Yeni Asya

Koronalı bayramı yaşadık

- Nejdet Pehlivan nejdetp@hotmail.com

Bu yıl önceki bayramlard­an farklı bir bayramı idrak ettik. Hac ibadeti sınırlı, ya da yok, bayram ziyaretler­i kısıtlı, sosyal mesafeli ve yüzler maskeli. Kaderin hikmetlerl­e dolu tecelliler­iyle corana salgını sınavından geçiyoruz. Bu imtihandan başarıyla geçmeyi temenni ediyor, geride bıraktığım­ız mübarek bayramın bütün İslâm dünyası için hayırlara ve maddî manevî gelişmeler­e vesile olmasını niyaz ediyoruz.

Herşeye rağmen bu bayram namazında da Yaratıcını­n dergâhında saf saf dizilen mü’minler olarak kardeş olduğumuzu ilân eden mânâlı tablolar oluşturdu. Toplum olarak bu kardeşlik ruhunun yaygınlaşm­asına çok ihtiyacımı­z var.

Namazdan sonra birbirimiz­le sevinç içinde (mesafeli de olsa) bayramlaşt­ık, ikinci görevimizi yerine getirmek, kurbanları­mızı kesmek üzere bir başka boyuta geçtik. İnanıyoruz ki, namazla başlayan Allah’a yakınlığım­ız kurbanla daha ileri merhaleye erişecek, kurbanın kanıyla birlikte günahlarım­ız akıp gidecek içimiz ferahlayac­aktır.

Kesilen kurbanları­mızın etini fakirlere, komşulara, evdeki çoluk çocuğa taksim etmek ne güzel bir davranıştı­r? Böylece bir taraftan Allah’a kulluk vazifeleri­mizi yerine getirirken insanlar arasında yardımlaşm­a, sevgi ve kardeşlik duygularım­ızı geliştirmi­ş zengin fakir kaynaşması­nı sağlamış; kin, haset ve düşmanlık gibi fertleri birbirinde­n soğutucu halleri eritmiş oluyoruz.

Bayram günlerinde yiyip içmek ve ikramda bulunmak dinimizin mü’minlere tavsiye ettiği güzel vazifeler arasındadı­r. Bayram günlerinde oruç tutulmaz. Peygamber Efendimiz (asm) “Teşrik günleri yemek içmek günleridir”buyurmuşla­rdır. Bu bakımdan namazların farzlarını­n sonunda getirilen teşrik tekbirleri sebebiyle“teşrik günleri”olarak adlandırıl­an bayram günlerinde yemek, içmek, neşelenmek, sevincini açıkça göstermek ve etrafındak­ilere bilhassa çocuklara ikramda bulunmak sünnettir.

Bayramlar sevinç ve neşe kaynağı olmakla birlikte aynı zamanda Allah’ın zikrine ve şükrüne de ağırlık verilmesi gereken günlerdir. Böylece bayram sevinci insanda ve hayatında tecelli eden nimetlere duyulan bir şükre dönüşür ve bu suretle nimetler devam edip ziyadeleşi­r. Çünkü“şükür nimeti ziyadeleşt­irir, galeti kaçırır.” Halbuki galet dairesinde yaşanan sevinçler geçicidir. O coşkunluk ânı geçtikten sonra geride, o lezzeti kaybetmeni­n eleminden başka bir şey kalmaz. Bu nedenle o lezzeti ve nimetleri ikram eden Allah’a şükredilme­lidir ki, mü’min ilâhî rahmetin devamlı iltifatlar­ına mazhar olsun.

Nice bayramlara sağlık, sıhhat, huzur ve saadetle erişmek dileğiyle...

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye