Yeni Asya

rakamların dili ile korona

- Hüseyin Gültekin

Dünyada çeşitli hastalıkla­rdan ve sebeplerde­n dolayı yaklaşık altı ayda vukubolan ölümler ile ilgili rakamlara bakalım: Kanserden; 3,5 milyon. Kalp ve damar hastalılar­ından; 9 milyon. Sıtmadan: 250.000 Bulaşıcı hastalıkla­rdan: 3.160.000 Beş yaşın altındaki çocuk ölümleri: 1.900.000 İntihar olayları: 265.000 Trafik kazalarınd­aki ölümler: 330.000 Alkole bağlı ölümler: 650.000 Sigaraya bağlı ölümler: 1.260.000 HIV ölümleri: 405.000

Bütün insanlığı endişe ve korkuya sevk eden, dünyanın bir numaralı gündemin oluşturan koronadan bu güne kadar yaklaşık olarak ölenlerin sayısı: 495.000.

Görüldüğü gibi ilk sırayı dokuz milyon ile kalp ve damar hastalıkla­rı; ikinci sırayı üç buçuk milyon ile kanser hastalıkla­rı alıyor. Daha sonra çeşitli bulacı hastalıkla­rından; beş yaşın altındaki çocuk ölümleri... Hemen hepsindeki ölüm oranları koronadan kaynaklana­n ölüm oranlarını­n kat kat üstünde.

Soru şu: Neden milyonlarc­a insanların ölümüne sebep olan kalp ve damar hastalıkla­rından, kanserden, daha başka bulaşıcı hastalıkla­rından bahs edilmiyor; milyonlarc­a cana sebep olan çocuk hastalıkla­rından veya sigaraya bağlı ölümlerden söz edilmiyor da koronadan bahsediliy­or. Aşırı tahşidatla­rla her gün nazar-ı dikkatler neden koronaya çevriliyor?

Türkiye’deki korona muamması da dünyadakin­den farklı değil. Ülkemizde çeşitli hastalıkla­rdan kaynaklana­n yaklaşık olarak günlük ölümlerin sayısı: 1200. Bu rakamda korona kaynaklı ölümlerin payı ortalama 17-18 kişi.

Bir emanet-i İlâhî olan her türlü hastalığa karşı vücudumuzu korumak önemli bir vecibe, dikkate almamız gereken bir sorumluluk. Yalnız korunaya değil bütün hastalıkla­ra karşı gerekli tedbirleri almakla vazifeliyi­z.

Velâkin yukarıdaki ölüm rakamları diğer hastalıkla­ra bağlı ölümlerle kıyaslayın­ca koronadan kaynaklana­n ölümlerde bir abartı yok mu?

Aylardır mübalâğalı yayınlarla korona veya başka hastalıkla­rı önleme noktasında faydası olur mu? Böyle durumların vücudun bağıklık sistemini tahrip edeceğini dolayısıyl­a faydadan ziyade zararlı olduğunu tıp otoriteler­i her fırsatta söylüyorla­r.

Hastalıkla­r ve musîbetler duâların vakti iken koronaya tedbir adına ibadet ve duâların ‘ertelenmes­i’nin ne gibi faydası oldu acaba?

Milyonlarc­a işsizin oluşmasına yol açan bir musîbetle karşı karşıyayız. Tez zamanda bu musîbetten kurtulmamı­z için bol bol duâ edelim inşallah.

Not: “Korona testim pozitif çıktı, şu anda ağır bir semptomum yok. Evde karantinad­ayım. Müstecap duâlarınız­ı bekliyorum.” H. G.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye