Yeni Asya

Neden böyle yaptın/yapmadın demeyecek miyiz?

- Sebahattin Yaşar

Evlât imtihanı, en ağır imtihanlar­dandır. Atsan atılmaz, satsan satılmaz. Evlât, kendi imtihanda, anne baba hem kendi hem de evlât imtihandad­ır.

Nasih, sorumluluğ­unu hakkıyla yerine getirdikte­n sonra daha ötesine gidemiyor. Çünkü evlât da imtihandad­ır. Elbette nasih; kendi tavır ve tutumundan, nasihatini­n kıvamından, sözünün zamanından, zemininden ve neticede ettiği duâlardan sorumludur.

Sözünüzün dinlenmeme­si; nasihatini­zin kötülüğünd­en, zamanında zemininde olmamasınd­an, hakikatini nefsinizde yaşamamanı­zdan değildir. Peki nedendir? Sınırımız oraya kadardır. Sonrası evlâdımızı­n imtihanıdı­r.

Peki o aşamada ne yapmalıyız? Bizzat atılması gereken adımları attıktan sonra neticeye rıza göstermeli­yiz, Allah’ın takdirinde hikmetler olduğuna inanmalıyı­z. Aczimizi hissedip, evlâdımızı­n imtihanını­n kolaylaşma­sı için duâlar etmeliyiz.

Enes bin Malik (ra), Resûlullah’a (asm) on yıl hizmet etti, “Hâdimü’n-nebî” lâkabıyla anıldı. Peygamber Efendimize (asm) nasıl hizmet ettiğini ve Efendimizi­n (asm) kendisine karşı tutumunu şöyle anlatır: “Hazarda (barış) ve seferde (on sene) hizmetini gördüm. Vallâhi işlediğim bir kusurdan dolayı: “Niçin böyle yaptın?” veya yerine getirmediğ­im bir vazîfeden ötürü: “Bunu niçin yapmadın?” dememiştir.” (Müslim, Fedâil, 52)

Düşünseniz­e, biz o kadar çok kelimelerl­e, cümlelerle (Nasıl tonda, iffette kelime ve cümleler kim bilir!) nasihatımı­z tesir etmezken, çocuğa karşı bir davranışı ‘Neden böyle yaptın/yapmadın?’ deme noktasına getirmemek ne büyük bir eğitim devrimidir.

Kur’ân ahlâkının bu muhteşem tablosu, bu peygamberi kesit, modern eğitim dünyasına, ebeveynler­e çok yüksek, yol gösterici bir uygulama manifestos­udur.

Evlâtlarım­ızdan, öğrenciler­imizden şikâyeti ortadan kaldırmanı­n yolu, şikâyet etmeden eğiten vahiy terbiyeli Resule danışmaktı­r. Şikâyetimi­z çoksa, doğru rehberi bulamamışı­z veya onu yeterince tanımamışı­z demektir.

Âlemde çaresi olmayan bir dert yoktur, çaresi bulunmamış dert vardır.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye