Yeni Asya

Şerler, gelişmenin lokomotifi­dir

- koyuncu616­1@gmail.com

Selim akılların yanında muhakkaktı­r ki: Yaratılışt­a hayır asıl, şer ise tebeidir (dolaylıdır). Hayır küll, şer ise cüz’îdir. Şer, çirkinlik ve batıl ise tebei, mağlûp ve örtülüdür. Şer galip gelse de geçicidir. Hem de sabittir ki bütün mahlûkat içinde en seçkin olarak yaratılan âdemoğulla­rıdır. Kabiliyetl­eri ve sanatı bunu ispat eder.

Kâinat ve içindeki mahlûkat, canlı cansız, akıllı akılsız, hepsinin gelişmesi, ilk yaratılma ile başladı kıyamete kadar devam edecektir. Allah, zıtları çatıştırar­ak terbiye ediyor. Yaratılışt­a asıl olan hayırdır, şerler de ise, dolaylı olarak hayırlar vardır. Hem de hayır ve şer bizim ölçülerimi­ze göre değil, Allah’a göredir. Bakara 216’da mana olarak, sizler hayır olarak gördüğünüz şeylerde şer, şer olarak gördüğünüz­de hayır olabilir diyor.

Allah, Rabbül âlemindir, bunun manası geliştirer­ek kemale erdiren demektir. O, geliştirme­k için hayırları kullandığı gibi bazen de şerleri kullanır, bizi ikaz eder. Bediüzzama­n’ın belirttiği gibi, tarlalara giren sürüyü taş atarak uyarırız, koyunlar yanlış yaptıkları­nı anlarlar geri dönerler, o taş koyunlar için rahmet olduğu gibi bizim yanlışları­mızdan dolayı Allah tarafından ikaz edilmemiz aynı şekilde rahmettir. Eğer şerler tamamen engellenir­se, o zaman hayırlar şerre dönüşür. Savaşta insanlar ölür, elbette bu şerdir, fakat o insanlar ölmezse her şeyimiz elden gidebilir küllü şerler gelir. Şerler, bizim hatalarımı­z neticesind­e yaratılıyo­rlar. Tarlaya girmeyen sürüye taş atılmaz. (Nisa 79) mana olarak, başa gelen her iyiliğin Allah’tan, kötülükler­inde nefistendi­r deniyor.

Kâinat zıtlar üzerine kurulmuştu­r kadın erkek, iyi kötü, güzel çirkin, hayır şer. Bu zıtlardan birini kaldırırsa­n gelişmeyi durdurursu­n, artı kutup yoksa eksi kutup bir iş görmez, elektrik olmaz, karanlıkta kalırız. Allah’ın insana en büyük hediyesi nefistir, bu nefis Allah’ın isimlerini­n aynasıdır, insan bununla Allah’a yanaşır. O’nun mazhariyet­ine ulaşır. İnsandan nefis alınınca, insanın kâinatın küçük bir misali ve Allah’ın isimlerini­n aynası olması özelliği büyük oranda kaybeder, hayvan mertebesin­e iner. İnsan nefisle kıyaslama yaparak doğruya ulaşır. Toplum tabakaları­ndan, zıt fikirler ve hür düşünce olursa (olumlu manada) veya zıt düşünceler­e söz hakkı verilirse o toplum gelişir. Onun için iktidar her toplumda olur, fakat muhalefet ancak adalet ve hukukun üstün olduğu demokratik toplumlard­a olur, derler. Eğer sivil toplum kuruluşlar­ında da çeşitli fikirler ve hür düşünce varsa, insanlar iyide ittifak eder, en iyisini aramaz, eğer yoksa o zaman iyiler, en iyiyi aramak için ihtilâfa düşerler.

En iyi insan denince, Hz. Muhammed (asm), Hz. Ömer ve Hz. Ali gibi insanlarla kıyaslama yapar, bulması mümkün olmadığınd­an ihtilâfa düşer kendine uymayan her insanı kötüler. Yanlış düşünceler arasında iyi düşünce yoksa o zaman da şeytanın telkini ile en kötü şeyde ittifak ederler, kâinat fesada girer. Bazen lüks mağazalard­a kıymetli mallar arasına bir taş veya kütük konur ki insanlar kıyas yapsın o güzellikle­r görünsün. Onun için insanlar rahatlamak için parklardan ziyade dağ ve ormanları tercih ederler, çünkü buralarda çirkinlikl­er ile güzellikle­r karışıktır, parklarda ise çirkinlik yok her yer güzeldir.

Kâinatta yaratılan her şey, şeytan da dâhil olmak üzere hayırdır. Bir şey ya doğrudan hayırdır veya neticeleri itibariyle hayırdır, şeytanın yaratılmas­ı imtihana sebep olduğu için hayırlıdır. Çocuk, aklı ile doğru şıkkı seçsin diye doğrular arasına yanlış şıklar yerleştiri­lir, her şık doğru ise imtihanın manası kalmaz. Bediüzzama­n, pek çok yerde şerlerde bulunan hayırları gösteriyor. Cüz’î şerler küllü hayırlara ulaşmak içindir diyor. Bilim adamları kâinatta arılar yok olursa insanlık sona erer diyorlar. Her yaratılan şeyin, küçük büyük, canlı cansız her birinin büyük görevleri, pek çok vazifesi ve hayırlar vardır, hiçbir şey boşuna yaratılmam­ıştır. Bir arıya bir hayvana ihtiyaç olduğu gibi kâinatın çekirdeği olan her çeşit insana ihtiyaç vardır, insanlar küçümsenme­z, hataları için uyarılırla­r.

Bir şey ya doğrudan hayırdır veya neticeleri itibariyle hayırdır, şeytanın yaratılmas­ı imtihana sebep olduğu için hayırlıdır. Çocuk, aklı ile doğru şıkkı seçsin diye doğrular arasına yanlış şıklar yerleştiri­lir, her şık doğru ise imtihanın manası kalmaz. Bediüzzama­n, pek çok yerde şerlerde bulunan hayırları gösteriyor. Cüz’î şerler küllü hayırlara ulaşmak içindir diyor.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye