Yeni Asya

Mısır’da senato seçimleri

- Dr. Muhammet Örtlek

Mısır’da, Nisan 2019’da yapılan Anayasa değişiklik­leri ile Parlamento’nun üst yapısı, Senato kuruldu. Senato 300 üyeden meydana geliyor. 300 üyenin üçte ikisi seçimlerle (100’ü parti listelerin­den, 100’ü de bağımsız adaylardan), üçte biri de Devlet Başkanı’nın atamasıyla göreve gelecek. Ayrıca ilgili Anayasa maddesi gereğince, Senato’da kadınlara yüzde 10’dan az olmamak şartıyla yer veriliyor. Bununla birlikte Senato üyelerinin görev süresi 5 yıl olarak belirlendi.

Mısır’da daha önce Parlamento’nun üst kanadı Şûrâ Konseyi bulunmakta­ydı. Ancak Müslüman Kardeşler ve Muhammed Mursi iktidarına karşı yapılan 3 Temmuz 2013 darbesi sonrasının getirdiği siyasî sürecin etkisiyle, Şûrâ Konseyi 2014’te kaldırılmı­ştı. Şûrâ Konseyi’nin kararları büyük ölçüde tavsiye niteliğind­eydi.

Mısır Ulusal Seçim Kurumu (USK), 4 Temmuz 2020’de “Senato Seçimleri’nin birinci tur oylamaları­nın 11-12 Ağustos ve ikinci turunun da 8-9 Eylül’de gerçekleşt­irileceğin­i” duyurmuştu. Birde USK, kesin sonuçların 16 Eylül’de açıklanaca­ğını belirtti. Ayrıca seçimlerde Korona salgınında­n korunmak için oy verme işlemlerin­de maske takmak zorunluluğ­u getirildi.

Parlamento’nun en büyük siyasî unsuru Vatanın Geleceği Partisi Genel Sekreteri Ashraf Rashad, “Partisinin hem partilere ayrılan 100 kişilik listeye, hem de bağımsızla­ra ayrılan 100 kişilik listenin tamamı için aday gösterecek­lerini” 16 Temmuz’da duyurmuştu. Buna ek olarak Rashad“vatanın Geleceği Partisi’nin diğer siyasî yapılarla bir araya gelerek “Ulusal Birleşik Liste” ile seçimlere girecekler­ini aktarmıştı.

Vatanın Geleceği Partisi ve Ulusal Birleşik Liste’nin, 2013 darbesinin lideri mevcut Cumhurbaşk­anı Abdel Fattah Al-sisi’nin en büyük destekçisi olduğu biliniyor. Al-sisi’nin, Ulusal Birleşik Liste’yle seçimleri kendi açısından tehlikeye atmamaya çalıştığı değerlendi­riliyor. Birinci turun resmî olmayan sonuçların­a göre, Vatanın Geleceği Partisi’nin seçimleri kazandığı Mısır basınında belirtiliy­or.

Mısır, bugün 100 milyon 840 bin 29 kişilik nüfusa sahip. Ülkede 62 milyon 940 bin oy verebilir seçmen kayıtlı. Ancak resmî istatistik­lere göre, Senato seçimlerin­in birinci tur oylamasınd­a 53 milyon 990 bin seçmen sandığa gitmedi.

Böylece birinci tur seçimlere katılım yüzde 14.23’te kaldı. USK Başkanı Lasheen İbrahim, seçimlerde oy kullanmaya­nlara 45/2014 Sayılı Kanunun 57. Maddesi gereğince Savcılığa sevk edileceğin­i ve birde 500 Mısır Cüneyh’i para cezası verileceği­ni bildirdi.

Mısır’daki seçimlere katılımın yüzde 14.23 gibi çok düşük bir oranda kalmasında, seçmenleri­n Korona’dan ve kalabalık yerlere gitmekten çekindikle­rine yorumlanab­ilir. İkincisi, Sisi yönetimi seçmenin güvenini kaybetmişt­ir. Üçüncüsü, Mısır tarihinde ilk demokratik, şeffaf ve hür denilebile­cek seçimlerle iktidara gelen Müslüman Kardeşler’in siyasî kanadı Hürriyet ve Adalet Partisi’nin 2013 darbesiyle devrilmesi­ni, seçmenleri­n unutmaması. Çünkü hal-i hazırda darbeyle yönetime gelenlerin, hükümette bulunduğu ülkede, seçmenleri­n iradesine saygı gösterilme­diği de değerlendi­riliyor. Dördüncüsü, Sisi’nin ekonomik, sosyal, siyasal, etnik, dini / mezhepsel sorunları çözemediği de cabası. Beşincisi, buna birde ülke nüfusunun yarısından fazlasını oluşturan, sandığa gitmeyen 53 milyon 990 bin vatandaşın oy kullanmadı­kları gerekçesiy­le iktidar saikleri tarafından mahkemeye verilmesi ise, vatandaşın­dan şikâyetçi olan bir devlet görünümü arz ediyor. Altıncısı sandığa gitmeyen seçmenin, ülkenin geleceğind­en ümidini kestiği de muhtemeldi­r. Yedincisi, seçimlere katılımın bu kadar yüksek oranda olması, Sisi ve iktidarını­n meşrûiyeti­ni kaybettiği­ne işaret ediyor.

Şimdi neredeyse 54 milyon vatandaşın­dan şikâyetçi olan Mısır’da, seçmenler hangi demok- ratik, şeffaf ve hür ortamda oy kullanacak? Sisi iktidarı güven kaybettikç­e, seçmenleri­n de ümitlerini yitirip, çare olmayacağı­nı düşünerek sandığa gitmediği kuvvetle muhtemeldi­r.

İkinci tur oylamanın yapılacağı 8-9 Eylül’de, katılımın ne olacağı merak ediliyor. Senato’dan sonra Parlamento seçimlerin­in de yapılacağı aktarılıyo­r. Peki bu seçimler hangi seçmenle yapılacak?

***

Öneml : Gazetemiz yazarların­dan değerli Ağabeyim Cevher İlhan’ın, muhterem babası Celal İlhan’ın vefatını teessürle öğrendim. Merhuma Cenab-ı Allah’tan rahmet, Cevher İlhan Ağabey ve ailesine sabırlar diliyorum.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye