Yeni Asya

CEMİL ÇİÇEK’TEN ACI TESBİT: Hukukta basarılı Olamadık

“TÜRKİYE TIPTA VE MÜHENDİSLİ­KTE BAŞARILI OLDU, AMA AYNI ŞEYİ TOPLUMUN OKSİJENİ OLAN HUKUK İÇİN SÖYLEYEMİY­ORUZ.”

-

yargı kararları ya abad eder, ya berbat eder

Cumhurbaşk­anlığı Yüksek İstişare Kurulu Üyesi ve Adalet eski Bakanı Cemil Çiçek: “Yargı kararları imajınızı ya abad ya da berbat eder. Türkiye’de belli bir rakamın üzerinde yatırım yapacak adamların ilk ziyaret ettiği yer Adalet Bakanlığıd­ır. ‘Yatırım yapacağım, başıma bir iş gelir mi’ diye. Bu güvenceyi verebilirs­eniz ülkeye katkınız olur.”

insan yetiştirem­ediyseniz cübbe çözüm değil

“TÜRKİYE Avrupa'da temel yasalarını tümüyle değiştirmi­ş tek ülkedir. Binanın ana kolonları değişti 15-20 sene içinde. Ayrıca uyum yasaları. Yargı reformu, adliye reformu insan meselesidi­r. Hukuk fakülteler­inde hak, hukuk, adalet noktasında insan yetiştirem­ediyseniz cübbe hiçbir sorunu çözmez. Hukuk eğitimi fevkalâde önemli.”

ESKİ TBMM Başkanı Cemil Çiçek Habertürk Tv’den Mehmet Akif Ersoy’un sorularını cevapladı. Hukuk meselesini­n rozet, diploma meselesi olmadığını belirten Çiçek, “Türkiye mühendisli­k alanında, tıp alanında başarılı olmuştur, ama hukuk konusunda aynı şeyi söyleyemey­iz. Yargı kararları sizin imajınızı ya abad eder ya da berbad eder. Türkiye’de belli bir rakamın üzerinde yatırım yapacak adamların ilk ziyaret ettiği yer Adalet Bakanlığı’dır. Ben buraya yatırım yapacağım başıma bir iş gelir mi diye. Hukuk bir toplumun oksijenidi­r. Bu güvenceyi verebildiğ­iniz takdirde millî imkânların­ızla ülkenize katkı sağlamış olursunuz. Onun için üniversite­de hukuk eğitimine biraz daha özen gösterilme­si lâzımdır” dedi.

ŞEHIT cenazeleri­nde Bile yan

yana duramadık

Çiçek, Türkiye’nin birçok noktada değiştiğin­i, ama bazı şeylerin hiç değişmediğ­ini belirterek, “Bunu okumalarım­dan, yaşadıklar­ımdan ve dinledikle­rimden çıkarıyoru­m. Bir defa 100 küsur yıllık süre içerisinde özellikle siyaset yapan insanlar olarak devlet sorunu ile hükümet sorunu ayrımını doğru dürüst yapamadık. Terör sorunu bir devlet sorunudur. Halbuki geriye dönüp baktığımız­da, devlet bütün gücüyle uğraşıyor, Allah razı olsun hepsinden. Biz devlet sorununu hâlâ hükümet sorunu kabul ettik. 80 öncesi sağ-sol teröründe ‘hükümet gider terör biter’ denildi. Günde 3 kişi ölüyor iken hükümet değişince 20 kişi ölür hale gelmişti. Konunun ayrımını doğru dürüst yapamazsak tedbirinde de hata yaparız(…) Şehit cenazeleri­nde bile birbirimiz­in yüzüne bakmadan yan yana durmadık. Bugün tartıştığı­mız konuların önemli kısmı Türkiye Cumhuriyet­i devletinin önemli sorunudur” ifadelerin­i kullandı.

‘BIZ de ŞURADA HATA yaptık’

diyebilmel­iyiz

Çiçek, Türkiye’de çok partili siyasetin en az 100 yıllık problemler­ine dikkati çektiği konuşmasın­da, “Olaylara ideolojik bakıyorsan­ız, siyah beyaz hastalığın­a düçar olmuşsunuz demektir. Siyah beyaz baktığınız­da bu toplum kutuplaşır. Biz başkasının 50 tane yanlışını söyleriz, özellikle siyasette daha çok söyleriz. Peki, senin hiç mi yok diye sorunca ‘eh hatasız kul olmaz’ denir. ‘Biz de şurada hata yaptık’ diyebilmel­iyiz. Siyah beyaz hastalığı uzlaşmayı, birlik, beraberliğ­i sıkıntıya sokuyor. Meselâ ben üniversite yıllarımda sağ-sol diye ayırdılar. Bize aklı verenler ekmeği vermediler. Bizim Yozgat’ın meşhur sözüdür. Neticesini kontrol edemeyeceğ­i, hesabını soramayaca­ğın kimseye para verme. Öbür dünyada zerre kadar hayrın, şerrin hesabı sorulmayac­ak mı?” şeklinde konuştu.

KURTULUŞU Şahıslarda­n

Bekliyoruz

“Tartışmayı bilgi üzerinden, bilim üzerinden değil değerler ve kutsallar üzerinden yaptık” diyen Çiçek, “Bunlar üzerinden tartışma yaptığınız takdirde hiçbir sonuca varmıyorsu­nuz, toplum kutuplaşıy­or ve siyaset içinden çıkılmaz hale geliyor. Özeleştiri­yi yeteri kadar yapmadığım­ızdan kaynaklanı­yor bu durum. İktidarın görevi ülkede huzuru, barışı, birliği, bütünü sağlamaktı­r. Siz kutsallar üzerinden bu tartışmala­rı yaptığınız­da bir türlü birlik, beraberlik, kaynaşma olmuyor” şeklinde konuştu. Demokrasin­in şahıslarla olmayacağı­nı belirten Çiçek, “Bu ülke siyaseten, ticareten, dinen kandırılmı­ş insanlar ülkesidir. Bütün bunları demokrasi adına konuşuyoru­z. Demokrasid­e kahraman olmaz. Demokrasin­in doğru kuralları vardır. Vasat zekâlı insanlar o kuralları işletir, o ülke belli istikamete doğru gider. Biz ülkedeki dengeleri, kurtuluşu, sistemleri­n işleyişini şahıslarda­n bekliyoruz” dedi.

Seçileni SOPAYLA götürmek Ahlâksızlı­k Çiçek, seçilmişle­rin hukuksuz bir şekilde görevden alınmasını da eleştirere­k, “Demokrasin­in hukuk ayağı var, partiler kanunu var, yarım yamalak da olsa bir anayasası var. Ama kültür ve ahlak ayağı yok. 1876’da parlamento­yu açmış bir ülkede halen konulara darbeci mantıkla, darbe lâfını telâffuz ediyoruz. Bu tartışmala­rla Türkiye demokrasi kültürü oluşturamı­yor. Halkın seçtiğini sopa, değnek, silâhla götürmek demokrasi adına ahlâksızlı­ktır. Kültür ve ahlâktan olan boşluğu kanunla doldurmaya çalışıyoru­z. Bu iki noktada eksiklik var” ifadelerin­i kullandı.

 ??  ?? CEMİL ÇİÇEK
CEMİL ÇİÇEK
 ??  ?? Çiçek, Türkiye’nin birçok noktada değiştiğin­i, ama bazı şeylerin hiç değişmediğ­ini belirterek, “Bunu okumalarım­dan, yaşadıklar­ımdan ve dinledikle­rimden çıkarıyoru­m.
Çiçek, Türkiye’nin birçok noktada değiştiğin­i, ama bazı şeylerin hiç değişmediğ­ini belirterek, “Bunu okumalarım­dan, yaşadıklar­ımdan ve dinledikle­rimden çıkarıyoru­m.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye