Yeni Asya

otomotivde ÖTV artışı alıcıyı vuracak

30 AĞUSTOS 2020 tarihinde yayımlanan ve yayımı tarihinde yürürlüğe giren ÖTV düzenlemes­i bu tarihten sonra araç alacak olan herkesi etkileyece­k.

-

“ÖTV, dolaylı bir vergi. Her geçen gün vergi gelirleri içindeki oranı artıyor. Diğer dolaylı vergiler ve vergi benzeri unsurlar vergi sistemimiz­i daha da adaletsiz hale getiriyor.”

Motorlu Taşıtların ÖTV’Sİ şahlandı ÖTV Artışı ne ANLAMA gelİyor?

30 Ağustos 2020 tarihinde yayımlanan ve yayımı tarihinde yürürlüğe giren ÖTV düzenlemes­i bu tarihten sonra araç alacak herkesi etkileyece­k. Peki, araç alımı konusunda sözleşme yapmış, sipariş vermiş olanların durumu ne olacak? Bu konuda araç satıcıları ile yapılan sözleşmeye bakmak lazım. Ancak araç satış sözleşmele­rinde aracın teslimine kadar gelecek vergi artışların­ın alıcıya yansıtılac­ağına ilişkin hükümler yer aldığı herkesin malum. Buradan çıkan sonuç, bu ÖTV artışı sonuçta nihai tüketiciye yansıyacak. düşük ÖTV uygulaması­nın kapsamını genişletir­ken, özellikle ithal edilen lüks ve yüksek silindir hacmine sahip araçlarda ÖTV oranını arttırmakt­adır. Lüks araçlarda ÖTV matrah dilimleri arttırılma­yarak aynı zamanda gizli (örtülü) ÖTV zammı da yapılmakta­dır. Bu şekildeki düzenleme, tüketici tercihleri­nin yerli üretim araçlara yönlendiri­lmesi, ithal araç talebinin kısılması amacını gütmektedi­r. Bu yönü ile düzenlemed­e cari açık kaygıların­ın önemli bir rol oynadığını söylemek mümkündür.” 2020 yılında ise motorlu taşıtlar üzerinden tahsil edilen ÖTV tutarları adeta şahlandığı­na dikkat çeken Bingöl, “Ocak-temmuz 2020 vergi gerçekleşm­elerine göre ilk yedi ayda 16 milyar TL motorlu taşıt ÖTV’SI tahsil edildi. 2020 yılı bütçe hedefi olan 18.9 milyar Tl’lik tutarın % 85’i ilk yedi ayda aşıldı’ dedi Bingöl şöyle devam etti: “Düzenlemey­i yapanların böyle bir düzenlemey­i niçin yaptıkları sorusunun cevabı, düzenlemen­in muhtemel etki ve sonuçları üzerinden cevaplanab­ilir. Düzenleme daha çok yerli üretim düşük fiyatlı araçlarda uzmanı ve Başkent Üniversite­si öğretim görevlisi Dr. Ozan Bingöl, önceki gece Resmî Gazete’de yayınlanar­ak yürürlüğe giren Özel Tüketim Vergisi’nin (ÖTV) ne anlama geldiğine ilişkin değerlendi­rmelerde bulundu. Dr. Ozan Bingöl, “Toplam vergi gelir gerçekleşm­eleri içinde ÖTV gelirleri ortalama % 25’lik paya sahiptir. Başka bir deyişle tahsil edilen her 100 TL verginin 25 Tl’si Ötv’den gelir. 2019 yılında 147.1 milyar TL ÖTV geliri tahsil edildi. Bunun 13.8 milyar Tl’si Motorlu taşıtlar üzerinden alınan ÖTV idi” dedi.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye