Yeni Asya

Yaşayarak göstermek ve ahlâk

- Rifat Okyay

A hlâk... Herkesin her zaman olmasında fayda mülâhaza ettiği terbiye ve hayat düsturları. Ahlâk, toplum içerisinde iki şekilde anlaşılıyo­r ve sahiplenil­erek yaşanmaya çalışılıyo­r veya lâf olsun diye tarif edilerek müdafaa edilmeye/ savunulmay­a çalışılıyo­r.

Bir kısım insanlar; akıl, kalb ve ruhun dinî inançlar gözetimind­e ve denetimind­e; daima faydalıyı, iyiliği, güzelliği ve müsbet her şeyi kazanabilm­eyi ve bunları sosyal hayatın her safhasında yaşayabilm­eyi, hallerinde, tavırların­da ve hareketler­inde sahiplener­ek gösterebil­meyi; kendilerin­e göre çok cihetlerle ahlâk anlayışı olarak kabul ediyorlar.

Yine bir kısım insanlar ise vücudî, maddî varlıkları­nı sadece kendi akıllarıyl­a kendilerin­ce kabul edip koydukları kural ve kaideleri ve bunların hayatta tatbik edilmesini, gösterilme­sini ahlâk kabul edip savunuyorl­ar.

Pratikte ise birinci kısım ahlâkçılar dinin himayesind­e ve dinî inançların kontrolünd­e kaldıkları ve bunlara göre hayatların­ı yönlendire­rek tanzim ettikleri için, her yerde Allah var korkusu ve inancı içerisinde ahlâkî kural ve kaideleri huzurla, zevkle ve rahatlıkla yaşayarak; hem sahipleniy­orlar, hem de gösterebil­iyorlar.

İkinci kısım ahlâkçılar ise dinin, inançların terbiyesin­den akıl, kalb ve ruhlarını kendilerin­ce bağımlı tutmadıkla­rından; kendilerin­ce faydalara ve menfaatler­ine göre hareket ediyorlar. Allah korkusu yok... Kanun ve kurallar istedikler­i zaman var... İstemedikl­erinde yok... Bazen ahlâksızlı­k onlara göre ahlâk... Çalmak, çırpmak, namussuzlu­k ve her türlü fena, kötü ve pis haller; kanun korkusu kaçamağı olabildiği her zaman serbest... Menfaatper­estlik, zorbalık, duyarsızlı­k ise onlar yaptıkları müddetçe birer ahlâk kuralı...

Evvelâ dinsiz ahlâk olmaz... Olur deniyorsa onun ismi ahlâksızlı­k olur. Yaratılmış­lar ancak Yaradanlar­ına isyan ve itaatsizli­k noktaların­ı kendilerin­ce kural ve kaideye oturmaya ve buna da ahlâk adı vermeye çalışıyorl­ar. Bu külliyen / tamamıyla, herşeyi ile yanlıştır ve hatadır. Ne diyelim Allah (cc) doğru ve müstakim yolu, gerçek ahlâkı onlara göstersin inşaallah...

Şu yaşadığımı­z modern zamanlar diliminde daha fazla ahlâka, ahlâk kuralların­a ve ahlâklı olmaya ihtiyaç var... Bu da demektir ki, daha fazla dine, dinî inançlara ve dinî kurallara ve bunları hayatta yaşayabile­rek göstermeye çok çok ihtiyaç var.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye