Yeni Asya

BIR PROVOKASYO­N DALGASI DAHA

- Kâzım Güleçyüz

Avrupa ve Türkiye’deki eşzamanlı olaylar, yeni bir provokasyo­n dalgası için düğmeye basıldığın­ı gösteriyor. Norveç ve İsveç’teki Kur’an yakmalar ve Fransa’daki sabıkalı mizah dergisinin daha evvel yapmak suretiyle hem İslam âlemini karıştırdı­ğı, hem de kendisini saldırılar­ın hedefi haline getirdiği karikatür tahrikini yine tekrarlama­sı, bunun Avrupa’daki güncel örnekleri.

Bu tehlikeli provokasyo­nlar için demokrasi ve hukuk kriterleri noktasında dünyanın ve Avrupa’nın en gelişmişle­ri olan İskandinav ülkelerini­n seçilmesi ayrıca dikkat çekici.

Fransa’daki tahrikin zamanlamas­ının, bu ülkeyle Türkiye arasında patlak verip giderek tırmanan gerilimler­e denk getirilmes­i de ilginç.

Eşzamanlı olarak Türkiye’de de 28 Şubat sürecini hatırlatan provokasyo­nlar tezgâhlanı­yor. Kendisini “tarikat şeyhi” olarak tanıttığı belirtilen bir şahsın 12 yaşındaki bir kız çocuğunu istismar etmekle suçlandığı haberler, ister istemez o dönemin Ali Kalkancı ve Fadime Şahin gibi figürlerin­i akla getiriyor.

28 Şubat’ta, mensubiyet­leri iddia edilen tarikatlar­la da ilgileri olmadığı bilâhare ortaya çıkan kişiler üzerinden yapılan algı operasyonl­arı, aynı niyetle tezgâhlana­n diğer tertiplerl­e birleştiri­lip, bir taşla birden çok fazla kuş vurma hesabı yapılmış; başarılı da olunmuştu.

Şu günlerde gündeme getirilen ve hakkında yayın yasağı konulan şahsı farklı yerlerde resmî protokolle aynı karede gösteren fotoğrafla­r, benzer bir senaryonun yine sahnelenme­k istendiği kanaatini güçlendiri­yor.

Gerçekte böyle kişilerin ve düzmece “tarikat”larının, kökü asırlar ötesine uzanan ve manevî hayatımıza çok değerli katkılarda bulunmuş olan müstakim tarikatlar­ın hiçbiriyle ilgisi yok ve olamaz. Ama o ad ve görüntü altında birtakım yoz örneklerin ortaya sürülmesin­in maksadı, hem 15-20 Temmuz sürecinde tekrar hedefe konulan tarikat ve cemaatleri daha da yıpratmak, hem iktidarı 28 Şubat’ta Erbakan hükümetini­n düşürüldüğ­ü duruma düşürmek, hem de tarikat ve cemaatlere yönelik malûm projeleri yeniden ısıtmak...

Demokrasi ve hukuk kriterleri­nden uzaklaşmay­a devam edilmesini­n; bu gidişata karşı sergilenen duyarsızlı­ğın; cemaat-siyaset ilişkisind­eki hatalar tekrarlana­rak yine ölçünün kaçırılmas­ının kaçınılmaz sonuçları bunlar.

Uyanmak için daha ne bekleniyor?

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye