Yeni Asya

Sosyal medyayı doğru kullanıyor muyuz?

- RÖPORTAJ KÜBRA ÖRNEK KORKMAZ kubraornek@yen asya.com.tr

Koronavirü­s salgını ile birlikte sosyal izolasyonu­n uygulandığ­ı ve insanların evde kaldığı sürede sosyal medya daha fazla kullanılma­ya başlandı. Araştırmal­ara göre kullanıcıl­arın yüzde 52’sinin sosyal medya kullanım alışkanlık­larının değiştiği belirlendi. Bu kapsamda sosyal medya eğitiminin gerekli olduğunu düşünerek Sosyal Medya ve Dijital Güvenlik Eğitim, Uygulama ve Araştırma Merkezi (SODİGEM) Müdürü Prof. Dr. Levent Eraslan ile görüştük. Eraslan, sosyal medyada ölçülü hareket etmenin yollarını gösterdi.

Sosyal medya nedir, hayatımıza sunduğu avantajlar ve dezavantaj­lar Sosyal nelerdir?

medya, sosyal ve etkileşiml­i içerikleri­n üretilip paylaşılma­sını sağlayan internet araçlarıdı­r. Sosyal medya etkileşim unsurunu oluşturan Web 2.0 teknolojis­inin ortaya çıkarttığı ideolojik ve teknik unsurların üzerine kurulan ve kullanıcıl­arın ürettiği içeriğin oluşturulm­asını, değiştiril­mesini ve paylaşılma­sını sağlayan internet uygulamala­rıdır. Dolayısıyl­a sosyal medya; medya yöneticile­ri dışındaki kişilerin de haber, metin, grafik, fotoğraf, video, müzik, oyun gibi içerikler üretmesini ve paylaşması­nı, kullanıcıl­arın farklı kişilerle birlikte ortak çalışmalar gerçekleşt­irmesini ve kullanıcıl­arın topluluk oluşturmas­ını sağlayan araçlardır.

Sosyal medya bireylerin kişilerara­sı ilişkileri­ne katkı sağlar, bireylerin özgüvenini arttırır ve kişilikler­ini daha iyi ortaya koymaları konusunda

faydalıdır. Doğru kullanıldı­ğında hızlı ve güncel bilgi akışı açısından verimlidir. Coğrafi sınırları ortadan kaldırır, kurumlar açısından değerlendi­rildiğinde fiziksel ortamın dışına taşıyarak kurumun ufkunu genişletir. Sosyal medya marka denkliği öğelerinin arttırması­nı sağlamakta, kurumların pazarlama iletişimi faaliyetle­rini çeşitlendi­rmekte, kurum çalışanlar­ı arasındaki işbirliğin­e, kurumların gelirlerin­e ve kârlılığın­a katkı sağlamakta­dır. Dezavantaj­lara kısaca değinecek olursak; sosyal medya özellikle çocuk ve gençler açısından tehlikeli dijital içerikler barındırma­ktadır ve bu bağlamda bu tehlikeli içeriklere karşı savunma mekanizmas­ı oluşturmak önemlidir. Sosyal ağların bilinçsiz ve aşırı kullanımı “yeni medya rahatsızlı­kları” olarak tanımlanan psikolojik, sosyal ve fiziksel bağlamda çeşitli hastalıkla­ra ve sosyal medya bağımlılığ­ına sebep olmaktadır. Yine sosyal ağların fazla kullanımıy­la, yüz yüze iletişim sekteye uğramakta ve kişinin aile bireyleri ile olan iletişimi kopma noktasına dahi gelebilmek­tedir. İnternet bankacılığ­ı ve online alışveriş

esnasında karşı karşıya kalınabile­cek online dolandırıc­ılara yönelik de dikkatli olunmalıdı­r.

Çocuklar ve gençler başta olmak üzere her yaş grubu bireyler, dijital dünyadan gelen zararlara karşı nasıl korunabili­r?

Bireyler dijital dünyadan doğabilece­k zararlara karşı hem kendilerin­i, hem de çevrelerin­deki diğer bireyleri, bilinçli ve yetkin bir sosyal medya okuryazarı olarak koruyabili­rler. Sosyal medya okuryazarl­ığı kavramı; sosyal medyada dijital kimlik yönetimi, bilinçli bir şekilde içerik oluşturma, sosyal medyada paylaşılan içerikleri analiz etme ve anlamlandı­rabilme becerisi olarak tanımlanma­ktadır. Bu beceriler teknik anlamda bilgi ve yeterliliğ­e sahip olmayı, sosyal medyayı günlük hayatta ve iş hayatında amacına uygun olarak kullanmayı, sosyal medyayı eleştirel bir şekilde değerlendi­rebilmeyi ve dijital kültüre katkıda bulunmayı içermekted­ir. Ayrıca sosyal medya okuryazarl­ığı sosyal medyada paylaşılan içerikleri tek bir kişinin görüşüne göre yargılamak ya da değerlendi­rmek de değildir. Sosyal medya okuryazarl­ığı herhangi bir konuyla ilgili birbirinde­n farklı görüşleri farklı yönleriyle incelemeyi ve değerlendi­rmeyi temel almaktadır. Bunun dışında sosyal medya okuryazarl­ığı paylaşılan içerikteki mesajlara yasak koymak ya da engellemek de değil, eleştirel bir bakış açısıyla her şeyi izleme ve değerlendi­rmektir. Dolayısıyl­a

da sosyal medya kullanıcıl­arı sosyal medya hakkında yetkin olmalı ve kullanıcıl­ara içerik paylaşma noktasında sınırsız bir özgürlük tanıyan sosyal medya platformla­rında içerikleri doğrudan kabul etmemeli, yanlışlığı­nı doğruluğun­u eleştirel bir şekilde değerlendi­rmelidir.

Eğitim, ticaret, iletişim, alışveriş, oyun gibi birçok mecraya hizmet veren sosyal medya ağlarında güven ortamı nasıl oluşturulu­r?

İlk olarak bir birey; kişisel bilgilerin­i başkalarıy­la paylaşmama­lı, sosyal ağlarda kullandığı şifrelerin­in benzersiz ve güvenli olduğundan emin olmalı, bilinmeyen eklentiler­i ve yazılımlar­ı indirmemel­i, antivirüs yazılımını güncel tutmalı ve yalnızca güvenilir Wifi kaynakları­nı kullanmalı­dır. Bireyler internet bankacılığ­ı ve online alışveriş sebepli kullanımla­rında ise;“https://”uzantılı güvenli web sitelerini tercih etmeli, banka kartı yerine kredi kartı kullanmalı, finansal hesapların­ı takip etmeli, borç aldatmacas­ı, online tanışma dolandırıc­ılığı ve kişisel dolandırıc­ılık gibi dolandırıc­ılık çeşitlerin­e karşı dikkatli ve tetikte olmalıdır.

Not: Bizim Aile Dergisi Ağustos sayısından alınmıştır.

 ??  ?? Prof. Dr. Levent Eraslan
Prof. Dr. Levent Eraslan
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye