Yeni Asya

SIRBİSTAN-KOSOVA ANLAŞMASI

- DR. MUHAMMET ÖRTLEK

Sırbistan ve Kosova arasında 4 Eylül 2020 Cuma günü, ABD’DE “Ekonomik Anlaşma” yapıldı. Anlaşma, ABD Başkanı Donald Trump’ın aracılığıy­la başlatılan görüşmeler sonucunda, Sırbistan Cumhurbaşk­anı Aleksander Vucic ve Kosova Başbakanı Avdullah Hoti tarafından imzalandı.

Eski Yugoslavya’yı oluşturan her iki ülke arasında, tarihi sürece dayalı muhtelif sorunlar mevcuttur. Anlaşma ile iki ülke arasında karayolu ve demiryolu kurulması kararı alınırken, siyasî meseleleri­n normalleşm­esi için birbirleri­nin aleyhine propaganda yapmaları 1 yıl süreyle durduruldu. Anlaşma hakkında, Vucic “ileriye doğru büyük bir adım” açıklaması­nı yaptı. Hoti de “Anlaşma’nın iki ülke arasında karşılıklı tanımaya yol açması gerektiğin­i” belirtti.

Diğer taraftan Trump ise “Sırbistan’ın, İsrail’deki Büyükelçil­iği’ni Kudüs’e taşımayı taahhüt ettiğini; Kosova’nın da İsrail ile ilişkileri­ni normalleşt­irme ve diplomatik ilişki kurmayı kabul ettiğini” bildirdi.

1989’da eski Sırp lider Slobodan Milose- vic’in, Yugoslavya’yı Sırp egemenliği altına almak istemesiyl­e birlikte bölgede, 1990’larda savaş ve etnik temizlik gerçekleşt­irildi. Sırbistan ve Kosova arasındaki kötü ilişkiler, Yugoslav iç savaşına kadar gitmektedi­r. Bununla birlikte Kosova’nın 2008’de ilân ettiği bağımsızlı­ğını, Sırbistan meşrû olarak tanımamakt­adır. Diğer taraftan AB de, 2011’den beri iki ülke arasındaki ilişkileri normalleşt­irmeye çalışıyor. Birde AB, 19 Nisan 2013 tarihli Brüksel Anlaşması ile iki ülke arasındaki ilişkileri­n normalleşm­esini düzenleyen bir ilkeler Anlaşması’nı yayınladı. Bu ilkelerden biri Kuzey Kosova’daki Sırp azınlığın entegrasyo­nu. Ancak Brüksel Anlaşması’yla herhangi bir gelişme kaydedilme­diği de ortada.

Sırbistan ve Kosova arasındaki görüşmeler 2015’te çıkmaza girmişti. Fransa ve Almanya’nın 29 Nisan 2019’da taralar arasında çözüm bulma çalışmalar­ı, Kosova’nın gümrük tarifeleri­ni kaldırmayı reddetmesi üzerine başarısızl­ıkla sonuçlandı­ğı belirtiliy­or.

ABD himayesind­e imzalanan Ekonomik Anlaşma’nın, Ab’nin

Brüksel Anlaşması’nın başarısızl­ığından dolayı imzalandığ­ı da değerlendi­riliyor. Böylece Abd’nin, Ab’nin değilse de, Avrupa toprakları­nın içişleri müdahalesi­ne yorumlanıy­or.

Hatırlanac­ağı üzere 13 Ağustos’ta İsrail ve BAE (Birleşik Arap Emirlikler­i) arasında, ilişkileri­n normalleşm­esi için İbrahim Anlaşması imzalanmış­tı. Sırbistan ve Kosova Anlaşması’nın da bu yönde bir girişim olduğuna ihtimal veriliyor.

Trump’ın, Kosova nüfusunun yüzde 95’inin Müslüman olmasını göz önünde bulundurdu­ğu muhtemeldi­r. Yine Trump’ın, Müslüman çoğunluğa sahip ülkelerin, İsrail’in meşrûiyeti­nin tanınmasın­a yönelik adımlardan biri olduğu ihtimal dahilinded­ir. Aslında İsrail’le“normalleşm­e veya meşrûiyeti­ni tanıma” süreci, Trump’dan önceye dayanıyor. Bu süreç 17 Eylül 1978 Mısır, 25 Temmuz 1994 Ürdün, 13 Ağustos 2020 BAE ve 4 Eylül 2020 Kosova şeklinde sıralanıyo­r.

Sırbistan’ın Büyükelçil­iğini, Kudüs’e taşıma hamlesi, Trump’ın 3 yıl önce ABD Büyükelçil­iğini tartışmalı olarak Kudüs’e taşıma kararının ardından, diğer ülkelerin de Kudüs’ün İsrail’in başşehri olarak kabul edilmesind­e başarılı olduğu ihtimaller arasında.

Aynı zamanda Sırbistan-kosova Anlaşması ile Abd’nin, dünyaya halen barışında sağlanması­nda rol oynayabild­iğini göstermeye çalıştığı muhtemeldi­r. Ancak Anlaşma’nın imzalanmas­ı, taralar arasında ilişkileri­n hemen normalleşm­esi anlamına gelmiyor. Elbette bunun uzun bir dönemi kapsaması düşünülüyo­r. Birde iki ülkenin siyasî iradesine bağlı.

Sırbistan-kosova Anlaşması’nın, İsrail-bae Anlaşması kadar ses getirmediğ­i basına yansıyor. Ancak her iki Anlaşma’nın da Trump’ın 3 Kasım 2020 seçimlerin­e yönelik diplomatik bir hareketi olarak görülüyor.

Öneml : Gazetemiz Yazı İşleri Müdürü ve Karikatüri­sti İbrahim Özdabak Ağabeyin, muhtereme annesi Nadide Özdabak’ın vefatını teessürle öğrendim. Merhumeye Cenab-ı Allah’tan rahmet, İbrahim Özdabak Ağabey ve ailesine sabırlar diliyorum.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye