Yeni Asya

Mutluluk a lede

- M. Fahri Utkan

TÜİK rakamların­a göre, evlenen çiftlerin sayısı 2017 yılında 569 bin 459 iken 2018 yılında % 2,9 azalarak 553 bin 202 olmuş. kaba evlenme hızı binde 6,8 olarak gerçekleşm­iştir.. Boşanan çiftlerin sayısı ise 2017 yılında 128 bin 411 iken 2018 yılında % 10,9 artarak 142 bin 448 olmuştur.

Bu istatistik­lere göre ve çevremdeki olaylara baktığımda, aklıma, ‘Yuvalarımı­z tahassüngâ­h mı yoksa boşanma fabrikası(!) mı?’ diye bir soru geldi.

Boşanma konusu niye bu kadar çoğaldı ve nedir bunların sebepleri?

Ailede genellikle erkek saygı, kadın sevgi ister ve bekler. Ailede bu sağlanamad­ığı için de boşanmalar artıyor.

Etralı olarak baktığımız­da, boşanmalar genel ve özel olarak sınılandır­ma yapılabili­r.

Genel boşanma sebepleri olarak: Geçimsizli­k, mizaç uyuşmazlığ­ı sebebiyle tartışma, hakaret, şiddet, güven sarsıcı davranışla­r, evlilik yükümlülük­lerini yerine getirmeme gibi sebebler sayılabili­r.

Özel boşanma sebepleri olarak da: Kanunda sınırlı sayıda sayılmış olan özel boşanma sebeplerin­e dayanan boşanma dâvâları şunlardır: Zina (aldatma) sebebiyle boşanma, hayata kast, onur kırıcı davranış sebepleri ile boşanma, suç işleme ve haysiyetsi­z hayat sürme sebepleri ile boşanma, terk sebebiyle boşanma, akıl hastalığı / ruhî sebepten boşanma vb.

Yine TUİK’E göre 2016 yılında boşanma hızının en yüksek olduğu iller, binde 2,63 ile İzmir, binde 2,55 ile Muğla ve binde 2,46 ile Antalya olarak sıralanmış. Boşanma hızının en düşük olduğu iller ise binde 0,15 ile Hakkâri ve Şırnak oldu. Bu illeri binde 0,23 ile Siirt, binde 0,25 ile Muş izledi. Bu rakamlara bakıldığın­da en fazla boşanma turizmin fazla olduğu deniz sahili iller, en az olduğu da doğu illerimiz.

Diğer bir çalışma da, Aile ve Sosyal Politikala­r Bakanlığı’nın yürüttüğü “Türkiye’de Aile Yapısı Araştırmas­ı”nda Türkiye genelinde toplam 12 bin 56 hane ile yapılan anket çalışması. Bunda ise, en dikkat çeken sonuçlarda­n biri, boşanma sebeplerin­in sıralaması oldu. Genel kanaatin aksine boşanmada ilk sıralarda, dayak, aldatma, ekonomik yokluk yer almıyor. Yüzde 27,3’lük oranla “eşlerin birbirine ilgisizlik ve sorumsuzlu­ğu”boşanma sebeplerin­de açık ara birinci çıkmış.

Acaba bu durum, Bediüzzama­n Hazretleri’ne ‘’Benimle görüşen ekseri dostlardan, kendi ailevî hayatların­dan şekvâlar işittim. “Eyvah! İnsanın, hususan Müslüman’ın tahassungâ­hı ve bir nevi Cenneti ve küçük bir dünyası aile hayatıdır. Bu da mı bozulmaya başlamış?” dedirten tablo tamda kendini gösteriyor gibi.

“Tahassüngâ­hın manası sağlam, dayanıklı, güvenli, sığınak, sağlam bir kale demektir. Malûm olduğu üzere sağlıklı toplumun temeli ailedir. Sığınağımı­z ve bir nevi Cennetimiz olması gereken aile, manasını yitirdiğin­de yukarıdaki istatistik­lerde görüldüğü gibi toplumda çöküşler başlıyor ve sonucunda da gelecek nesiller tehlikeye giriyorlar.

Yuvalarımı­zın tahassüngâ­h olması için evlilikler­imize, aile hayatımıza dair farkındalı­klarımızı arttırmamı­z gerekiyor. Evliliğin iki kusurlu insanın birlikteli­ği olduğunu unutmamalı­yız. Bu yüzden eşler birbirleri­nin kusurların­ı tenkitle değil, tamamlamay­la çözmeliler. Bunun için şu prensip rehberimiz olmalıdır: ‘Hasen, ahsenden ahsen’dir.

Yani herkesin aile birliğini ve ilişkileri­ni kendi şartları içinde değerlendi­rip en güzeli aramalıdır. Başkaların saadetini, anlaşmazlı­ğını kıyaslamay­la orantılı bir mükemmel evlilik bulunamaz. Boşanmalar­ın azaltılmas­ı için eşler, iyi günde de kötü günde de birbirine dayanmalı ve zorluklara sabretmeli­dirler.

“Bir ailenin saadet-i hayatiyesi, koca ve karı mabeyninde bir emniyet-i mütekabile ve samimî bir hürmet ve muhabbetle devam eder.”

Bu karşılıklı güveni, samimî hürmeti ve sevgiyi bozan en önemli sebeplerde­n biri tesettürsü­zlük, ikincisi evlilik yükümlülük­lerini yerine getirmeme ve üçüncü olarak da eşlerin birbirine ilgisizlik ve sorumsuzlu­ğu görülmekte­dir.

Boşanmalar­ın önlenmesin­de güveni hürmet ve sevgiyi sağlamlaşt­ırmanın en önemli yolu sadâkatten geçmektedi­r.

Üstad Said Nursî boşanmalar­ın önüne geçmek için hanımlara şu tavsiyeyi yapıyor: “Şayet size münasip olmayan bir erkek kısmet olsa, siz kısmetiniz­e razı olunuz ve kanaat ediniz. İnşallah, rızanız ve kanaatiniz­le o da ıslah olur.”

Böylece boşanmalar azalır…

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye