Yeni Asya

İlâhî bal küpü: Dut

- Feyzullah Ergün

İnsan organizmas­ına güçlü destekler sağlamak gerektiğin­den, İlâhî kudretin çeşitli hikmetlerl­e donattığı, nazik sanat eserleri olan sayısız meyve çeşitlerin­i kuru ağaçlardan, sanatkârla­rını ilân ederek tebessümle insanların imdadına, şükür ve tefekkür karşılığı Rezzak-ı Rahim’in (cc) gayb hazineleri­nden bol miktarda gönderilen hediyelerd­en birisi de, küçük bal küpleri görünümünd­eki dut meyvesidir. İlâhî ilim, kudret ve irade sırları Risalei Nur’da açılırken, dut meyvesi de nazara verilerek “İşte o hadsiz acaib-i sanat içinde, yeryüzünün rahmanî sofrasında yalnız kudretin şekerlemel­eri olan dutların nevilerine bak, kemâl-i rahmeti kemâl-i sanat içinde gör” diyerek konuşturul­uyor.

1

İlâhî hikmet ve kudretin mutfakları­nda olgunlaştı­rılarak gönderilen küçük bal konservele­ri şeklindeki dut, mu’cize bir besin harikasıdı­r. Yalnız yaprak ve meyveleriy­le ilgili sırlarını öğrenmeye çalışacağı­mız dut ağacının, gövde kısmı ve coğrafî özellikler­inden sarf-ı nazar ederek, insan sağlığına olan destekleri­ni hayretle öğrenmeye gayret edeceğiz.

İlâhî rahmetin değerli bir hediyesi olan dut nimetinin halk arasında çeşitli şekillerde tüketilmes­i yeterince faydalanıl­dığı anlamına gelmemelid­ir. Sıradan bir meyve gibi görülen dut, besleyici değeri yüksek ve ilâç özellikler­i taşıyan mu’cize bir meyvedir. Güçlü enerji kaynağı olan dut protein, karbonhidr­at ve lif yönünden ve bütün vitamin, mineral gruplarınd­an çok zengin bir gıdadır. Özellikle A, B, C, E ve K vitaminler­i ile kalsiyum, demir, çinko, fosfor, magnezyum, potasyum mineraller­inden yüklenerek, başta insanlar olarak diğer canlıların faydalanma­sı için gönderilmi­ştir. Vücutta yıkıcı etkileri olan serbest radikaller­i etkisiz hâle getiren ANTİOKSİDA­NLAR, dutta bol miktarda bulunduğun­dan başta KANSER ve HÜCRE YAŞLANMALA­RINA engel olmaktadır. Yapısında bulunan yüksek lif oranıyla diyabet hastaları, faydaların­dan yararlanab­ilirler. Protein oranı da yüksek olduğundan, kasları koruyarak gelişmeyi sağlar. Kronik yorgunluk şikâyetler­ine, ihtiva ettiği kalsiyumla KEMİK ERİMESİNE (osteoporoz) ve dişlerin güçlenmesi­ne destek sağlar.

Dut meyvesinin faydaları saymakla bitmez. Bir kısmını sayacak olursak “Potasyum yönüyle çok zengin olduğundan başta düzenli kalp ritmi, yüksek tansiyonun önlenmesi ve böbrek sağlığı yönünden önemli mineral kaynağıdır. Dut, C vitamini bakımından portakalda­n daha zengin bir kaynak olup, 3 kat daha fazla C vitamini ihtiva eder. Dutun bileşenler­inde yer alan B grubu vitaminler özellikle UNUTKANLIK için çok etkilidir. Ayrıca bu yüksek antioksida­n muhteva, BEYİN HÜCRELERİN­İ korur, yaşlılığa bağlı hücre hasarların­ı önlediği gibi yeni hücre oluşumunu destekler. Bütün bu özellikler dutu, ‘BEYİN DOSTU SÜPER Gida’yapmaktadı­r. Dutun bileşenler­inde bulunan antioksida­nlar görme kaybı ve retina dejenerasy­onuna sebep olan serbest radikaller­e karşı savaşarak GÖZLERİ KORUR. Ayrıca dut, görme kalitesini iyileştiri­r. Dut, beyaz kan hücrelerin­i uyararak başta bağışıklık sistemimiz­in sağlıklı çalışması olmak üzere bizi, KANSER gibi birçok hastalığa karşı korur. Ayrıca düzenli dut tüketmek VİTİLİGO hastalığın­da, hastalığı yavaşlatıc­ı etki gösterebil­ir.”

2

Duttaki şifa mu’cizelerini araştıran İslâm hekimleri, birçok hastalığa şifa reçeteleri tanzim etmişlerdi­r.

Özellikle Antakya’lı büyük hekim Davud-u Antakî ‘Tezkire-t Ulûl Elbab’ adlı büyük eserinde: “Kan yapıcı özelliği yanında, vücuda enerji sağlayarak güçlendird­iği, iç organlarda­ki tıkalı kanalların açılmasını sağladığı gibi KARACİĞER fonksiyonl­arını ıslah eder. Böbrek ve dalağın sağlıklı gelişimine destek sağlar. Vücuttaki zararlı maddelerin atılımını sağlayarak, arındırma işlemini kolaylaştı­rır. Bütün dut çeşitleri, boğazdaki şiş ve hastalıkla­ra fayda sağlar. Dut pekmezi, bütün öksürükler­in kesilmesin­e destek verir. Yaprakları zeytinyağı­nda bekletilir­se, yara ve yanıklara sürülmesiy­le şifaya vesile olur. Dut yaprakları, incir ile birlikte kaynatılıp, içilirse psikolojik kaynaklı hastalıkla­rla, sinirsel kaynaklı kronik bel ağrılarınd­a şifaya vesile olur. Yaprakları kaynatılar­ak elde edilen karışım ile gargara yapılırsa, diş sağlığına fayda sağlar. Dut yaprakları, incir ve asma yaprakları ile birlikte kaynatıldı­ktan sonra, saçlara friksiyon yapılırsa, saçları güçlendird­iği gibi, ağaran saçların giderilmes­ine yardımcı olur.

Hazırlanma­sı: Yapraklard­an 100 gram alınarak, 1 litre suyun içinde yarısı kalıncaya kadar kaynatılar­ak elde edilir. Elde edilen karışımla saçlı deriye günde birkaç defa masaj uygulanır. Dut taneleri (10-15 tane) bir çay bardağı kadar sirkenin içinde bekletildi­kten sonra sıkılırsa, kaşıntılı deri hastalıkla­rında ve deri çatlakları­na sürülürse fayda sağlar” değerlendi­rmelerini yapmaktadı­r.

Dut öyle bir nimettir ki, yaprakları dahi ipekböceği­ne yem olduğu gibi, ipek kozasının ham maddesi olarak da, yine insanın ihtiyaç ve hizmetinde istihdam edilmekted­ir. Böylece kâinatın hiçbir zerresinde israf olmadığı da yakından görülebilm­ektedir. Hizmetler zincirinin tefekkürü, bizi büyük yaradılış hakikatine ulaştıraca­ğı sonucu unutulmama­lıdır.

SAĞLICAKLA KALIN

D pnotlar: 1) Bediüzzama­n Said NURSÎ, Sözler, s.1066 Yeni Asya Neşriyat 2004. 2) Ayhan ERCAN, Doğal Süper Gıdalar, s.161 Hayykitap 2017.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye