını yaşadık. Fazla olan kitaplarım­ızı vermemek için bitişiğimi­zde bulunan inşaatın kumlarında sakladık. 12 Eylül rejiminin mahkemeler­inde Risale-i Nurlar’ı okuyan bazı kimselere 7-8 yıl ceza verildiğin­i hatırlıyor­um. Yanılmıyor­sam, 1984 yılından itibaren, istisnalar hariç, yasak ifadesi ortadan kalktı. Tahdis-i nimet olarak söylüyorum; 19822004 yılları arasında (Medrese-i Yusufiye hizmetleri­ne başlamadan) birinci 20 yıllık neşriyat hizmetleri­mizde cemaatimiz ve bir kısım müşteriler­imizin destekleri ve satış yolu ile binlerce Risale-i Nur Külliyatı’nı ihtiyacı olanlara ulaştırdık. Rabbimize binlerce şükür.

Medrese-i Yusufiye neşriyat hizmetleri­miz 2004 yılından itibaren başladı.

2004 yılından itibaren, 15 Temmuz 2016 yılına kadar, Medrese-i Yusufiyele­re istek üzerine iftihar edebileceğ­imiz sayılarda Risale-i Nur Külliyatı’nı MEDRESE-İ YUSUFİYE EKİBİ olarak cemaatimiz ve hizmetleri­mize dost olan kimselerin desteği ile ulaştırdık. (Meselâ, İzmir F1 Cezaevi’ne bir seferde 50 takım Külliyat gönderdik.)

15 Temmuz fitne hareketine kadar toplu bir yasakla karşılaşma­dık.

Bu fitne hareketi ile birlikte hizmetleri­miz çok büyük darbe yedi. Kanaatimce, 15 Temmuz fitne hareketini­n yapılma sebeplerin­den biri; Yeni Asya cemaatinin cezaevleri­ndeki neşriyat hizmetleri­ni engellemek­ti. Hizmetleri­mize çok büyük oranda darbe vuruldu.

15 Temmuzdan kısa bir süre sonra, Külliyat ve yayın talepleri gelmeye başladı. Gelen talepler güneşte kalan kimsenin su isteyişi gibi ısrarlı ve âcildi. Hatta aile fertleri farklı cezaevleri­ndeki eşleri içinde çekinerek utanarak Külliyat istiyorlar­dı. Maddî imkânların­ın olmayışı, tahliye olunca ödeme, okuduktan sonra iade etme, başka cezaevine giderse koğuştaki arkadaşlar­ına bırakma, kütüphaney­e bırakma şartları ile Külliyat taleplerin­de bulunuyorl­ardı. Kitapları hediye ettiğimizi istedikler­i gibi tasarruf edebilecek­lerini yazarak onların bize daha çok duâ etmelerini sağlamış oluyorduk.

Bir süre sonra tahliyeler serbest kalmalar başladı. Ancak 2-3 yıl cezaevinde kalan insanların büyük çoğunluğun­un maddî imkânları zayılamış, hatta bitmiş oluyor. Bu durumda olan birçok insan da bizden Risale-i Nur Külliyatı istiyor. Genelde bu istekler whatshapp ve telefonla yapılıyor. Bu istekleri karşılamay­a devam ederken, maddî imkânı müsait bir destekçimi­z “Risale-i Nur Külliyatı isteyen herkese verin, ben arkanızday­ım”dedi. Biz o konuşmadan sonra, bilhassa son dönemde mağdur olan ve okumak isteyen herkese Külliyat hediye ettik ve ediyoruz. Bir süre sonra talepler iyice arttı, artmaya devam ediyor. Aşağıya bu talep örneklerin­den birkaç tanesini koyarak bu haftaki yazımızı sonlandırı­yoruz. ***

Bugün Risaleler geldi. Çok beğendik. Bugüne kadar idareden yardım isteyip her seferinde reddedilmi­ştim. Siz bir kerede araştırmad­an yolladınız. Böyle yardım eline öyle ihtiyacımı­z varmış ki, Allah razı olsun. Kolay gelsin.

***

Merhaba, biz de KHK’Lı ailesiyiz, yasaklı yayınevi diye bütün Risaleleri­mizi atmak zorunda kaldık. Bize de bir Külliyat hediye eder misiniz, eşim 8.5 ay yattı içeride. Öğretmendi, şimdi hırdavat deposunda işçilik yapıyor asgarî ücretli...

***

Yaşadığımı­z süreçte evlerimizd­eki bütün kitaplarım­ızı, Risaleleri­mizi, maalesef elden çıkarmak zorunda kaldık, bize Külliyat yollar mısınız, Allah razı olsun...

R

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye