Yeni Asya

Doğu Akdeniz’i konferansl­a çözelim

AB KONSEYİ BAŞKANI CHARLES MİCHEL, SON HAFTALARDA TÜRKİYE İLE YUNANİSTAN ARASINDA ARTAN TANSİYONUN DÜŞÜRÜLMES­İNE YÖNELİK ÇOK TARAFLI BİR AKDENİZ KONFERANSI DÜZENLENME­Sİ FİKRİNİ SUNDU.

-

AB Komisyonu Başkanı Charles Michel, Doğu Akdeniz’deki gaz arama çalışmalar­ı nedeniyle iplerin gerildiği Türkiye ile Yunanistan arasında karşılıklı tehditlerl­e artan tansiyonun düşürülmes­ine yönelik çok taralı bir Akdeniz konferansı düzenlenme­si ikrini gündeme getirdi.

avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Charles Michel, Doğu Akdeniz’deki gaz arama çalışmalar­ı sebebiyle iplerin gerildiği Türkiye ile Yunanistan arasında karşılıklı tehditlerl­e artan tansiyonun düşürülmes­ine yönelik çok taralı bir Akdeniz konferansı düzenlenme­si ikrini gündeme getirdi. Dw’deki habere göre Michel, karşı karşıya kalınan sorunların üstesinden gelmek için elinden geldiğince gerçekçi ve çözüme odaklı davranmaya ve bu yönde çaba sarfetmeye çalıştığın­ı vurguladı. AB Konseyi Başkanı Michel, son haalarda AB üyesi ülkeler Yunanistan ve Kıbrıs Cumhuriyet­i’nin Türkiye ile yaşadığı gerilimi gidermek amacıyla düzenlenec­ek muhtemel bir Akdeniz konferansı­nın çok taralı olmasından yana olduğunu ve bu konferanst­a, Akdenizde gaz arama meselesi dışında göç ve güvenlik gibi bölgeye dair diğer önemli sorunların da ele alınması gerektiğin­i dile getirdi. Konferans ikrini Türkiye’ye ve diğer taralara ilettiğini de aktaran Michel, “Açık ve net bir evet cevap almadım ama olumsuz tepki de görmedim” dedi. Ab-türkiye ilişkileri­nde hem “tatlı” hem “sert” bir çizgiden yana olduğunu belirten Michel, bir yandan Avrupa Birliği’nin Türkiye ile ilişkileri­n düzelmesi yönünde kullanabil­eceği bütün araçları kullanması gerektiğin­i, diğer yandan ise Ankara’dan mevcut teammüller­e saygı göstermesi­ni talep ettiklerin­i vurguladı. Ab’nin üyeleriyle dayanışma içinde olduğunu da hatırlatan Michel, Türkiye’nin devletler ve uluslarara­sı hukuka aykırı, tek taralı adımlarını da kabul etmedikler­ini ifade etti.

 ??  ?? Charles Michel, elinden geldiğince gerçekçi ve çözüme odaklı davranmaya ve bu yönde çaba sarfetmeye çalıştığın­ı söyledi.
Charles Michel, elinden geldiğince gerçekçi ve çözüme odaklı davranmaya ve bu yönde çaba sarfetmeye çalıştığın­ı söyledi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye