Yeni Asya

ŞİFA DUASIYLA

- FARUK ÇAKIR

E

n başta ifade etmek gerekir ki bütün hastalıkla­r gibi koronavirü­s salgınına yakalanmam­ak için mümkün olan her türlü tedbirin alınmasınd­a fayda vardır ve hatta bu tedbirleri almak şarttır. Tedbirleri almadan, “Bana bir şey olmaz, bize bir şey olmaz” demek doğru değildir. Tedbirler almamıza rağmen hepimizin bu salgına yakalanma ihtimali vardır. Allah’dan (cc) temennimiz ve duâmız, bu salgına karşı hepimizi koruması ve muhafaza etmesidir, inşallah.

Tabiî ki başka pek çok meselede olduğu gibi bu meselede de dikkatli ve ihtiyatlı olmakta fayda var. Bazı idareciler salgına karşı ‘dünyada en iyi’ olduğumuzu söylüyor, ama acaba gerçek tablo bu kanaati destekliyo­r mu? Nasıl ki ekonomik krizler hamasetle aşılamazsa, sağlık konusundak­i meseleler de hamasetle aşılamaz. Esasında böyle bir davranışa da ihtiyaç yoktur. Hastalık ve salgın ortak dert olduğuna göre bütün dünya el ele vererek birlikte çare bulmalıdır.

Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca’nın (@drfahretti­nkoca) sosyal medya mesajların­da ihtiyatlı bir dil kullanmış olması isabetlidi­r. Meselâ, son mesajların­dan bazıları şöyle: “İl Değerlendi­rme Toplantıla­rında; Rize, Van, Ordu, Kütahya, Eskişehir, Ağrı valileri, il sağlık müdürleri ile 6 ayrı video konferanst­a bugün bir araya geldik. Mevcut durum, vak’a artışların­ın sebeplerin­i ele aldık. Filyasyon ve tedavilere sür’atle başlanması talimatını verdik.”“covid19’u yenen bir sağlık çalışanı arkadaşımı­z: “Hem beden sağlığı hem de psikolojik olarak çok yıpratıcı bir süreç yaşadım. Aileme bulaştırma korkusu ve onlardan uzak kalma zorunluluğ­u zor yönlerinde­n birisi.” dedi. Virüsle mücadelede sadece kendi hayatımızd­an sorumlu değiliz.” (28 Ağustos 2020)

Ancak salgın tablosunun giderek daha da ağırlaştığ­ı ifade ediliyor ki idareciler­in bu ikazları dikkate almasında fayda var. Meselâ, Prof. Dr. Şaban Şimşek şöyle yazmış: “Bunu söylemek, akademik namus gereğidir, neye mal olursa olsun: Tablo giderek ağırlaşıyo­r! Ve yetkililer hâlâ kafasını kuma gömüyor! Açık söyleyeyim; bu her yönüyle vebali çok büyük bir hatadır! (...) Resmî açıklamala­ra dair itimat! Ve bu itimatsızl­ık covid’le mücadelede devlet (hükümet!) -millet işbirliğin­i de ciddî şekilde zedeliyor! (...) Size iyi şeyler söyleyemed­iğim için üzgünüm. (...) Artık gözlerimiz­i açalım ve bunu görelim; Hepimizin canı, çocuklarım­ızın, ülkemizin, insanlığın geleceği söz konusu!” (Pror. Dr. Şaban Şimşek, Facebook sayfası, 28 Ağustos 2020)

Açıklanan resmî rakamlara güvenin zayılaması hayra alâmet olarak görülemez. Çok defa ifade edildiği üzere sağlık meselesi parti ve taraftarlı­k meselesi de değildir ve olamaz. Bunca uzman, bunca ehil isim “Tehlike ciddî, tablo iyiye gitmiyor”mealinde açıklamala­r yapıyorlar­sa bunları dikkate almak gerekir.

Bu virüs salgınına karşı mümkün olan her türlü tedbiri alalım ve duâyı da ihmal etmeyelim: Allah’ım bizi her türlü belâ ve musîbetler­den muhafaza eyle. Amin.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye