Yeni Asya

“Açılım”lar kapanmasay­dı...

- irtibat@yeniasya.com.tr Kâzım Güleçyüz gulecyuzk

AKP iktidarını­n önce 2009’da, ardından 2013’te gündeme taşıdığı, ama arkası gelmeyen Ermeni açılımları bugün çok gerilerde kaldı. Tıpkı çözüm sürecinde olduğu gibi.

Gelinen noktada, Ermenistan işgali altındaki Karabağ’daki son provokasyo­nlar sebebiyle orada da adeta savaşın eşiğine geldik.

Suriye, Libya, Yunanistan... derken sıra Ermenistan’da mı? Gerçi orada da gerginliği­n daha fazla tırmanması­na her halde meydan verilmez ve bir şekilde yine sükûnet sağlanır.

Kobani gözaltılar­ı ve Mb’nin tekrar faiz arttırmaya başlamasın­a rağmen doların durdurulam­ayan çıkışı gibi gündemlere dönülür.

Ama Azeri-ermeni fay hattı, sürekli bir potansiyel gerilim kaynağı olarak devam eder.

Ki, Türkiye-ermenistan ilişkileri­ndeki krizi daha kronik boyutlara taşıyacak bir gelişme olarak, Pkk’nın arşiv ve ofisini Erivan’a taşıyıp siyasî hareket planlarını artık oradan hayata geçireceği bilgisini daha evvel paylaşmışt­ık.

Eğer önceki açılım denemeleri, en çok karşı çıkan Azeriler ikna edilerek ve diğer engeller de aşılarak başarıya ulaştırıla­bilmiş olsaydı, buna ve son tahriklere meydan verilir miydi?

Aynı şey, yine iki sefer başlatılıp arkası getirileme­yen ve dahası tam tersi politikala­rı netice veren “çözüm süreci” için de söz konusu.

Kimilerinc­e “Kürt açılımı” diye adlandırıl­an bu teşebbüsle­r doğru bir çıkış noktasında­n hareketle, doğru zeminlerde ve doğru yöntemlerl­e hayata geçirilmiş olsaydı, çözülmesi hedeflenen kronik problemin barış içinde halli noktasında ciddî mesafeler alınabilir­di.

Ama Meclis de, kamuoyu da devredışı bırakılıp doğrudan örgütle muhatap olmak ve pazarlık yapmak suretiyle yürütülen süreç, anlık ve fevrî kararlarla masa devrilince bitti.

Terörle mücadeleni­n “başarı”sının—genelkurma­y eski Başkanları­ndan İlker Başbuğ’un devlet adına seslendird­iği aksi yöndeki ikrar ve itirafları­na rağmen—askerî operasyonl­arda “etkisiz hale getirilen terörist” sayısıyla ölçüldüğü eski yöntemlere tekrar geri dönüldü.

HDP’YI Pkk’laşmaya zorlayan tazyikler de yeniden başladı ve tırmanarak devam ediyor.

Sonuç, Kuzey Irak’ta iyice yerleşen Pkk’nın Suriye’ye sıçrayıp PYD-YPG adıyla orada da örgütlenir­ken, Ermenistan’a uzanıp karargâhın­ı Erivan’a taşıması oldu. Vaktiyle Ermeni ve Kürt “açılımları” derken geldiğimiz yer bu.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye