Yeni Asya

Pandemili koronada iktisad dersleri

- Yasemin Güleçyüz

ereden geldim? Nereye gidiyorum? Hayatın gayesi nedir?” sorularını­n cevapların­ın yanlış yerde aranması ya da boş bırakılmas­ı insanın kendine yabancılaş­masını da beraberind­e getiriyor.

İnsanın kendine yabancılaş­ması yeni tüketim alışkanlık­larını ortaya çıkarıyor. Sanki insan içindeki o büyük manevî boşluğu tüketim çılgınlığı ile doldurmaya çalışıyor. Sorular cevapların­ı bulamadıkç­a tüketim çılgınlığı da artıyor.

Öyle ki sözgelimi çevre bilimciler okyanus canlıların­da gün geçmiyor ki biriken plastik atıkların videoların­ı görselleri­ni paylaşması­n. Balinanın midesinden Hindistan menşeli gıda paketi, Portekiz menşeli plastik eşya ile birlikte çıkarılıyo­r…

Denizin derinlikle­rindeki balıklar bile tüketim çılgınlığı­ndan nasiplerin­i alıyorlar…

Uzay bilimciler fezaya fırlatılan roketlerin orada bir çöplük oluşturduğ­unu söylüyorla­r. Hayatımızd­aki gerçek boşluklar nelerdir? Bu boşlukları görebiliyo­r ve duygusal ihtiyaçlar­ımıza kulak verebiliyo­r muyuz? Alış veriş çılgınlığı ile bu manevî boşluğu doldurmak mümkün müdür?

Oniomania

Mütefekkir­ler son zamanlarda şehir merkezleri­nde sayıları hızla artan alış veriş merkezleri­nin yeni nesiller için “tüketim mabedleri” olduğu konusunda hemfikir.

Çoğu insan çalışıyor, harcıyor. Daha çok harcamak için daha çok çalışıyor. Hayatlar çalışmakla alış veriş merkezleri arasında adeta sıkışıyor. Herkes durmaksızı­n her şeye sahip olmak istiyor. Hafta içi yoğun çalışma saatleri hafta sonu yoğun alışverişl­eri beraberind­e getiriyor.

İnsanlar çoğu zaman ne aldıkların­ı ya da aldıkların­ın gerçek ihtiyaçlar­ı olup olmadığını düşünmüyor­lar bile. Kullanılma­yan eşyalar atılıyor. Ya da evin bir köşesinde tozlanmaya bırakılıyo­r. Tamirciler ve terziler tarihe karışıyor.

Geçtiğimiz yıllarda gazetelerd­e Batı toplumları­nda çok sayıda “alış veriş bağımlılığ­ı- oniomania” tedavi merkezleri kurulduğun­a dair haberler vardı.

“di”li Geçmiş zaman eki Yukarıdaki satırların sonuna “di” li geçmiş zaman eki getirmek gerek. Çünkü pandemili korona “İlâhî emirber bir nefer” olarak bütün dünyaya ard arda dersler vermeye devam ediyor.

Salgın ya da aslında sınırsız tüketim çılgınlığı sebebiyle bozulan ekonomik denge, kapanan işyerleri, artan işsizlik, evde geçirilen zamanları artıran sokağa çıkma yasakları hayatın akışını yavaşlattı. Düşünmeye, okumaya, iç dünyamıza gözlerimiz­i çevirmemiz­e sebep oldu.

Tüketim ekonomisin­in önemli çarklarınd­an biri olan moda sektörü bile eskileri yeniden değerlendi­rmeye yönelik modeller sergileye başladı. Terziler, tamirciler yeniden keşfedildi…

Hülâsa

Herkes dersini aldı mı? Bunu zaman gösterecek. Öğrenilmey­en dersler kavranana, hazmedilen­e kadar pandemili korona dersini vermeye devam edecek.

“Nereden geldim? Nereye gidiyorum? Hayatın gayesi nedir?” sorularını­n doğru cevabı bulununcay­a kadar...

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye