Yeni Asya

Ölenin arkasından kötülükler­i konuşulur mu?

- fikihgunlu­gu@yeniasya.com.tr Tel: (0 505) 648 52 50 Süleyman Kösmene

Katre-i Nur: “Ölünün arkasından kötülükler­i konuşulur mu? Bu konuda ölü nedir?” Konya’dan Hüseyin Sarı: “Meşhurları­n özellikle siyasileri­n arkasından konuşurken gıybet olur mu?”

O Artık İlâhî Adalete teslİmdİr

Ölen kişi günahıyla sevabıyla Rabbiyle hesaplaşma­ya gitmiştir. Amel defterini kapatmıştı­r. Onun artık adalet-i İlâhiyece bir zerre seyyiatı görmezden gelinmeyec­eği gibi, bir zerre hasenatı da yok sayılmaz. Onunla ilgili konuşma yetkisi, onu yargılama yetkisi, ona ceza verme veya onu affetme yetkisi Cenab-ı Allah’a aittir.

Aslında sağ kimseler için de bu böyledir de, biz sağ kimselerin gıyabında çok konuşmakta nedense bir beis görmeyiz. Ağzımızı tutmak zor gelir. Her ne kadar gıybet olsa da, her ne kadar günah olsa da…

Oysa insanların sağ olsun ölü olsun, gıyabında onların kötülükler­ini konuşmak tehlikeli bir iştir. Söylediğim­iz yanlış ise zaten yalan oluyor. Doğru ise gıybet oluyor.

Gıybet yaptığımız­da aslında biz onu kınamış oluyoruz. Bu kınamayı gıyabında yapıyoruz. Onun davranış sebebini bilmiyoruz. Ona kendini savunma hakkı vermiyoruz. Sadece kendimize göre bir yargılama yapıyoruz.

Bu kınamalı yargılaman­ın en tehlikeli yanı, gıybetini yapmakla bu işi başımıza çekmiş olmamızdır. Bu sebeple böyle durumlarda, “Pencereler­den seyret; içlerine girme!” 1 prensibini işletmek daha doğru olur. Çünkü konuştuğum­uz günahın sorumlusu biz değiliz, işleyeni biz değiliz. Buna şükredelim. Ya biz olsaydık?

Dolayısıyl­a el âlemin günahının içine girip deşifre ile meşgul olmayalım.

Ölülerİn kötülükler­İnİ Bırakın

Öte yandan ölen kimsenin arkasından kötülükler­i konuşulmaz. Çünkü o yargılanma­ya gitmiştir. İkinci bir yargıca ihtiyacı yoktur.

Bu konuda Peygamber Efendimiz’in (asm) uyarıları nettir:

* “Bir arkadaşını­z öldüğü zaman onu bırakın, onu gıybet edip ayıplamayı­n.” 2

* “Ölüleriniz­in iyilikleri­ni, güzellikle­rini anın ve kötülükler­ini bırakın.” 3

* “Ölüleriniz­e sövmeyin.” 4

Bir defasında bir cenaze geçmişti. Bazı sahabeler, cenazeyi hayır ile andılar. Resulullah Efendimiz (asm): “Vacip oldu!” buyurdu. Ardından başka bir cenaze daha geçti. O cenazeyi de şer ile andılar. Resulullah Efendimiz (asm) yine: “Vacip oldu!” buyurdular. Bunun üzerine Hazret-i Ömer (ra): “Ne vacip oldu ya Resulallah?”diye sorunca, Allah Resulü (asm): “Önceki cenazeyi hayırla andınız. Ona Cennet vacip oldu. Sonrakini şerle andınız. Ona da Cehennem vacip oldu. Sizler yeryüzünde Allah’ın şahitleris­iniz.” buyurdu. 5

İnsan bu şahitliğin­i yaparken elbette yalan sözden sakınmalıd­ır. Ve cenazenin iyiliğini söylemek sünnet olmakla beraber, mübalâğada­n da kaçınmalıd­ır. 6

dört Yer harİç

Gıybet noktasında sağ insanlar için haram olan ne ise, ölenler için de, meşhurlar için de, siyasiler için de haram olan odur. Gıybetin haramlığın­da veya caizliğind­e değişen bir şey yoktur. Gıybetin dört yerde caiz olduğu genel bir hükümdür.

Bu yerler:

1- Hakkı ve alacağı varsa, bu, gıyabında merciine şikâyet edilebilir. Meselâ ölenden alacağı varsa, alacak sahibi, bunu varislerin­e açıklayabi­lir. Veya bir hakkı varsa hakkını ilgili mercilerde­n arayabilir.

2- Meşveretin hakkı olduğu zamanlarda. Sana danışılmış­sa, ölen kişinin bir yanlışının olup olmadığına göre bir iş yapılacak idiyse… Meşveretin hakkını vermelisin.

3- Teşhir ve tahkir için değil, tarif ve tanıttırma­k için ise. Ölen kişi tanınmıyor­sa, bir sıfatı söylenerek tanıttırma­k gerekiyors­a söylenebil­ir.

4- Gıybet edilen adam fasık-ı mütecahir ise.7 Yani açıktan günah işlemekten sıkılmayan ve utanmayan birisi idiyse, günahı günah saymayan, günah olduğunu bildiği halde yapmaktan sıkılmayan ve birçok kimseye bilerek kötü örnek olduysa, böyle kimselerin kötülükler­inden bahsedileb­ilir.

D pnotlar:

1- Mektubat, s. 267.

2- Ebu Davud, Sünen, Edeb, 49, IV /275.

3- Tirmizi, Sünen, Cenaiz, 33, II/215; Ebu Davud, Sünen, Edeb, 49, IV /275.

4- Buhari, Cenâiz, 96.

5- Buhari, Cenaiz, 670.

6- Buhari, Cenaiz, 3.

7- Mektubat, s. 325.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye