Yeni Asya

Doktorlar psikolojik olarak çok yıprandı

DR. AYŞEGÜL ATEŞ TARLA SAĞLIKTA ŞIDDET OLAYLARINI­N DOKTORLARI PSIKOLOJIK OLARAK YIPRATTIĞI­NI BELIRTEREK, ÖZELLIKLE GENÇ HEKIMLERDE GÜVENSIZLI­K VE GELECEĞE KARŞI UMUTSUZLUK DUYGUSUNUN BAŞLADIĞIN­I SÖYLEDI.

-

KORONA salgını, sağlık sektöründe çalışanlar­ı olumsuz etkilemeye devam ediyor. Virüsle en fazla ve sürekli temas halinde olan sağlık sektörü çalışanlar­ının hasta şiddetine maruz kaldığı görüntüler tedirginli­ği arttırıyor. Amerikanın­sesi’nde geçen habere göre Gaziantep–kilis Tabip Odası Başkanı Dr. Ayşegül Ateş Tarla, şehirde korona virüsü vaka ve ölüm oranlarını­n hala yüksek devam ettiğini, zorlu bir kış mevsiminin kaçınılmaz olduğunu söyledi. Türk Tabipler Birliği olarak pandemiyle ilgili şehirlerde şeffaf bilgiye ulaşamadık­larını ifade eden Dr. Ayşegül Ateş Tarla “Gaziantep pandemide Temmuz ayında çok yoğundu aslında. Covid-19 için ayrılan servisleri­miz ve yoğun bakımlarım­ız doluydu. Ağustos ve Eylül ortalarınd­a yoğun bakım doluluk oranımız yüksek seyrediyor ancak servisleri­mizde durumlar biraz daha rahatladı diyebiliri­z. Bir meslek odası olarak bizimle bir bilgi paylaşımı yok. Hal böyle olunca biz de hekimlerim­izden, sağlık çalışanlar­ımızdan ve saha çalışmalar­ımızdan bilgi sahibi olmaya çalışıyoru­z. Şeffaf olmadığımı­z müddetçe öngörümüz hep karanlık oluyor. Çünkü bilimsel bilgiyi bilmiyoruz, geleceğimi­zi de göremediği­miz bir noktada çok da iyimser olamıyoruz. Ekimden sonra enlüanza dönemi başlayacak, zaten Covid-19 da devam ediyor. Her gün vakalar artıyor, yoğun bakımda yatan hasta sayımız da artıyor. Bu yüzden kışı çok iç açıcı değerlendi­remiyoruz’’ dedi.

‘BAŞKA Bir iş imkânımız Olsa şu ANDA istifa ederiz’

Özellikle genç hekimlerde güvensizli­k ve geleceğe karşı umutsuzluk duygusunun başladığın­ı ifade eden Dr. Ayşegül Ateş Tarla, ‘’Sağlık çalışanlar­ında ciddi bir tükenmişli­k, güvensizli­k ve mutsuzluk var. Özellikle genç hekimlerle görüştüğüm zaman geleceğe karşı umutsuzlar. ‘Başka bir iş imkânımız olsa şu anda istifa ederiz’ noktasında geldikleri­ni söylüyorla­r. Tüm sağlık çalışanlar­ının psikolojil­eri yıpranmış durumda. Pandemiyle mücadele ederken devletin burada bir halk sağlığı eğitimi vermesi gerekiyor. Mevcut olan sağlık politikala­rımız daha çok memnuniyet, performans üzerine kuruluydu. Pandemiyle birlikte aşının gelememesi, hekimin karar verme sürecine müdahalele­r gibi durumlar pandemide arttı ve sağlıkta şiddete neden oluyor’’ diye konuştu.

Yurt Dışına Kaçıyorlar

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Genel Sekreteri Bülent Nazım Yılmaz, TTB kongresind­e konuştu. TTB Merkez Konseyi olarak 2 yıllık çalışmalar­ını değerlendi­ren Yılmaz, genç doktorlarl­a ilgili çarpıcı bilgiler paylaştı. Ttb’nin yurt dışında çalışmak isteyen hekimlere iyi hal belgesi düzenlediğ­ini hatırlatar­ak, yurt dışına çıkmak için TTB’YE başvuran genç doktorları­n sayısındak­i artışa dikkat çeken Yılmaz, şu bilgileri verdi; “Genç hekimlere iyi hal belgesi veriyor. Şu tabloya bakın ki 2019 yılında 1042 arkadaşımı­z Ttb’den yurt dışında asistanlık yapmak çalışmak için belge istemiş. Yaklaşık dört tıp fakültesi mezununu birden hiç kaygılanma­dan kuşkuya kapılmadan sıradan bir olaymış gibi yurt dışına gönderiyor­uz ve onlar bizden belge istiyor. Eylül ayı itibariyle 702 idi dün rakamlara baktım. Yani yaklaşık 700 arkadaşımı­z yurt dışına çalışmak için bu yıl belge istemiş. Hem de Covid-19 salgın sürecinde, Ttb’den iyi hal belgesi almaya çalışmışla­r”

 ??  ?? Virüsle en fazla ve sürekli temas halinde olan sağlık sektörü çalışanlar­ının hasta şiddetine maruz kaldığı görüntüler tedirginli­ği arttırıyor.
Virüsle en fazla ve sürekli temas halinde olan sağlık sektörü çalışanlar­ının hasta şiddetine maruz kaldığı görüntüler tedirginli­ği arttırıyor.
 ??  ?? Gaziantep–kilis Tabip Odası Başkanı Dr. Ayşegül Ateş Tarla
Gaziantep–kilis Tabip Odası Başkanı Dr. Ayşegül Ateş Tarla

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye