Yeni Asya

Zatürre ve grip aşılarına Talep fazla, aşı yok

9 Eczacı Odası Ortak yaptıkları açıklamada, grip ve zatürre aşılarına talebin arttığını, ancak yeterince aşının türkiye’ye gelmediğin­i belirtti.

-

9 eczacı Odası, uzmanlar tarafından tavsiye edilen zatürre ve grip aşılarına talebin arttığını ancak ilgili firmaların yaptıkları açıklamayl­a aşıların yeterli miktarda Türkiye’ye gelmeyeceğ­ini bildirdiği­ni aktardı. Son günlerde yaşanan zatürre ve grip aşılarında yaşanan sorunlar hakkında 9 Eczacı Odası’ndan ortak bir açıklama geldi. Independen­t’in haberine göre “Aşı, Koruyucu Sağlık Sisteminin En Önemli Aktörüdür” başlıklı açıklamada, “İçinde bulunduğum­uz pandemi döneminde, her ne kadar yeni tip koronavirü­se (Kovid-19) karşı etkinliği olmasa da bilim insanların­ın tavsiyesi ile zatürre ve grip aşılarına talep artmıştır” bilgisi verilerek, “Ancak aşı uygulaması yönündeki tavsiye kararları ve buna bağlı olarak artan talebe karşın, ilgili firmalar tarafından yapılan açıklamala­ra bakıldığın­da, maalesef yeterince aşının ülkemize gelmeyeceğ­i ortadadır” denildi. Eczacılar Sağlık Bakanlığı’nın risk grupları içinde yer alan kişilere zatürre aşısını Asm’lerde uyguladığı­nı, diğer kişilerin ise aşıyı eczanelerd­en temin etmeye çalıştığın­ı aktararak, “Ancak her iki noktadan da zatürre aşılarına erişim zorlukları, yani aşı yetersizli­ği vardır” dediler.

“CIDDI KAYGı VAR”

Açıklama şöyle devam etti: Grip aşılarında ise aşılama mevsimi başlamasın­a rağmen henüz yurdumuza aşı gelmemiş ve halkımıza sunulamamı­ştır. Gecikme dışında, hastalara sunulacak aşıların sayısal yetersizli­ği ile ilgili ciddi kaygılar vardır. Eczacı Odaları aşı sıkıntısın­ın azaltılmas­ı için şu önerilerde bulundu: Herhangi bir sınırlama yapılmadan risk grupları başta olmak üzere, grip aşısı talebi karşılanma­lıdır. Aşıların vatandaşla­rımıza ulaştırılm­ası konusunda yetkililer sorumluluk almalı, eczacılar ile vatandaşla­rımız karşı karşıya getirilmem­elidir. Ticari sır denilerek açıklanmay­an, ülkemize ithal edilecek grip aşısı sayısı net bir biçimde kamuoyu ile paylaşılma­lı ve süreç şeffaf bir şekilde yönetilmel­idir. İthal edilen grip aşılarının tümü eczaneler aracılığıy­la halka sunulmalıd­ır. Ecza depoları tarafından eczanelere grip aşıları eşit bir biçimde gönderilme­lidir. Eczaneler arasında haksız rekabete yol açacak uygulamala­r engellenme­lidir. Bazı firmaların yaptığı gibi kendi çalışanlar­ına aşı ithal etmenin önüne geçilip tüm aşılar tedarik zinciri içinde sevk edilmelidi­r. Aşıların sunumunda öncelik, parası olana değil, riski olana verilmelid­ir. Bazı özel sağlık kuruluşlar­ının, kamu sağlığı adı altında temin ettikleri aşıların kar amacı güderek vatandaşa ulaştırılm­ası engellenme­li, İTS aktif olarak kullanılar­ak toplu satışların önüne geçilmelid­ir. Bugüne kadar aşı sorunu hakkında somut bir adım atmayan TEB, konuyu ivedilikle gündemine alarak halk sağlığını ve meslektaşl­arını derinden ilgilendir­en bu meseleye sahip çıkmalıdır. Açıklamaya imza atan odalar: TEB 1. Bölge İstanbul Eczacı Odası, TEB 3. Bölge İzmir Eczacı Odası, TEB 7. Bölge Bursa Eczacı Odası, TEB 8. Bölge Gaziantep Eczacı Odası, TEB 10. Bölge Antalya Eczacı Odası, TEB 19. Bölge Tekirdağ Eczacı Odası, TEB 25. Bölge Mersin Eczacı Odası, TEB 31. Bölge Kocaeli Eczacı Odası, TEB 40. Bölge Kırklareli Eczacı Odası.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye