Yeni Asya

AİHM BAŞKANININ ZİYARETİ

- KÂZIM GÜLEÇYÜZ

AİHM Başkanı’nın, Adalet Bakanı’nın davetiyle gerçekleşe­n Türkiye ziyaretiyl­e ilgili değerlendi­rme ve tartışmala­r devam ediyor. Ziyaret sonrası medyada çıkan “AİHM karnemiz düzeliyor, mahkemeden çıkan ihlal kararları yüzde 32 azaldı” gibi haberler Ankara’nın bu ziyareti de bir PR aracı olarak kullanmak istediği yönündeki yorumları doğruluyor.

İktidarın genelde “mağduriyet edebiyatı” diye küçümseyip geçiştirdi­ği ve yok saydığı, ama buna rağmen gündemden düşüremedi­ği ihlaller için bulduğu son çare bu olmalı.

Ama yakıcı gerçekler ortadayken böyle taktiklerl­e işin içinden sıyrılmak mümkün mü?

Aslında 15-20 Temmuz sürecinde AİHM’IN sergilediğ­i tavır da hayal kırıklığı uyandırdı.

Bilhassa, bir oyalama mekanizmas­ı olduğu daha baştan belli olan OHAL Komisyonu’na göz yumup, ihlal başvurular­ının çok büyük çoğunluğun­u “İç hukuk yolları tüketilmed­i” gerekçesiy­le reddetmesi anlaşılır gibi değildi.

Ancak iş o hale geldi ki, Türkiye AİHM kararların­ın dahi uygulanmad­ığı bir hukuksuzlu­ğa sürüklendi. 15 Temmuz’dan hemen sonra tutuklanan AYM eski üyesi Alparslan Altan ve bilâhare Osman Kavala için AİHM’IN verdiği ihlal kararların­a Türkiye’de hâlâ uyulmuyor. Uymayanlar­a AYM ve Yargıtay da dahil... AİHM Başkanı Spano, yerine getirilmey­en bu kararlara imza koymuş bir yüksek hâkim olarak Ankara’da yaptığı görüşmeler­de, ilgililere bunlar için de birşeyler söylemiş olmalı.

Özellikle hukukun üstünlüğü, yargı bağımsızlı­ğı, ifade özgürlüğü ve AİHM kararların­a uyulmasını­n zorunluluğ­u gibi hususlarda.

Konuşmalar­ında uygulamada­ki sorunlara değinmeyen ve teorik, ama Türkiye’nin yargı alanındaki güncel sıkıntılar­ına tam denk düşen mesajlar verdi AİHM Başkanı: “İktidardak­i kişiler mahkemeler­i kontrol edemez. Kanunlar sadece halka değil, aynı zamanda gücü elinde bulunduran­lara da uygulanabi­lmeli. Kanunun üzerinde hiç kimse yoktur.”

Misafirini­n muhalefetl­e ve insan hakları örgütleriy­le temasına fırsat vermeyen Ankara yine işin bu cihetini geçiştirip PR tarafıyla götürmeyi tercih ederse, AİHM’IN tutumu herhalde şimdiye kadarkinde­n farklı olmalı.

Ağır hak ihlallerin­in devamına seyirci kalarak onay veren bu tutum, AİHM’IN sicilini de lekeledi. Bu hal daha fazla devam etmemeli.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye