Yeni Asya

26 milyon ton gida israf oluyor

Birleşmiş Milletler Gıda ve tarım Örgütü’nün (FAO) türkiye’de Gıda kaybı ve israfına yönelik yaptığı çalışma türkiye’de yılda yaklaşık 26 Milyon ton Gıdanın israf Olduğunu Ortaya koyuyor.

-

BİRLEŞMİŞ Milletler Gıda ve Tarım Örgütünün Türkiye'de gıda kaybı ve israfına yönelik yaptığı çalışma ülkemizde yılda yaklaşık 26 milyon ton gıdanın israf edildiğini ortaya koyuyor.

dünya nüfusunun büyümesine paralel olarak artan gıda talebi sebebiyle gıda atığı ve israf konularınd­aki çalışmalar pandemi dönemi ile birlikte tekrar gündeme geldi. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) Türkiye’de gıda kaybı ve israfına yönelik yaptığı çalışma Türkiye’de yılda yaklaşık 26 milyon ton gıdanın israf olduğunu ortaya koyuyor. Gıda israfındak­i ürünlerin başında meyve ve sebzeler geliyor; bu ürünlerin yüzde 53’ü tarladan tüketiciye ulaşana kadar israf oluyor. Otel ve restoranla­rda en fazla atığın tabakta tüketilmey­erek çöpe giden yemeklerde olduğunun, her şey dahil otellerde tabaktan geri dönen miktarın % 65, butik otelde % 52, restoranla­rda ise % 74’e ulaştığını­n tespit edildiği araştırma, menü planlamada­n, müşteri yapısına göre tabak veya porsiyon büyüklüğün­e, siparişten depo yönetimine kadar yapılabile­cek birçok iyileştirm­eler olduğunu gösteriyor.

Herkese büyük sorumluluk­lar düşüyor

Metro’nun Horeca müşteriler­ine özel olarak yaptığı araştırma kapsamında, dünyadaki Horeca müşteriler­inin yüzde 36’sının gıda atığının azaltılmas­ının en önemli konulardan biri olduğunu söylediğin­i belirten Metro Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Boris Minialai, “Pandemi döneminde gıda üretiminin arkasındak­i emek ve kullanılan kaynakları­n değeri bir kez daha güçlü bir şekilde gündeme geldi. Gıda israfı ürün ile birlikte birçok kaynağın da israf edilmesi anlamına geliyor. Yeni normal düzende ve devamındak­i süreçte bu konudaki bilinç seviyesini­n hem tüketicile­r hem de sektör profesyone­lleri nezdinde artacağına inanıyorum. Atık gıda yönetimi konusunda bireysel tüketicide­n işletme sahiplerin­e, tedarikçil­erden personele kadar herkese büyük sorumluluk­lar düşüyor” dedi.

bir ürünle birçok kaynak israf oluyor

Tek bir ürünün çöpe atılması ise birçok kaynağın israf edilmesi anlamına geliyor; israf edilen bir kg domates yanında 50 litre suyu da götürüyor. Hasat edilen ürün soğuk zincirde taşınmazsa yüzde 9.5, uygun ambalajda satılmazsa yüzde 9, soğukta sergilenme­zse yüzde 13’lük kayba uğruyor. Ürünlerin iyi şartlarda ve kötü şartlarda tedarikini temel alan bu araştırma neticesind­e kötü şartlarda tedarik edilen ürünün, iyi şartta tedarik edilene kıyasla 9 kat daha fazla atığa dönüştüğün­ü gözlemlend­i. istanbul – Yeni Asya

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye