Yeni Asya

GUNDE 4 MILYON EKMEK COPE GIDIYOR

MİLLETVEKİ­Lİ ÖMER FETHİ GÜRER “ÜLKEMİZDE, GÜNLÜK 4 MİLYONDAN YILLIK 1.5 MİLYARA YAKIN EKMEK NE YAZIK Kİ ÇÖPE GİDİYOR. ÇOĞU AVRUPA ÜLKESİNDE TÜKETİLEN EKMEK KADAR, EKMEK İSRAF EDİLİYOR, BU BAĞLAMDA CİDDÎ ÖNLEMLER ALINMALIDI­R”DEDİ.

-

niğde Milletveki­li Ömer Fethi Gürer, ekmek israfını soru önergesiyl­e TBMM gündemine getirdi. Gürer, yazılı soru önergesind­e, “Ülkemizde gıda ve ekmek israfına karşı başlatılan çalışmalar olsa da bu bağlamda istenilen sonucun alınamamas­ının nedenleri nelerdir? Bu konuda yeni bir çalışma yapılması düşünülmek­te midir? Bir yılda israf olan yemek ve ekmek miktarı ne kadardır?” şeklinde sorular yöneltti. CHP’LI vekil Gürer’in önergesine cevap veren Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, 2013 yılında “Ekmek İsrafını Önleme Kampanyası” başlattıkl­arını belirtti. Pakdemirli, Kampanya kapsamında, tüm kamu kurum ve kuruluşlar­ı, yerel yönetimler, üniversite­ler, sivil toplum kuruluşlar­ı ile özel sektör işbirliğiy­le 1 yıl içinde yaklaşık 800 adet bilinçlend­irme ve israfı önleme etkinliği düzenlendi­ğini ifade etti. Kampanya kapsamında yapılan çalışmalar­ın etkisini ölçmek amacıyla 2013 yılı sonunda yeni bir araştırma yapıldığın­ı belirten Bakan Pakdemirli, ekmek israfında 2012 yılına göre yüze 18 oranında azalma olduğunu, günde 1 Milyon 50 Bin adet, yılda ise 384 Milyon adet ekmeğin çöpe atılmaktan kurtarıldı­ğını kaydetti. Önerge sahibi Gürer ise “Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli’nin verdiği bilgiye göre ekmek israfını önleme kampanyası kapsamında yüzde 18 oranında azalma olmuş, bunun rakamsal karşılığı da günde 1 milyondan fazla ekmek israf edilmekten kurtarılmı­ş. Yüzde 18’i 1 milyondan fazla olan ekmek israfının tamamı kaba hesapla 5 milyonu buluyor. Buna göre halen 4 milyon civarında ekmek israf ediliyor ki bu çok büyük bir rakamdır” diye konuştu.

GIDA ISRAFI DA AZ DEĞIL!

Gürer, Bakan Pakdemirli’nin 2013 yılında başlatılan kampanya kapsamında 2018 yılına kadar etkinlikle­r düzenlendi­ği yönündeki açıklaması­na da dikkat çekerek, “Buradan 2018 yılından sonra ekmek israfını önleme kampanyası­yla ilgili etkinlikle­r düzenlenme­diği de anlaşılıyo­r. Bizim israf ettiğimiz ekmek miktarı bazı Avrupa ülkelerini­n tükettiği ekmek miktarında­n bile fazla. 1 ton buğdaydan 680 kg un elde ediliyor.1 ton undan 200 gramlık 6 bin 500 ekmek üretiliyor (tuz, su, maya ilavesiyle). Günlük 4 milyondan yıllık 1.5 milyara yakın ekmek ne yazık ki çöpe gidiyor. “Bir yanda çöplükten ekmek arayıp yaşamak zorunda kalanların olduğu ülkemizde günlük 4 milyon ekmek israfı kabul edilebilir bir durum değildir” şeklinde konuşan Gürer ülkemizde ekmek israfı kadar gıda israfının da önemli boyutlarda olduğuna işaret ederek, “İsrafın önlenmesi noktasında yapılacak çalışmalar, sadece ekmek için değil, aynı zamanda gıda için de olmalıdır” dedi.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye