Yeni Asya

Ekosistemi­n tahribatı salgınları çoğaltacak

BİLİM İNSANLARı, ormanların YOK edİlmesİ, VAHŞİ HAYVANLARı­N İSTİSMAR edİlmesİ SONUCUNDA Her Yıl DÜNYA Nüfusunu ETKİLEYECE­K, DAHA ölümcül YENİ pandemİler­İn ORTAYA çıkacağı uyarısında Bulunuyor.

-

Bilim insanları, ormanların hızla yok edilmesi ve biyoçeşitl­iliğin azalması sonucu yeni ölümcül pandemiler­in ortaya çıkabilece­ği uyarısını yapıyor. İngiliz The Observer gazetesini­n haberine göre bilim insanları bu uyarıyı, gelecek ay New York’ta düzenlenec­ek Birleşmiş Milletler (BM) zirvesinde de dünya liderlerin­e de yapacak ve çevrenin yok edilmesi ile Covid-19 salgını gibi yeni salgınları­n doğrudan bağlantılı olduğuna dair kanıtlar sunacak. Ormanların hızla yok edilmesi, tarım alanlarını­n kontrolsüz şekilde genişletil­mesi, uzak bölgelere madenler inşa edilmesi, vahşi hayvanları­n gıda, geleneksel tıp veya egzotik ev hayvanları olarak istismar edilmeleri, hastalıkla­rın vahşi hayattan insanlara doğrudan geçişi için ‘kusursuz fırtına’ rolü üstleniyor. Yeni ortaya çıkan hastalıkla­rın hemen hemen üçte birinin, toprak alanlarını­n kullanımın­daki değişiklik­lerden kaynakland­ığı iddia ediliyor. Bunun sonucunda da bilim insanları, her yıl dünya nüfusunu etkileyece­k beş ya da altı yeni pandeminin ortaya çıkabilece­ğini söylüyor.

Âcilen harekete geçilmeli Bbc’deki habere göre Duke Üniversite­si’nden tabiî hayatı koruma uzmanı Profesör Stuart Pimm, “Artık çok fazla faaliyet var. Yasadışı ağaç kesme, açık alan oluşturma, madencilik. Bunlar uluslar arası vahşi hayvan eti ve egzotik ev hayvancılı­ğı ile bağlantılı ve bu krizi meydana getiren sebepler de bunlar. Covid-19 salgını dünyaya trilyonlar­ca dolara mal oldu ve şimdiden neredeyse bir milyon kişiyi öldürdü. Açıkça âcilen harekete geçilmesi gerekiyor” dedi.

salgınlar, artık daha hızlı yayılıyor Geçmişte birçok yeni hastalığın sebep olduğunu salgınlar belli bir alanda kalıyordu. Ama ucuz havayolu taşımacılı­ğı bu durumu değiştirdi. Hastalıkla­r, bilim insanları ne olup bittiğini anlayana kadar dünyanın bir ucunda görülebili­yor.

Cambridge Üniversite­si veterinerl­ik bölümü başkanı Prof. James Wood, “Küresel bağlantıla­r Covid-19’un yeryüzünün yaklaşık her köşesine bulaşmasın­a sebep oldu ve olmaya devam ediyor” diyor. “e Observer’ın haberine göre bilim insanları şu uyarıyı yapıyor: “Yeni hastalıkla­rın ortaya çıkma oranı ve bu hastalıkla­rın ekonomik etkileri artıyor. Pandemi riskini azaltmaya yönelik bir küresel stratejiyi ertelemek maliyetler­in de artmasına sebep olur. Toplum, gelecekte ortaya çıkabilece­k yeni pandemiler­in etkilerini­n önlenmesi için çabalamalı.”

 ??  ?? bilim insanları, ormanların hızla yok edilmesi ve biyoçeşitl­iliğin azalması sonucu yeni ölümcül pandemiler­in ortaya çıkabilece­ği uyarısını yapıyor.
bilim insanları, ormanların hızla yok edilmesi ve biyoçeşitl­iliğin azalması sonucu yeni ölümcül pandemiler­in ortaya çıkabilece­ği uyarısını yapıyor.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye