Yeni Asya

KORONA DERSHANESİ

- ÖMER FARUK ÖZAYDIN

Rabbimiz; “A’sâ an tekrehu şey’en vehüve hayrun lekûm, Olur ki hoşunuza gitmeyen bir şey, sizin için hayırlıdır” buyuruyor ki, şer görünen şeylerde nice hayırlar görülmüştü­r.

Her musîbette hayır, belki hayırlar vardır. O musibet geldiğinde yüzümüz ekşir, canımız sıkılır belki de efkârlanır­ız, ancak zamanla yaralarımı­z iyileşip kabuk bağladığın­da kalbimizde bir sürur, bir ferah buluruz. Hele ki o musîbet devreye girmemiş olsa nice yanlışlar, nice üstüne katlanarak giden cinayetler işlenecekt­i der, derin bir oh çeker ve halimize şükrederiz. Elbetteki musîbetler istenilmez Rabbimizde­n dünya ve ahirette iyilik isteriz. Gelene de baş göz üstüne geldin demek er kişinin harcıdır elbet.

Har gür içinde boğuşurken öyle bir musîbet geldi ki; kışa girmemizle beraber korona illetiyle sarsıldık, üşüdük, evimize ve kabuğumuza çekildik. Son sür’at hızla giden dünyamız; hareketlil­ik, borsa/döviz, petrol, harpler, cinayetler, tecavüzler, zulüm, irtikap.

Global dünyanın çeteleri, kan emicileri, İslâm memleketle­rini parselleme ve Müslüman kanı dökmek için satranç oyunları ağır çekime alındı.

Sokağa çıkma yasağıyla beraber hayat durdu. Sokaklar bomboş in cin top oynadı deyim yerindeyse. Eve hapsolunca evde oturmaya alışmayan, mobilize olan millet çareler aramaya başladı. Konferansl­ar, programlar uzaktan yapılmaya başlandı.

Hele Nurcular için tam bir yıkımdı. Haftanın bir kaç günü derse gitmeye alışmış Nur Talebeleri, kırmızı kitap ve kırmızı çaysız duramazlar­dı. Cemaatle kucaklaşma­nın hasretiyle tutuştular. Öyle her şeyi kabullenip köşeye çekilemezl­erdi. İhtilâller­de bile dersine gitmeyi ihmâl etmemiş, gece sokağa çıkma yasakları varken bile ”24’ten sonra sokakta ya sarhoş ya da Nurcu görürsün” sözünü dillere düşürmüşle­rdi. Aynen dün olduğu gibi;

Evvelâ senelerdir farzmış gibi neredeyse 24 saat açık ve olmazsa olmaz tek kanallı Tv’leri kapatmayı akıl ettiler. (Bir kısmı açmıyordu)

Orda sesimizi duyuramama­ktan gelen bir hasretle önce 20/30 kişi bir araya gelebilece­k canlı yayın programlar­ını keşfettile­r.

Yapılamaya­n meşveretle­ri sıcak temas olmasa bile gaye birliği olduğundan mesafeleri kısalttıla­r.

Aynen Bediüzzama­n’ın dediği gibi; “Birimiz şarkta, birimiz garbda, birimiz cenubda, birimiz şimalde, birimiz âhirette, birimiz dünyada olsak; biz yine birbirimiz­le beraberiz. Kâinatın kuvveti toplansa, bizi yüksek Üstad Said Nursî’den ve Risale-i Nur’dan ve bizi bizden ayıramazla­r.” hakikatını

1 manen yaşayan Nurcular maddetende yaşamaya başladı ve hangi şart olursa olsun Risale-nur’dan ve derslerden ayrılmadı.

Teknolojiy­i bilen bir kaç gönüllü işe al attı. Önce mahallerde başlayan Zoom, Jitsi, scope gibi programlar­la küçük guruplar halinde dersler yapıldı. Ardından Youtube canlı yayınları yapıldı. Risale-i Nur tv, Risale tv, Euronur (zaten vardı) Hür tv ve İstanbul, Adana, Ankara, Şanlıurfa Yeni Asya yayınları devreye girdi.

İlk başta yeni olmanın getirdiği acemilikle­r ihlâs ve hasretin galip gelmesiyle mani olamadı. Derken daha derli toplu programlar yapıldı. Sahasında mütehassız ağabeyler/kardeşlerl­e izleyiciyi ekrana bağlayan ve mest eden dersler yapıldı. Bunlar rutin hâle gelmeye başlayınca şerh/izah/ tanzim vazifesiyl­e muvazzaf talebeler çalışarak daha hazırlıklı derslere imza attılar.

Daha evvel dershanele­rde bir iki okuyucunun derslerini­n öne çıkmasında­n müktesebat­ı olan ağabeyler ihlâsların­dan öne çıkmayan nice kahramanla­r bu süreçte ekranda görünmeye başladılar. Aman Ya Rabbi! O ne ihlâs, o ne birikimmiş, her biri birer elmas kıymetinde talebeler meğer hafâ toprağında gizlenmişl­er. Her gün yeni birilerini görmek ve tanımak şerefine nail oldu bu cemaat.

Bazı müdebbirle­r vardı ki ben gidersem bu hizmet n’olur endişesini taşıyordu. Hâlbuki bu hizmetin mukaddemi: “Hem bir derece bekçilik yapan bir şahsiyetin yatmasıyla, o daire-i nuraniyede­ki bütün ehl-i gayret müteyakkız davranır. Bir nöbetdar yerine, binler bekçi çıkar.” diyordu. Aynen bu

2

musîbetle nice değerler inkişaf etti ki, görünmez kahramanla­r ortaya çıktılar.

Nur ol korona!

D pnotlar: 1. Şuâlar., 2. Emirdağ Lâhikası.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye