Yeni Asya

4.4 ‘Buyume’den 9.9 Kuculmeye

YILIN İLK ÇEYREĞİ İÇİN YÜZDE 4.4 “BÜYÜME” AÇIKLAYAN TÜİK’E GÖRE İKİNCİ ÇEYREKTE TÜRKİYE EKONOMİSİ YÜZDE 9.9 KÜÇÜLDÜ.

-

YÜZDE 10 FAKİRLEŞTİ­K

toplam katma değeri sanayide yüzde 16.5, inşaatta yüzde 2.7, hizmetlerd­e yüzde 25 geriledi. Mevsim ve takvim etkilerind­en arındırılm­ış GSYH (gayri safi yurt içi hasıla), geçen yıla göre yüzde 10 azaldı.

BÜYÜME YİNE BANKALARDA

halkı nihaî tüketim harcamalar­ı yüzde 8.6 azaldı. Mal ve hizmet ihracatı yüzde 35.3, ithalatı yüzde 6.3 geriledi. En yüksek büyüme hızı yüzde 27.8 ile “finans ve sigorta faaliyetle­ri” sektöründe görüldü.

Türkiye ekonomisi yılın ikinci çeyreğinde yeni tip koronavirü­s (Kovid-19) salgını ve kısıtlama tedbirleri­nin etkisiyle yüzde 9,9 küçüldü. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), bu yılın ikinci çeyreğine (Nisan-haziran) ilişkin gayrisafi yurt içi hasıla (GSYH) sonuçların­ı açıkladı. Buna göre, GSYH tahmini, zincirlenm­iş hacim endeksi olarak, Kovid-19 salgını ve kısıtlama tedbirleri­nin etkili olduğu yılın ikinci çeyreğinde geçen yılın aynı döneminde göre yüzde 9,9 azalış gösterdi. Üretim yöntemine göre cari fiyatlarla GSYH tahmini, bu yılın ikinci 3 aylık döneminde geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 1,3 artarak 1 trilyon 41 milyar 643 milyon lira olarak gerçekleşt­i. GSYH’YI oluşturan faaliyetle­r incelendiğ­inde bu yılın ikinci çeyreğinde, geçen yılın aynı dönemine kıyasla zincirlenm­iş hacim endeksi olarak tarım yüzde 4, bilgi ve iletişim faaliyetle­ri yüzde 11, finans ve sigorta faaliyetle­ri yüzde 27,8, gayrimenku­l faaliyetle­ri yüzde 1,7 arttı. Sanayi yüzde 16,5, inşaat sektörü yüzde 2,7, hizmetler yüzde 25, meslekî, idarî ve destek hizmet faaliyetle­ri yüzde 16,5, kamu yönetimi, eğitim, insan sağlığı ve sosyal hizmet faaliyetle­ri yüzde 2,4 ve diğer hizmet faaliyetle­ri yüzde 18 azaldı.

 ??  ?? Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), bu yılın ikinci çeyreğine (nisan-haziran) ilişkin gayrisafi yurt içi hasıla (gsyh) sonuçların­ı açıkladı.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), bu yılın ikinci çeyreğine (nisan-haziran) ilişkin gayrisafi yurt içi hasıla (gsyh) sonuçların­ı açıkladı.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye