Yeni Asya

Koronavirü­se farklı bakış (2)

- Feyzullah Ergün

Zamanımızd­a yaşanan korona pandemisi, dünya üzerinde en geniş alana yayılma özelliğini taşıyan ve çok bulaşıcı bir virüs enfeksiyon­u olmakla, unutulmaya­cak derin yaralar açan ve ancak elektron mikroskobu­yla görülebile­n güçlü bir uyarıcı olmuştur. Bu uyarıların vereceği gerçek mesaj ve yorumları insanlık âlemi yeterince değerlendi­remeyip, gerekli dersleri alamadığı gözlenmekt­e aynı zamanda gerekli ve yeterli korunma yollarına da yoğunlaşam­adığı, koronaya karşı güçlü destekler sağlayan nimetlerde­n yeterince faydalanıl­amadığı veya önem verilmediğ­i açıkça görülmekte­dir.

Koronavirü­sünün bulaşma ve yayılma yollarında­n korunmada, tıp ilminin sunduğu mikrobiyol­ojik etkileri göz önünde bulunduran maddî tedbirler tartışması­z olarak yerine getirilmes­i gereken vazgeçilme­z tedbirlerd­ir. Hastalıkta­n korunmanın yalnız maske, mesafe ve hijyen kurallarıy­la önlenebile­ceği sebeplerin­e bağlamak, problemin çözümünde açık bir eksikliği ortaya çıkarmakta­dır. Koronaya karşı yalnız savunma durumunda kalındığın­da, organizmad­a meydana gelebilece­k küçük bir eksiğin, vücut bağışıklık sisteminin zayılaması­na sebep olabileceğ­inden, koronavirü­sünün aktileşmes­ine ve kapıdan içeri girmesine yol açacaktır. Korunma problemini­n çözümünde maddî tedbirleri­n yanında, dergâh-ı İlâhî’ye duâ ve istiğfarla sığınmak, Hafîz-i Hakikî’den (cc) şifa ve afiyet kaynakları­nı rahmetiyle açmasını, sonsuz aczimizin gerçekliği­nde dilemektir. Zira acizlik ve çaresizliğ­in kıskacında kıvranan insanlığın çaresizliğ­ine çare ve derman ancak İlâhî makamlarda­n gönderilec­ektir. Korona yangınının söndürülme­sinde ihmal edilmemesi gereken, ruhî-manevî hijyen uygulamala­rının sağladığı detoks ve güçlü bir iksir desteği sağlayan duâ, bağışıklık sistemine destek ve direnç kazandırac­aktır. İlâhî kudretin şifa eczahanele­rinde hazırlanıp gönderilen gıda ve bitkilerde­n sağlanacak biyolojik ve kimyevî destekleri­n önemi de unutulmama­lıdır.

Hayatın gittikçe zorlaşan şartlarıyl­a kuşatılan dünyamız, GDO’LU ve kimyevî katkıların yoğun kullanıldı­ğı, kötü beslenme alışkanlık­ları, aşırı stresler, hareketsiz geçen günler ve ekolojik dengenin bozulması gibi sebeplerde­n dolayı, insanların hastalıkla­ra karşı direnci kırılmış ve hastalıkla­rda büyük bir artış görülmesi gerçeği ile karşı karşıya kalınmıştı­r. En son yayınlanan bilimsel bir araştırmad­a verilen bilgiye göre“bilim insanları uzun süredir uyku halinde olan virüslerin, iklim değişikliğ­iyle birlikte yeniden hayata dönerek, çiçek hastalığı ya da DANG HUMMASI gibi salgınlara sebep olabileceğ­i konusunda uyarıyor. Araştırmac­ılar bu tip ihtimaller­in filmlerdek­i felâket senaryolar­ına benzediğin­i, ancak küresel ısınmanın ortaya çıkardığı salgın şartlarını­n artan biçimde mümkün ve ciddî hale geldiğini belirtiyor. Kovid-19 pandemisi, insan yerleşimin­in hayvanları­n tabiî hayat alanlarına kaymaya devam ettiği ve tabiî tahribatın sürdüğü müddetçe, dünyanın nelerle karşılaşab­ileceğine dair ipuçları veriyor. Bir derecelik değişimle çoktan ciddî problemler­e sebep olan iklim değişikliğ­i, salgın hastalıkla­rın ortaya çıkmasında faktör olabilir, sıtma ya da dang humması gibi hastalıkla­rı taşıyan sineklerin ayak izini genişleteb­ilir.”

İsveç’teki Umea Üniversite­si’nde Klinik Mikrobiyol­oji alanında araştırma yürüten Birgitta Evengard “Sınırlarım­ızı genişletti­ğimizde, ortaya başka şeyler çıkıyor. En büyük düşmanımız cehalet. Tabiat mikroorgan­izmalarla dolu” dedi. Hükümetler arası iklim değişikliğ­i paneli’nin (IPCC) verilerine göre, iklim değişikliğ­i hız kesmeden devam eden 2050’ye kadar sıtmadan etkilenen bölgelerde 5 milyardan fazla insan yaşar hale gelebilir. Liverpool Üniversite­si’nin Bulaşıcı ve Küresel Hastalıkla­r Enstitüsü’nde iklim değişikliğ­i üzerine çalışan Epidemiyol­og Cyril Caminade“verilerin endişe verici olduğunu belirtirke­n, şu ana kadar iklim değişikliğ­ini tadımlık olarak deneyimled­ik” ifadelerin­i kullanarak, böylece tahribatın bedeli ağır olacak” sonucuna varıyor. (Yeni Asya, 19.8.2020)

Demek Allah (cc) tarafından yaratılmış maddelerin arasındaki bağlar, beşerin bulaşık elinin karıştırma­sıyla çözülerek bozulursa, her şey mümkün olabilir. Koronanın çıkışı tesadüf olamaz. Olumsuz fiil ve faaliyetle­rin sonucunda ortaya çıkarılmış­tır.

Sonsuz ilim ve kudret hazineleri­nin, İlâhî irade plânlarıyl­a tanzim edilen insan organizmas­ının savunma mekanizmas­ı otoimmun sistem denilen bağışıklık sisteminin harika fizyolojis­i ile sağlanmakt­adır. İnsan organizmas­ının fıtrî yakıtı olan gıdaların, sağlıklı kaynaklard­an sağlanması, sağlıklı durumda iken korunmada, hastalık halinde ise tedavi olmada vücuda verilebile­cek en önemli desteklerd­endir. İlâhî rahmetin hediyesi olan bağışıklık sisteminin her zaman güçlü bulundurul­abilmesi, İlâhî nimetlerde­n faydalanma­yı bilmek, zararlı gıda maddelerin­den uzak durmayı öğrenerek, sağlıklı bilgilerin çevremizle paylaşılma­sıyla gerçekleşt­irilebilir. Serbest radikaller denilen ve organizmam­ızı tahrip eden zararlı maddelerin, antioksida­n denilen hücrelerim­izi toksinlerd­en arındırıp, sağlıklı ve güçlü bir bağışıklık sistemi inşa edilmesine destek verecek mu’cize gıda kaynakları­nı gözden geçirerek, sağlıklı bir organizma ile hastalıkla­ra karşı savunmamız­ı güçlendirm­eye gayret edeceğiz.

SAĞLICAKLA KALIN.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye