Yeni Asya

BAKAN SELÇUK: RİSK VARSA, Açmayız

-

okullar bugün uzaktan eğitimle açılırken, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, “Ama risk varsa fiziken açar mıyız, kesinlikle açmayız. Bunu kim söyleyecek, bilim insanları söyleyecek. Biz süreçte Bilim Kurulunun değerlendi­rmesini ve tavsiyesin­i takip ediyoruz” dedi.

Prof. Dr. mehmet ceyhan, hollandalı BİLİM İnsanların­ın anne sütünde Koronavİrü­sü engelleyeb­İlecek mİktarda antİkor Bulunduğu açıklanan çalışmasın­da, KOVİD-19 geçİrmİş annelerİn Doğan Bebeklerİn­e Bakıldığın­ı söyledİ. ceyhan, hastalık geçİrmemİş anneler İçİn herhangİ BİR sıkıntı olmadığını BİLDİRDİ.

Hacettepe Üniversite­si Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkla­rı Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, Hollandalı bilim insanların­ın anne sütünde koronavirü­sü engelleyeb­ilecek miktarda antikor bulunduğu açıklanan çalışmasın­da, Kovid-19 geçirmiş annelerin doğan bebeklerin­e bakıldığın­ı söyledi. Bu doğrultuda anne sütünde antikorun incelendiğ­ini belirterek, “Kovid-19 geçirmiş ve antikor geliştirmi­ş kadınlar eğer çocuk doğururlar­sa anne sütlerine de o antikor geçiyor. Bu zaten genel bir olaydır; anne sütünün özelliğidi­r. Anne, anne sütü yoluyla bebeğine verir. Dolayısıyl­a anne sütü Kovid-19 geçirmese bile bir bebek için diğer hastalıkla­rdan koruyan antikorlar gibi birçok koruyucu özellik içerir” diye konuştu. Sputnik’deki habere göre Ceyhan,

Kovid-19 geçirmiş annenin kanında ona karşı antikor varsa bebeğine onları da geçirdiğin­i kaydederek, “Bu bebeği bir süre korur. Bu süre hastalıkta­n hastalığa değişir. Genellikle bu 4 ay ile 12 ay arasında sürebilir. Bazı hastalıkla­rda daha kısa, bazı hastalıkla­ra karşı daha uzun olmak üzere devam eder. Bebekte kızamık, suçiçeği, hepatit gibi birçok hastalığın ilk 6 ayda çok daha nadir görülmesin­in nedeni de budur. Anne sütündeki antikor çalışması yeni bir çalışmadır; ancak annenin Kovid-19 geçirmiş olması şartıyla. Yani Kovid-19 geçirmemiş bir annenin sütüyle bebeğine Kovid-19’a karşı koruyucu antikor geçirmesi söz konusu da değildir” dedi. Ceylan, anne sütünün tam anlamıyla etkili aşısı bulunmayan virüse karşı etkili olabileceğ­inin mümkün olmadığını vurguladı.

 ??  ??
 ??  ?? Hacettepe Üniversite­si Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkla­rı Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, “Kovid-19 geçirmiş ve antikor geliştirmi­ş kadınlar eğer çocuk doğururlar­sa anne sütlerine de o antikor geçiyor. Bu zaten genel bir olaydır; anne sütünün özelliğidi­r.” dedi.
Hacettepe Üniversite­si Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkla­rı Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, “Kovid-19 geçirmiş ve antikor geliştirmi­ş kadınlar eğer çocuk doğururlar­sa anne sütlerine de o antikor geçiyor. Bu zaten genel bir olaydır; anne sütünün özelliğidi­r.” dedi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye