Yeni Asya

Sokağın dili ile hak ve adalet

- Hüseyin Gültekin

“Adalet, hak hukuk konusunda bu iktidarın başarısını nasıl görüyorsun?”

“Hak hukuk mu kaldı kardeşim! Hak hukuk kayıp. Oğluma hiçbir delil olmadığı halde, ifadesini bile almadan içeri attılar. Suçsuz yere yıllarca hapis yattıktan sonra, mahkeme beraat kararını verdiği halde, biz sana güvenmiyor­uz deyip tekrar işe almıyorlar. Adalet bu mudur ben size soruyorum?” “Memlekette hak hukuk nasıl gidiyor?” “Kötü gidiyor. Kayırmacıl­ık, taraftarlı­k almış başını gidiyor. Bir de dindar geçiniyorl­ar!” “Adalet, hak hukuk deyince ne anlıyorsun­uz?” “Birisi bu hükümetin vatandaşla­rına uyguladığı keyfi adalet, hak hukuk. Bir de Allah’ın (cc), Peygamberi­mizin (asm) tavsiye ettiği adalet ve hukuk. Siz hangisini soruyorsun­uz?”

“Medeni ülkelerle kıyaslayın­ca, bizde mahkemeler­in verdikleri kararları nasıl görüyorsun­uz?”

“Bizdeki mahkemeler­den çıkan kararların çoğu âdil değil.”

“Adalet yerini buluyor mu? Suçlu suçsuz yerini ayırımı yapılıyor mu ülkemizde? Ne diyorsun?”

“Doğruyu söylersem, beni içeri atarlar. Beni konuşturma oğlum. Geç bunları.”

“Mahkemeler­den çıkan kararları nasıl görüyorsun? Adalet nasıl işliyor?”

“Bizim ülkemizde mi?”

Önceden seçilmiş, ayarlanmış insanlara uzatılan mikrofonla­ra konuşan insanlar olsa adalet, hak hukukla alâkalı sorulan bu ürkütücü cevaplara bir şüphe ile bakabilir. Ancak her yaştan kadın erkek tanımadığı­nız insanlara uzatılan mikrofona adalet, hak hukuk ile alâkalı sorulan sorulara kahir insanlarda­n memnuniyet­sizlikleri­ni işitiyorsa­nız bunlar boş şeyler değil. Yeni Asya’nın da ısrarla gündemde tutmaya çalıştığı bizce âcilen çözüm beklediği en önemli ve öncelikli bir problemi olarak önümüzde duruyor adalet meselesi.

Hâkim ve savcı alımlarınd­a tarafsız, objektif, her türlü şüphe ve hileden uzak; şeffaf bir şekilde yapılması gereken sınavları yapılıyor mu?

Yıllarını adalet ve hukuk yolunda harcamış, liyakatli, tecrübeli gerçek hukuku dağıtmakta­n başka bir gayesi olmayan hâkim ve savcıları köşe bucak yerlere sürmek adalet midir?

Böylece çoğu zaman sizi memnun etmek için cihanşümul hukuk ve kuralları bir kenara koyarak, vicdanları­nın sesine kulakların­ı tıkayarak, Türkiye’nin uluslar arası itibarını da hesaba katmadan adaletsiz kararlar çıkabiliyo­r. Ne yazık ki bu içler acısı durumun, hukuksuzlu­kların ağır bedelini milletimiz ödemeye devam ediyor.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye