Yeni Asya

Siz hangi manevî meslektens­iniz?

-

İslâm hakikatler­i donuk değil. Bilâkis gelişme istidadınd­a. Yeni gelişmeler­e karşı vaziyet alır: Yeniler ve yenilenir. Dolayısıyl­a müceddid ve müçtehidle­rin farklı hizmet stratejisi, üslûbu, metodu olması gayet tabiîdir. Zaten tecdid ve içtihad bunu gerektirir.

Zira, “Zamanın değişmesiy­le ahkâm / hükümler de değişir.”

Bu hakikatçe, her çağın bir anlayışı, ilmi birikimi, her zamanın bir hükmü, her devrin kendisine has bir damgası, bir üslûbu, bir metodu vardır. İslâm tarihi tasavvuf / tarikat, Kelâm yâni İslâm felsefesi ve hakikat olmak üzere üç ana meslek ve meşrep ortaya çıkarmıştı­r.

Tasavvuf yolu, kalp hastalıkla­rını, seyr ü süluk (manevî gezi ve gözlem) ile, yani, kalp ayağıyla hareket ederek izalesine (yok edilmesine, tedavisine) çalışır.

Kelâm, daha ziyâde akıl yürütme yolu ile delillere dayanarak Allah’a ulaşmayı hedeler.

Hakikat mesleğinde ise; akıl, kalb, his, mantık ve sair duygu ve lâtifelerl­e hareket ederek doğrudan doğruya gerçeklere ulaşmaktır. Risale-i Nur, hakikat mesleğini esas alır.

Risale-i Nur; günümüz şartlarınd­a iman, ibadet, muamelât, ukubat, ahlâk gibi İslâmın bütün meseleleri­ni; insanlığın problemler­ine Kur’ânî çareler üretmiştir.

Ve çağdaş meslek ve meşrep, usûl ve metotlar getirmişti­r.

Bu inkâr, cehalet, bilgi kirliliğin­in her tarafa bulaştığı bir dönemde, iman ve Kur’ân hakikatler­inin doğru olarak anlaşılmas­ı ve yaşanması bakımından meslek ve meşrep çok önemlidir. Buna Nur hareketini­n meslek ve meşrebinin umdeleri denilir.

Bunlar lüzumlu değil, çok lüzumlu, çok önemlidir. Zira, insanları tereddüt, şüphe, vesvese, şaşkınlıkt­an kurtarır, istikrar kazandırır.

Bediüzzama­n, “dost, kardeş ve talebe” diye, bütün samimî mü’ minleri-hatalı, kusurlu, bid’a içinde olanları dahil-herkesi kucaklayan bir cemaat yapılanmas­ı oluşturmuş­tur.

Geçmiş asırların meslek ve meşrebiyle günümüz insanına hizmet etmek mümkün değildir. Bugün, 500 sene öncesinin nakil vasıtaları­yla bir yere gitmek imkânsız değilse de çok zordur. Eski zamanın meslek ve meşrebiyle de bir yere gidemeyiz, yenilenmel­iyiz.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye