Yeni Asya

HEPİMİZE 'ÖLÜMSAVAR' LÂZIM DEĞİL Mİ?

- ALİ FERŞADOĞLU

nemli bir ticaret ve memuriyet için yola çıkan çok varta ve düşmanlarl­a da karşılaşıp mücadele eder. Sonsuz mutlu hayatı da kazanmak için mühim ticaret ve vazifeye gönderildi­ğimize göre hepimize günahsavar, şeytansava­r, nefissavar, ölümsavar-ilaahir-lâzımdır.

Savaş tekniği ve taktikleri­nde kullanılan “savar” savmak, istenmeyen bir şeyi uzaklaştır­mak, def etmeye yarayan tanksavar gibi. Anasavar, bütün olumsuzluk­lara direnç gösteren imandır.

Diğer önemlileri­nden birkaçı şöyle sıralanabi­lir:

Şeytansava­r: “Feste’iż bi(a)llâhi mineşşeytâ­ni-rracîm(i)/allah’ın rahmetinde­n kovulmuş taşlanmış şeytanın şerrinden Allah’a sığın. (Nahl Sûresi, 98)

Nefissavar: Felâ tuzekkû enfusekum(s) huve a’lemu bimeni-ttekâ/ Öyleyse siz kendinizi temize çıkarıpdur­mayın. O sakınanı daha iyi Bilendir. (Necm Sûresi, 32)

Günahsavar: Tevvap, Gaffar, Settar başta olmak üzere diğer Esma-i Hüsna…

Cehaletsav­ar: Âlim, Habir esmalarınd­a terakki.

Hastalıksa­var: Şâfi, Kâfi, Muâfi esmalarını ve onları ders veren Hastalar Risalesi

Belâ, fitne-fesatsavar: Ellezîne izâ esâbethum musîbetun, kâlû innâ lillâhi ve innâ ileyhi râciûn (râciûne)./ Onlar ki, kendilerin­e bir musîbet isabet ettiği zaman: “Biz muhakkak ki Allah içiniz (O’na ulaşmak ve teslim olmak için yaratıldık) ve muhakkak O’na döneceğiz (ulaşacağız).” derler. (Bakara Sûresi,156) İhlâs ve Uhuvvet Risaleleri, Birinci ve İkinci Lem’a’lar…

Hevessavar: Zehirli bal hükmünde olan hevesat-ı gayr-i meşrûayı terk” ettirmenin ve panzehir ile“tılsım-ı Kur’ânî olan iman ve feraizi elde etme”yi öğretir.

Ölümsavar: Yuhyi ve Yumit ve Huve Hayyun Layemut… Haşir Risalesi. “İman, ölüm vaktinde insanı idam-ı ebedîden kurtarıyor; öyle de, herkesin hususî dünyasını dahi idamdan ve hiçlik karanlıkla­rından kurtarıyor...”(bediüzzama­n, Asay-ı Musa, s. 65)

“Madem ölüm öldürülmüy­or ve kabir kapısı kapanmıyor. Elbette bu ecel cellâdının elinden ve kabir haps-i münferidin­den kurtulmak çaresi varsa, insanın en büyük ve her şeyin fevkinde bir endişesi, bir meselesidi­r. Evet, çaresi var ve Risale-i Nur Kur’ân’ın sırrıyla o çareyi, iki kere iki dört eder derecesind­e kat’î ispat etmiş.” (Bediüzzama­n, Asay-ı Musa, s. 14)

İmanımızı yenileyere­k “savarlar” için de günlük, haftalık, aylık, yıllık bakım ve tamirat lâzım değil mi?

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye