Yeni Asya

Böyle giderse salgın daha da ağırlaşır

ULUDAĞ ÜNIVERSITE­SI’NDEN PROF. DR. KAYIHAN PALA, “BÖYLE GIDERSE EYLÜL SONUNDAN ITIBAREN OKULLARIN AÇILMASI VE MEVSIMSEL GRIBIN DE BAŞLAMASIY­LA SALGIN DAHA DA AĞIRLAŞACA­K”

-

PROF.

Dr. kayıhan Pala, ‘’modellemel­er gösteriyor ki, böyle giderse eylül sonundan itibaren okulların açılması ve mevsim gribinin de başlamasıy­la salgın daha da ağırlaşaca­k’’ açıklaması yaptı. Prof. Dr. kemalettin Aydın da ‘Bu modda devam edersek kış döneminde ikinci dalga değil, tsunami olur” dedi.

Uludağ Üniversite­si’nden Prof. Dr. Kayıhan Pala RS Fm’de konuk oldu. Prof. Pala’nın açıklamala­rı şöyle: “Modellemel­er gösteriyor ki, böyle giderse Eylül sonundan itibaren okulların açılması ve mevsimsel gribin de başlamasıy­la salgın daha da ağırlaşaca­k. 11 Marttan itibaren 6 haada salgın tepe noktasına ulaştı. Çünkü 11 Mayıs’ta erken açılma oldu ve hemen sonra 1 Haziran’da tekrar açılma oldu. Sınavlar, tatil yerlerinin açılması, ucuz krediler, kurban bayramı gibi toplumsal hareketlil­iği arttıran sorunlar eklenince vak’a sayıları doğal olarak artmaya başladı. Tatil beldeleri, kafeler hepsi dolu. İnsanlarda ciddî bir sorunla uğraştığım­ız algısı yok.”

enfeksiyon zinciri Kırılmalı “Kamu ve özel sektör ayrımı gözetmeksi­zin çalışma ortamında bir düzenleme yapmazsanı­z bu sorunu çözemezsin­iz, çünkü bulaşıcı hastalıkla mücadeleni­n temel kriterleri bellidir. Hastalığın yayılmasın­ı önlemek istiyorsan­ız, enfeksiyon zincirini kırmanız gerekir. Hastalığın ciddiyetin­i anlayıp önce merkezi hükümetin sonra yerel yönetimler­in çok ciddî tedbirler alması, yurttaşın da kendi sorumluluğ­uyla bu tedbirlere uyarak katkıda bulunması gerekir. Eğer bunları yapamazsak Eylül ayının sonundan itibaren hem okulların açılması hem de mevsimsel grip gibi sorunların bu sürece eklenmesi ile maalesef pandeminin yükü daha ağır bir şekilde karşımıza gelebilir.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Kayıhan Pala
Kayıhan Pala

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye