Yeni Asya

Lİbya’da uzlaşma

LİBYA Devlet yüksek konseyİ Başkanı HALİD el-mİşrİ, LİBYA krİzİndekİ sİyasî tarafların BİR ARAYA geldİğİ Dİyalog görüşmeler­İnde varılan “ön uzlaşının” perşembe günü fas’ta İmzalanaca­ğını Açıkladı.

-

lİbya’nın yerel Febrayer kanalına konuşan Libya Devlet Yüksek Konseyi (DYK) Başkanı Halid Elmişri, Fas’taki “Libya Diyaloğu” görüşmeler­inin seyri ve ülkedeki krize dair açıklamala­rda bulundu. Mişri, “Fas’ta toplanan taralar arasında, devlet kurumların­daki yönetici pozisyonla­rın belirlenme­sindeki şartlar ve standartla­r ile ilgili bir ön uzlaşıya varıldı ve uzlaşının imzalanmas­ı için perşembe günü Fas’ta toplantı yapılacak.” dedi. Ülkedeki bölünmeyi sonlandırm­ayı, devletin bölünen kurumların­ı birleştirm­eyi ve askeri darbe projesini bitirmeyi sağlayacak herhangi bir diyalog davetine Dyk’nin icabet edeceğini aktaran Mişri, devam eden diyalog görüşmeler­i kapsamında üç sürecin ele alındığı bilgisini paylaştı. Mişri, “Anayasaya ilişkin bir süreç var. Yürütme otoritesin­e ilişkin bir süreç var, ancak bu süreç şu an ertelenmiş durumda. Bir de yönetici pozisyonla­rın belirlenme­sine ilişkin iilen başlatmış olduğumuz bir süreç var.” diye konuştu.

“Bu DEFA GAFİL AVLANMAYAC­AĞIZ”

Fas görüşmeler­ine katılımlar­ı için, “elimizi uzatarak, ancak dikkatlice gideceğiz” diyen Mişri, ülkenin doğusundak­i gayrimeşrû silâhlı güçlerin lideri Halife Haer’in, geçmişteki siyasî süreçleri baltalamas­ı hakkında şunları söyledi: “Bütün taralar arasında hala büyük bir güvensizli­k ortamı var ve Gadamis’te (konferansı­nda) bunu tecrübe ettik. Diyalog için 4 Nisan 2019’da Gadamis’e dâvet edildik ancak savaş suçlusu Haer, 14 Nisan’da Trablus’a saldırdı. Diyalog ve müzakerele­re katılmamız, başka seçenekler­in farkında olmadığımı­z anlamına asla gelmez. Savaş suçlusu Haer’in yaptığı yığınaklar­ı takip ediyoruz ve bu defa gail avlanmayac­ağız.” Türkiye ve Libya arasında imzalanan mutabakat muhtıralar­ı çerçevesin­de Türkiye’nin Libya’daki meşrû hükümete verdiği desteği savunan Mişri, şunları söyledi: “Libya Siyasi Anlaşması (2015 Suheyrat Anlaşması), Ulusal Mutabakat Hükümetine anlaşma imzalama ve silâh temin etme hakkı tanımıştır. Türkiye’nin yardımları olmasaydı, Wagner güçleri ve Çadlı paralı askerler Trablus’a girmek üzereydi. Net bir istikrar ortamı (Libya’da) sağlanana kadar bu anlaşmalar­a müdahale edilmesini asla kabul etmeyeceği­z.”

SİRTE ve CUFRA’NIN SİLÂHTAN ARINDIRILM­ASI

Mişri, ülkede kalıcı bir ateşkes ve siyasî çözüm için şart olarak görülen Haer kontrolünd­eki Sirte ve Cufra bölgelerin­in silâhtan arındırılm­ası planına ilişkin, şunları aktardı: “Plan, bölgenin 30 kilometre doğusu ve batısınını­n, her iki tarafın güçlerinde­n boşaltılma­sını öngörmekte­dir. Bu, şu an uzlaşılan bir durum değil, üzerinde nihaî bir anlaşmaya varılmamış bir ikir olarak vardır.” Mişri, yönetimde askerî vesayetin olmasına izin vermeden, barışı ve Libya devletinin birliğini sağlayacak her umut ışığını takip edecekleri­ni de sözlerine ekledi. trablus - aa

 ??  ?? Libya Devlet Yüksek Konseyi (DYK) Başkanı Halid El-mişri.
Libya Devlet Yüksek Konseyi (DYK) Başkanı Halid El-mişri.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye