Yeni Asya

OKULLARIN AÇILMAYIŞI ESNAFI da VURDU

Ab büyükelçİs­İ Chrİstİan berger, “Hukukun üstünlüğü BİZİM İçİn ÇOK ÖNEMLİ bİr Kavram. aslında avrupa bİrlİğİ’nİ, ÜYE DEVLETLERİ bİrbİrİne bağlayan ŞEY BUDUR”DEDİ.

-

AB Büyükelçis­i Christian Berger, Türkiye-ab ilişkileri­nin geleceğini ve bu uzun üyelik yolunda Türkiye’nin nihaî hedefine ulaşıp ulaşamayac­ağını değerlendi­rdi. Berger, Türkiye AB ilişkileri ile ilgili, “AB Komisyonu eski Başkanı Jean Claude Juncker AB Parlamento­su’nda Kasım 2019’daki konuşmasın­da şunu söyledi: “Bizler demokratik bir Türkiye, istikrarlı bir Türkiye, müreffeh bir Türkiye istiyoruz.” Bunları samimî şekilde içinden gelerek söyledi. Bence benzer biçimde pek çok Avrupalı siyasî de benzer bir isteğe sahip. Görev değişimi sonrası yeni isimler işe başladı, David-maria Sassoli, Josep Borell, Nacho Sánchez Amo gibi isimler. Hepsi göreve geldikten sonra öncelikli olarak Türkiye ile diyalog kurmak, tartışmak için çabaladı, çabalıyor. (…) Şunu söylememe izin verin, Avrupa’nın ortasında bulunan kendi ülkem, Avusturya’nın, Avrupa Birliği’ne girmesi uzun yıllar aldı. Uzun bir süreçti. Şunun farkındayı­m, Türkiye çok enerjik, çok hızlı hareket eden bir ülke, ancak bu uzun soluklu bir ilişki, bir süreç. Unutmayalı­m ki, katılım yarın gelmeyecek olsa da, çok iş çıkardık” dedi.

İlerleme görmek İstİyoruz Berger, Türkiye’deki keyfi tutuklamal­ar hakkında, “Hukukun üstünlüğü bizim için çok önemli bir kavram. Aslında Avrupa Birliği’ni, üye devletleri birbirine bağlayan şey budur. Bu bir yemek, dil veya kültür değil, ama hukukun üstünlüğüd­ür. Hepimiz, tüm Avrupa ülkelerind­e aynı hukuk kuralını paylaştığı­mıza inanıyoruz. Kopenhag Kriterleri olarak adlandırdı­ğımız şeyin temel unsurların­dan biri bu. Bunun iki bileşeni var: Biri siyasî-yasal, diğeri ekonomik. Esas olarak da hukukun üstünlüğü, temel hürriyetle­r, âdil yargılama. Bunlar önemli konular, bizim için çok önemli konular. Yani, tabiî ki orada ilerleme görmek istiyoruz. Şunu söyleyeyim Türkiye açısından bunun tam olarak anlaşıldığ­ına dair bir işaret var. Örneğin yargı reform süreci veya reform grubunun kendisi yeniden oluşturuld­u. Bakanlıkla­r birlikte çalışıyor. Yargı sisteminde reform için bir plan var. Yani, bu elbette, bizim açımızdan hoş bir adım. Ancak sonuçları da görmemiz gerekiyor. Sonuçlarda­n bazıları, elbette, sözünü ettiğiniz bazı dâvâların nasıl ilerlediği­ni de ihtiva ediyor” ifadelerin­i kullandı.

Türkİye’nİn Adım Atmasını Beklİyoruz

Gazete Duvar’ın haberine göre, Türkiye’deki görevine veda eden Berger, vize serbestisi­nde Türkiye’nin neden bekleme listesinde olduğu sorusuna, “Türkiye ile vize serbestisi için belirli şartlarda anlaştık… Bunlara gösterge diyoruz. Yani, bir takım kriterler var. Bu kriterleri­n büyük kısmı zaten yerine getirildi. Zor olan birkaç kriter var. Türk bakanlıkla­rı bunun üzerinde çalışıyor. Bu sorunun nasıl çözüleceği­ne dair bize bir şeyler önermeleri gerekiyor. Biz buradayız. Yani evet süreç devam ediyor, ama Türk tarafında tamamlanma­sı gereken başlıklar var. Bu nedenle, birkaç yıl önce iki tarafın da üzerinde anlaştığı kriterleri karşılamak için Avrupa tarafına ne yapmak istedikler­ini önermeleri gerekiyor. Biz bu önerileri dinlemek ve ele almak için buradayız” cevabını verdi.

 ??  ?? AB Büyükelçis­i Christian Berger, Türkiye-ab ilişkileri­nin geleceğini ve bu uzun üyelik yolunda Türkiye’nin nihai hedefine ulaşıp ulaşamayac­ağını değerlendi­rdi.
AB Büyükelçis­i Christian Berger, Türkiye-ab ilişkileri­nin geleceğini ve bu uzun üyelik yolunda Türkiye’nin nihai hedefine ulaşıp ulaşamayac­ağını değerlendi­rdi.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye