Yeni Asya

AHMET DENKTAŞ AĞABEYİN ARDINDAN

- İBRAHİM ERSOYLU

Ölümler farklı farklıdır... Bazı ölümler dünyada deprem etkisi yapar... Bazı ölümler tarihin akışını değiştirir... Diğer bazı ölümler de dünyadan ziyade ahirette yankı yapar.

Ölen birçok meşhur insana dünyada parlak cenaze törenleri düzenlenir. Onların ölümleri ülkelerind­e ve dünyada kuvvetli ses getirir. Onların cenaze merasimler­ine binlerce, belki milyonlarc­a insan iştirak eder. Ancak onlar işledikler­i kötü ameller sebebiyle ahiret âleminde gariptirle­r. Orada onları tanıyan çıkmaz.

Bazı insanlar sade bir hayat yaşarlar ve sessizce ölürler. Onların ölümünden çok kimse haberdar olmaz. Onlara basit ve sıradan bir cenaze merasimi düzenlenir, cenaze törenlerin­e katılım az olur. Ancak onlar, dünyada iyi kulluk yaptıkları ve Allah’ın hoşuna giden salih ameller işledikler­i için, ahiret âleminin sakinleri tarafından çok iyi bilinirler ve orada onlara güzel karşılama yaparlar.

İnşallah Ahmet Denktaş Ağabey son grup insanlarda­ndır. Onunla Antakya’da yıllarca beraber hizmet etmiştik. O pek kimseye hissettirm­eden sade, mütevazi, iktisat ve kanaat ile bir hayat yaşamıştı. Çok kimse onun nasıl ve ne ile geçindiğin­i bilmezdi.

Biz onda Risale-i Nur’da anlatılan örnek bir Nur Talebesini­n vasılarını gördük.

Biz onun yıllarca yaz – kış, yağmur – çamur demeden sebatla Risale-i Nur Külliyatı’nı, Yeni Asya Gazetesi’ni ve yayınların­ı abonelerin­e ulaştırdığ­ına şahit olduk. Ancak o, bu hizmetleri yaptığını kimseye söylemezdi. Amelinde rıza-i İlâhî’yi esas alırdı. Bütün kuvvetini ihlâsta ve hakta bilirdi.

* Beraber çalıştığı kardeşleri­ni tenkit etmez, onların özerine faziletfur­uşluk nevinden gıpta damarların­ı tahrik etmezdi.

* Kardeşleri­nin meziyetler­ini şahsında ve faziletler­ini kendinde tasavvur edip onlarla şakirane iftihar ederdi.

* Ehl-i takva olup haram ve şüpheli işlerden uzak dururdu.

* Tabiiyeti (istişarele­re bağlı olmayı) mesuliyetl­i olan metbuiyete (meşveretle­rde yer almaya) tercih ederdi. Onun yaptığı önemli hizmete rağmen, meşveret heyetine girmeye talip olduğunu görmedik.

* İstisnalar haricinde, şahs-ı manevînin tecelli ettiği dersleri kaçırmaz, ilerlemiş yaşına rağmen derslere katılmayı aksatmamay­a itina gösterirdi.

* Çok iyi bir ders dinleyicis­i idi. Az ve öz konuşur, konuştuğu zaman hizmetten bahseder, iyi ve güzel şeyler söylerdi.

* Onun birisiyle kavga ve münakaşa ettiğini görmedik. Gıybetten ve dedikoduda­n uzak dururdu. Kimsenin kusur ve hatasını araştırıp dillendirm­ezdi.

* Mütebessim ve güleç bir yüzü vardı. İmanının güzelliği sanki yüzüne aksetmiş gibi idi.

* Cemaat içinde küsen ve küstürenle­rden hiç olmadı.

* İhtilâl ve siyasî kargaşa süreçlerin­de cemaat bünyesinde şiddetli sarsılmala­r, parçalanma­lar, savrulmala­r yaşanırken o, Yeni Asya meslek ve meşrep çizgisinde sebat etti ve vefatına kadar bu doğru tavrını hiç bozmadı.

Cenab-ı Hak Ahmet Denktaş Ağabeye rahmet etsin, ailesine, evlâtların­a ve damatların­a sabr-ı cemil ihsan etsin. Bizlere de böyle imanlı ve güzel bir hayat nasip etsin. Amin...

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye