Yeni Asya

EKONOMI DIKIS TUTMUYOR

MB’NİN FAİZ ARTTIRIMIN­A RAĞMEN DOLARIN YÜKSELİŞİ SÜRÜYOR. UZMANLAR: SORUN POLİTİK, ÇÖZÜM SEÇİM.

-

Adı KONULMAMıŞ IFLAS

ekonomist Mustafa Sönmez: “MB rezervleri ekside ve bu durum adı konulmamış bir ilas anlamına geliyor. Yeni Ekonomik Program da sorunu çözmez. Bu durum artık dikiş tutmaz. Sorun politik. Ekonomi yönetim modeli için halkın rızası alınmalı. Erken seçime gidilmeli.”

döviz niye ARTıYOR?

dünya yazarı Alaattin Aktaş: “Cari açığı kapatacak kalemlerde giriş yok, aksine çıkış var. Doğrudan yatırım yıllardır ara ki bulasın. Dövize hücum yaşanmış. Uluslarara­sı alandaki yalnızlığa hiç girmiyorum. Bu durumda ‘Döviz niye artıyor?’ sorusu havada kalmıyor mu?”

EKONOMISTL­ER, Yeni AÇıKLANAN Ekonomik PAKETIN DE Ekonomi için Çözüm OLMAYACAĞı­Nı SÖYLEYEREK, Ekonominin DIKIŞ TUTMADıĞıN­A DIKKAT ÇEKTI.

türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (MB) uzun zaman aradan sonra faiz arttırımın­a gitti ve politika faizini 8.25’ten 10.25’e çıkardı. Merkez Bankası’nın kararı sonrası döviz kurunda düşüş gözlendi ancak

Sönmez enlasyon sonuçtur faiz sebep iddiasının bir kez daha çöktüğünü belirterek, “Madem öyleydi niye tekrar faiz yükselttin­iz, daha da düşürseydi­niz” şeklinde konuştu ve sözlerine şöyle devam etti: “Siz şimdi enlasyonu mu yükseltmey­e çalışıyors­unuz? diye sorarlar adama, ama tabi o zaten bir safsataydı. Nitekim o iddianın arkasında duran da yok. Biz doğruyu savunuyoru­z da faizler şundan dolayı şöyle diyebilen yok.” “Yeni Ekonomik Paket (YEP) açıklamak da çözmez, çünkü bu durum artık dikiş tutmaz.” diyen Sönmez, konunun tamamen politik olduğunu ve bu sebeple de siyasî olarak var olan ekonomi yönetim modeli için halkın rızasının alınması gerektiğin­i bunun da erken seçim anlamı taşıdığını belirtti. Uzun zamandır şartların bunu zorladığın­ı ancak hükümetin direndiğin­i anlatan Sönmez, artık oyun alanının ve çemberin daraldığın­ı ifade etti.

Dolar ve Euro, TL karşısında yeniden değer kazanmaya başladı. İktisatçı yazar Mustafa Sönmez gelişmeler­e ilişkin euronews Türkçe’nin sorularını cevapladı. Doların dünya genelinde yeniden yükselişe geçtiğine dikkat çeken Sönmez, bunların esas nedeni değiştirme­diğini ve bu nedenin de hükümet politikala­rına olan güvensizli­k olduğunu kaydetti.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye