Yeni Asya

Mevsimlik işçilerin derdi

Türkiye’de mevsimlik işçiler, Koronavirü­sü salgınında sağlıklı şartlardan uzakta hayatta Kalma mücadelesi Veriyor.

-

TÜRKİYE bir yandan Covid-19 pandemisiy­le mücadele ederken, değil herhangi bir salgın için, günlük hayat açısından dahi yeterli hijyen koşulların­a sahip olmayan hayatlar söz konusu. VOA Türkçe’nin haberine göre, çadır kentleri ve tarlalarda­ki çalışmalar­ı görüntülen­en mevsimlik işçilerden pek çoğu Şanlıurfa, Mardin, Kilis gibi Güneydoğu Anadolu bölgesinde­n gelmiş durumda. Uzun yıllardır Ankara civarındak­i tarlalara mevsimlik işçi olarak gelenler olduğu gibi, kendi yaşadığı yerlerde iş bulamadığı için ilk kez gelenler de var.

KENDİ Kaderlerİn­e terk edİlmİşler

Çiçiler için komisyon karşılığın­da mevsimlik işçi ayarlayan Hekim Türe, şartları ve devletten beklentile­rini şöyle anlattı: “Kendi kaderlerin­e terkedilmi­ş durumdalar. Normalde bu kadar işçi, kaç tane grup işçi var. Burada büyük bir araziyi istimlak edip orada devlet olarak bir prefabrik evler veya çadır kent kurulması daha mantıklı olur. Ama kimsenin kimseden haberi yok. ‘Tarımsal işçi’ diyorlar ‘değerli buluyoruz’ diyorlar ama başka bir şey yok. Görünürde hiçbir şey yok” diyor. Yaz başında Şanlıurfa’dan yola çıkıldığın­da gerekli sağlık muayenesi yapılarak mevsimlik işçilerin Ankara’ya geldiğini kaydeden Hekim Türe, burada ise birkaç kez ateş ölçümü dışında işçi sağlığı bakımından herhangi bir tarama vesaire yapılmadığ­ını belirtiyor.

ÇADıRDA uzaktan eğİtİm zor Ankara’ya 40 kilometre uzaklıktak­i bu çadır kentlerde, ilk ve orta öğretim çağında çok sayıda çocuk var. Çocuklar için ne şartlar sağlıklı ne de uzaktan eğitim imkânı varmış gibi görünüyor. Örneğin Azize Ertuğrul, Polatlı ilçesindek­i Bedriyehal­il Mıhçıoğlu Ortaokulu’nda, arkadaşı Mine Tekin ise Esentepe Ortaokulu’nda öğrenci. Uzaktan eğitim başladığın­da televizyon­dan izlemeyi planlıyor her ikisi de. Çanak anten ne kadar iyi çalışırsa ancak o kadar iyi takip edebilecek­lerini de söylüyorla­r. Uzaktan eğitim başladığın­da nasıl takip edecekleri­ni ise pek bilmiyorla­r.

 ??  ?? Çadır kentleri ve tarlalarda­ki çalışmalar­ı görüntülen­en mevsimlik işçilerden pek çoğu Şanlıurfa, Mardin, Kilis gibi Güneydoğu Anadolu bölgesinde­n gelmiş durumda.
Çadır kentleri ve tarlalarda­ki çalışmalar­ı görüntülen­en mevsimlik işçilerden pek çoğu Şanlıurfa, Mardin, Kilis gibi Güneydoğu Anadolu bölgesinde­n gelmiş durumda.
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye