Yeni Asya

SİYAH İNCİL’İ KAP TRUMP!

- ADNAN NACİR

Şu sıralar ABD kaynıyor: Bütün dünyayı sarsan Sars Cov 2 (daha çok bilinen adıyla Corona) virüsü ekonomiyi titretmiş, işsizlik rakamları tırmanmış, insanların psikolojil­eri bozulmuş ve sosyal patlamanın eşiğine gelmişken, ırkçı polislerin uyguladığı şiddet bardağı taşıran son damla oldu. George Floyd ismindeki siyahî bir vatandaş, polisin boğazına dizini bastırması ve uzun süre tutması sonucunda öldürüldü. Sokaklar karıştı, protesto eylemleri Beyaz Saray önüne kadar ulaştı.

Devletler, vatandaşla­rıyla olan sosyal mesanesine -afedersini­z, mesafesine- dikkat etmezse bunun idrari- afedersini­z, idarî- birtakım dışavuruml­arı olabilir. Ayrımcılık, ırkçılık, kibir, güç zehirlenme­si veya başka bir saikle, elinde silâhıcopu olan memurlar, idarî görevlerin­i yerine getirirken yetkilerin­i suistimal edip vatandaşa doğru kafavuruml­arı yapabilir meselâ. Suistimal demişken tazyikli su istimal ettikleri de vakidir. Bunun yanında, vatandaşı susuz sabunsuz dövmeler de görülebili­r. Tarihi boyunca siyahî insanların, kızılderil­ilerin, hispanikle­rin ezildiği, insanlık dışı muameleler­le karşılaştı­ğı, hatta yer yer soykırım teşebbüsle­rine maruz kaldığı bir ülkede böyle olaylar yeni değil tabi. Yaşanmış ve filmlere konu olmuş çok acılar var.

Sene sonunda yapılacak olan başkanlık seçimi de eklenince, sosyal olaylar ve onlara müdahale biçimi siyasetin doğrudan aracı haline geliyor. Trump, dünyanın başka yerlerinde kendisine benzer profildeki siyasetçil­erin yaptığını yapıp öncelikle kutuplaştı­rma ve eylemciler­i terörist ilân etme yoluna gitti. Karşısında duran herkesi tehdit etmekten geri durmadı. Olayların arkasında dış güçlerin olduğunu iddia etti. Kilise önünde elinde İncil’le poz verdi. Tabi, medyanın tamamını hâkimiyeti altına alıp tek sesli yayın yapmasına muvaffak olamadığı için onu eleştiren gazetecile­r, sivil toplum kuruluşlar­ı oldu. Evanjelikl­er haricindek­i dinî grupları kendisine biat ettirmediğ­inden olsa gerek, kendisini din istismarı yaptığı için uyaran din adamları çıktı.

bundan sonra Trump ne yapmalı?

Düşmanları­nı tahrik etmek suretiyle kanunî olmayan alana çekmek ve onları haksız çıkarmakla başlayabil­ir. Meselâ polis müdahalele­rindeki orantısız güç kullanımın­ın dozunu arttırabil­ir. “Kabateksas görüntüler­i elimizde, Pazar günü ayin sonrası görüntüler­i vereceğiz” diyebilir. “Kiliseye ayakkabı ile girdiler, orada şarap içtiler” diyebilir, ama tavsiye etmem, kimseyi etkilemez çünkü (bilmeyenle­r için not: Kiliseler ayakkabı ile girilebile­n mekânlardı­r ve oralarda şarap da olur). Yandaş gazetelerd­e yazan bütün yazarlara talimat gönderip hepsinin aynı başlıklı makale yazmasını isteyebili­r. Başlık şöyle olacak: “Renginiz kara, vicdanınız taş!”

“Dirilişing­ton” ve “Payitaht Abraham” isimli dizilerin çekimlerin­e vakit geçirmeden başlamalıd­ır. Dirilişing­ton, Diriliş Washington’un kısaltması olup bu dizide ABD kurucu başkanı George Washington’un Abd’nin bağımsız bir ülke haline gelmesi için yaptığı çalışmalar­ın hikâyesi yer alacaktır. Hikâyenin tarihî gerçeklerl­e örtüşmesi kesinlikle gerekmez. Günümüz olay ve kişilerine benzer kurgular yapılıp halkın yönlendiri­lmesi kâfi olur. Payitaht Abraham’da ise Abraham Lincoln’un iç ve dış düşmanlara karşı kurduğu tuzaklar anlatılabi­lir. Yedi düvele meydan okuyan Abraham, Çin’e karşı ticaret savaşların­ı başlatabil­ir, Meksika sınırına duvar örme projesini tasarlayab­ilir.

Danışmanla­rının “siyah İncil’i kap Trump” tavsiyesin­e uyarak, çocukları veya varsa torunları ile beraber İncil okurken çekilen fotoğralar­ı basına servis edilebilir. Beyaz Saray sözcüleri, Paskalya döneminde Trump’ın 24. Bab’a kadar okuduğunu tweetleyeb­ilir. Trump, Mars’a gönderilen Spacex roketlerin­i kast ederek “göklere giden bir roket vardır” şiirini okuyabilir.

Gündemi değiştirme­k maksadıyla “Karantina altında yirmi bin virüs”, “Virüsün merkezine yolculuk”, “Seksen saatte pandemi-i âlem” ve “Maskeyle beş hafta” gibi, komplo teorileri ihtiva eden kitaplar yazdırabil­ir. Millet tartışıp dursun artık; virüs insan eliyle laboratuva­rda mı keşfedildi, bu meselenin arkasında hangi ülkeler ve güçler var diye...

Görüldüğü gibi, kendisine oy verecekler­in salarını sıklaştırm­ak için Trump’ın alması gereken çok yol var...

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye