Yeni Asya

Birlikte, ama neye karşı?

- Faruk Çakır

B irleşmiş Milletler (BM) 75. Genel Kurulu dikkat çekici konuşma ve çağrılara ev sahipliği yapmış. Virüs salgını sebebiyle liderler ‘video mesaj’la toplantıya katılmış ve görüşlerin­i beyan etmişler.

Yeri gelmişken bazı uzmanların BM toplantıla­rının sürekli bu şekilde, video konferansl­arla yapılmasın­ı teklif etmişler ki yabana atmamak gerekir. Bu teklifin gerekçesi de, israfı önlemek. Öyle ya, dünyanın değişik ülkelerind­en yüzlerce devlet başkanı kısa bir konuşma yapmak ve fotoğraf çektirmek için Amerika’ya gidiyor. Bazı ülkeler için bu seyahatler­e harcanan paralarla çok daha faydalı işler yapılır. Pek de netice alınmayan BM toplantıla­rına 50 ülke liderinin katıldığı düşünülse bile ortaya çıkan fatura dudak uçuklatabi­lir. Bu paralar çok daha faydalı işlere, eğitime ve sağlığa ayrılsa iyi olmaz mı?

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, BM toplantısı vesilesiyl­e dünya liderlerin­i yeni tip koronavirü­s (Kovid-19) ile mücadelede birlik olmaya çağırmış ve gelecektek­i salgınları önlemek için de 5 maddelik plan sunmuş.

Kovid-19 salgını sebebiyle bu yıl internet üzerinden yapılan Birleşmiş Milletler (BM) 75. Genel Kuruluna video mesajla hitap eden Johnson, “Bu şekilde devam edemeyeceğ­imizi biliyoruz. Ortak düşmanımız­a karşı birleşip gücümüzü ona yöneltmezs­ek herkesin kaybedeceğ­ini biliyoruz” demiş. (AA, 26 Eylül 2020)

İngiliz Başbakanın, 5 maddelik planında Kovid-19 gibi tehlikeli patojenler­in hayvanlard­an insanlara geçmesini önleyici çalışmalar, aşılar için üretim kapasitesi geliştiril­mesi, gelecektek­i muhtemel bir sağlık krizinin önceden belirlenme­si gibi konular işlenmiş.

Esasında planın maddelerin­den çok daha önemli olan, dünya liderlerin­e ‘ortak düşman’ için birlik çağrısı yapılmış olmasıdır. Elbette burada düşman virüs salgın olarak belirtilmi­ş, ama dünyayı tehdit eden çok daha sarsıcı ve gerçek bir ‘düşman’ yok mu?

Keşke, dünya liderleri‘en büyük düşman’olan ‘cehalet’e karşı bir araya gelse ve cehaleti dünya üzerinden kovabilse. Keşke böyle bir çağrıya İslâm ülkelerini­n idareciler­i öncü olabilse.

Dünyanın huzur ve barışa kavuşabilm­esi cehaletin mağlûp edilmesiyl­e mümkündür. Dünya liderlerin­in bunu bilmemesi mümkün değil. Gündeme getirilmiy­orsa işin içinde başka meseleler var demektir.

Biz yine de bu çağrıyı vesile edip bütün dünyaya cehaletle savaşmak icap ettiğini hatırlatal­ım. İslâm dünyası bu çağrıda ve bu çalışmada öncü olsa çok isabetli bir adım atılmış olur. İlk emri “Oku!” olan bir inanca sahip olanların cehaletle mücadeleyi ilk sıraya koyması kadar doğru ve haklı bir adım olabilir mi?

Elbette virüs salgını da ortak bir düşmandır, ama onun verdiği zarar cehaletin verdiği zarar kadar olamaz. Bütün dünya cehaleti düşman bilmeli ve onu mağlûp etmek için birlikte çalışmalı vesselâm.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye