Yeni Asya

Bakanlık çiftçilere destek verecek mi?

CHP’Lİ İSMET TOKDEMİR, BAKAN BEKİR PAKDEMİRLİ’YE MEVSİM şartlarını­n Anormallİğ­İnİn Yol Açtığı ZARARLARA Karşılık, “AFET YAŞAYAN ÇİFTÇİLERİ­MİZE DESTEKLEME ÖDEMESİ Hususunda BAKANLıK OLARAK BİR çalışma söz Konu MUDUR?”DİYE sordu.

- AHMET TERZİ

CHP Hatay Milletveki­li İsmet Tokdemir, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye mevsim normalleri­nin üzerinde gerçekleşe­n, beklenmeye­n aşırı sıcaklar birçok ürünün strese girmesine sebep oldu ve zarara yol açtığını hatırlatar­ak, “Afet yaşayan çiçilerimize destekleme ödemesi hususunda bakanlık olarak bir çalışma söz konu mudur?” diye sordu. TBMM Başkanlığı’na verdiği soru önergesind­e, Mayıs ayı içinde 46 ilde etkili olan tabiî afetlerin, tarımsal üretim olumsuz etkilendiğ­ini hatırlatan Tokdemir, “15 Ma- yıs ve 25 Mayıs tarihleri arasında önce aşırı sıcaklıkla­rın görüldüğü sonrasında ise yağış, don, aşırı soğuk, fırtına, hortum gibi tabii afetlerin yaşandığı 10 gün içerisinde gerçekleşe­n ani hava değişimi hemen hemen tüm bölgelerde afete neden olmuştur. Mevsim normalleri­nin üzerinde gerçekleşe­n, beklenmeye­n aşırı sıcaklar birçok ürünün strese girmesine neden ol- du ve zarara yol açmıştır. İlim olan Hatay, Akdeniz ve Ege bölgesinde aşırı sıcaklar erkenci narenciye, karpuz gibi birçok üründe yanmalara ve dökülmeler­e neden olmuştur” dedi.

O SORULAR

Tokdemir, Pakdemirli’nin cevaplandı­rılmasını istediği soru önergesind­e şu soruları yöneltti: “Bu bağlamda; afet yaşayan çiçi- lerimizin kredi borçları bir yıl fa- izsiz olarak ertelenmes­i hususunda bakanlık olarak bir çalışma söz konusu mudur? Afet yaşayan çiçilerimize destekleme ödemesi hususunda bakanlık olarak bir çalışma söz konusu mudur? Afet yaşayan bölgedeki çiçilerimizi­n SGK prim ödemeleri, elektrik ve sulama borçları bir yıl ertelenmey­i bakanlık olarak düşünüyor musunuz? Afet yaşayan ve geliri azalan çiçilerimize Valilikler­imiz, İl Âcil Destek ödeneğinde­n yardım yapmayı düşünüyor musunuz? Ani sıcaklık değişimi veya tüm ürünlerde aşırı sıcak ve aşırı soğuğun TARSİM kapsamına alınması hususunda bakanlık olarak bir çalışma söz konusu mudur?”

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye