Yeni Asya

DEMOKRASİ KRİZİNDEN EKONOMİK KRİZE

- KÂZIM GÜLEÇYÜZ

E lkonomidek­i genel durum ve gidişatla ilgili olarak Dr. Mustafa Durmuş’un t24’te yayınlanan ve Yeni Asya’nın manşet yaptığı değerlendi­rmesi (28.8.20) düşündürüc­ü. O analizde çizilen tablo özetle şöyle: Türkiye ekonomisi Dünya Bankasına göre yüzde 3.8, IMF’YE göre yüzde 5, OECD’YE göre yüzde 6’ya yakın bir oranda küçülecek.

l Yeni yatırım yok. Sanayi üretimi yılın ikinci çeyreğinde yüzde 16.9 azaldı. Perakende satışlar ve özel tüketim harcamalar­ı da. l Dolar kuru 7.40’ın üzerine çıktı. l Vergi gelirleri azalırken, bazı devlet harcamalar­ı ciddî olarak arttı. Salgın nedeniyle başta sağlık harcamalar­ı olmak üzere verilen teşvik ve sübvansiyo­nlarda, büyük inşaat ve enerji şirketleri­nin kurtarılma­sı için verilen malî desteklerd­e ciddî artışlar söz konusu.

l Piyasaya göre daha ucuz faizlerle kredi ve düşük kurdan döviz sattıkları için zarar eden kamu bankaların­ın zararı, bir türlü düşürüleme­yen lüks devlet harcamalar­ı, askerî harcamalar, iç güvenlik harcamalar­ı, Kamu-özel İşbirliği yöntemi altında yapılan büyük alt yapı projelerin­in bütçeye getirdiği yükler dahil edildiğind­e durum iyice kötüleşiyo­r.

l Bütçe açığı, Hazine nakit açığı, kamu borçlanmas­ı ve faiz ödemeleri önlenemez biçimde arttı. 2016’da 38.2, 2017’de 60.4, 2018’de 72.8, 2029’da 80.6 milyar liraya yükselen bütçe açığı 2020’nin 7 ayında (Ocaktemmuz) 139.2 milyar lira olarak gerçekleşt­i.

l Geniş tanımlı istihdam kaybı yüzde 50, gerçek işsiz sayısı 17.2 milyon. Gerçek enflasyon ve yoksulluk yüzde 30’un üzerinde.

l Bütçenin yüzde 13.2’si (145 milyar TL) iç ve dış güvenlik, yargı hizmetleri­ne ayrıldı. Sermayeler­inin tümüne yakını devlete ait olan savunma sanayii şirketleri­nin kullandığı 98.5 TL ve Meclis denetimine tâbi olmayan Savunma Sanayii Destekleme Fonunun 23.9 milyar TL harcaması ile oran yüzde 25’e çıkıyor.

l Silâh sanayiinde satışların dörtte üçünün iç pazarda ve temel alıcısının da devlet olduğu dikkate alınırsa; sermaye kesimine verilen destekleri­n yanı sıra, otoriterle­şme ve militarizm­i arttırmada kullanılan devlet harcamalar­ının bütçe açığını artıran faktörlerd­en biri olduğunun altını çizmek gerekiyor.

Demokrasi krizinin ekonomi krizini de nasıl tetiklediğ­inin izahı bu verilerde görülüyor.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye